DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

İŞKAD’DA DÜNYACA ÜNLÜ KONUK

Yayınlanma Tarihi :
İŞKAD’DA DÜNYACA ÜNLÜ KONUK

iskad_idil_biretDünyaca ünlü piyano sanatçısı İdil Biret, İŞKAD üyesi kadınlarla öğle yemeğinde biraraya geldi.

Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası’nın (ÇDSO) yeni sezon açılış konseri için Adana’ya gelen dünyaca ünlü piyano sanatçısı İdil Biret, Adana İş Kadınları Derneği’nin (İŞKAD) konuğu oldu.  İŞKAD Başkanı Av. Elif Doğan Türkmen, dünyanın saygı duyduğu bir sanatçıyı ağırlamaktan dolayı onur duyduklarını belirterek, Biret’e teşekkür etti.

Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli piyano sanatçılardan biri olan İdil Biret, dün öğle yemeğinde Gazipaşa Kebap’ta İŞKAD üyeleriyle bir araya geldi.

Biret yemeğe eşi Şefik Büyükyüksel, Şef John Gibbons, Çukurova Filarmoni Derneği Başkanı İsmail Sefa Özler, Derneğin Genel Sekreteri Can Akşit’le birlikte katıldı.

İŞKAD Yönetim Kurulu üyeleri Sema Soykan, Belgin Özçelik, Demet Nazik ve İŞKAD üyeleri Biret’le samimi bir sohbet gerçekleştirirken, İŞKAD Başkanı Av. Elif Doğan Türkmen, Türkiye’nin yetiştirdiği dünyaca ünlü bir sanatçıyı ağırlamaktan onur duyduklarını belirterek, katılımından dolayı Biret’e teşekkür etti. Av. Türkmen, Biret’e günün anısına bir teşekkür plaketi takdim etti.

İdil Biret Kimdir?

Üç yaşında piyanoya ilgi duyan İdil Biret ilk derslerini Ankara’da Mithat Fenmen’den aldı. TBMM’nin 1948 yılında çıkardığı özel kanunla sekiz yaşında Fransa’ya gönderildi ve büyük Fransız müzisyeni Nadia Boulanger’nin gözetiminde Paris Konservatuvarı’ndan onbeş yaşında birincilikle mezun oldu.

20. yüzyılın en büyük piyanistlerinden Alfred Cortot ve Wilhelm Kempff ile çalıştı.

Hiç bir piyano yarışmasına katılmayan İdil Biret, onaltı yaşından itibaren Boston Senfoni, Leningrad Filarmoni, Londra Senfoni, Dresden Filarmoni gibi  dünyanın büyük orkestraları ve Leinsdorf, Monteux, Keilberth, Scherchen gibi büyük  şefleri ile beş kıtayı kapsayan iki bine yakın  konser verdi ve bir çok festivale katıldı.

Van Cliburn (ABD), Kraliçe Elisabeth (Belçika), Busoni (Italya) Franz Liszt (Weimar, Almanya) gibi ünlü piyano yarışmalarında jüri üyeliği yaptı.

Fransa, Polonya, Íngiltere, Ítalya, ABD ve Türkiye’de ödül ve nişanlar aldı.

İdil Biret’in Fransız yazar Prof. Dominique Xardel ile birlikte hazırladığı  müzik üzerinde düşüncelerini ve yaşam hikayesini konu  alan “Fransa’da bir Türk piyanisti” adlı kitap 2006 yılında Buchet/Chastel yayınevi tarafından Fransa’da yayınlandı. Kitabın Türkçe tercümesi 2007 yılında Can Yayınevi tarafından Türkiye’de ve Staccato Verlag tarafından da Almanya’da yayınlandı. İngilizce tercümesi ise 2009 yılında basıldı.

2007 yılında Chopin’in bütün piyano eserleri kayıtları ve konser icraları ile Polonya kültürüne yaptığı katkılar nedeniyle Cumhurbaşkanı Lech Kaczsnky, İdil Biret’i Polonya’nın en üst nişanı olan  “Yüksek Liyakat Madalyası” (Krzyzem Kawalerskim Ordera Zaslugi) ile onurlandırdı.

YORUM YAP