Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ile Çukurova SİFED Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı, Adana Genç İşadamları Derneği (AGİAD) ev sahipliğinde Sheraton Oteli’nde yapıldı. Toplantıda TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk, Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi (BORGİP) hakkında bir sunum yaptı.
ONATÇA: “HUZUR BULMAKTA GÜÇLÜK YAŞIYORUZ”
BORGİP sunumundan önce konuşan ve Türkiye’nin topyekün mutlu olmayı, gülmeyi özlediğini ifade eden TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, “Tarih boyunca, doğusu yanarken batısı çiçekler açan, kuzeyinde gülen varken güneyinde ağlayan insanların bulunduğu ülkeler, mutlu ve güçlü ülkeler olmamış” dedi. TÜRKONFED’in bir süreden beri Türkiye’nin dünyanın en refah, en gelişmiş, en yaşanabilir ülkeleri arasına nasıl gireceği üzerinde çalıştığını vurgulayan Onatça, “Bölgelerarası gelişmişlik farkı penceremiz iç açıcı değil. Dünyada her ülkenin bölgeleri arasında gelişmişlik farkı var; ama bu farklılık İsviçre’de 1,6 kat, Kanada’da 2,7. En kötü durumdaki ülkelerde 4,5 kat, Türkiye’de bu farklılığın oranı 4,3. Bu gerçekler yüzünden Türkiye’de sorunlara çözüm bulmak kolay olmuyor. Bu yüzden sosyoekonomik sıkıntılarımız artıyor. Bu yüzden eğitim, sağlık gibi temel sorunlarımızda mesafe kat etmek kolay olmuyor. Bu yüzden huzur bulmakta güçlük yaşıyoruz” dedi.
2014 yılı Kasım ayı itibariyle en zengin, yani teşviklerden en az yararlanan 1’inci bölgede bin 306 teşvik belgesi alındığını ve 53 bin kişinin istihdam edildiğini kaydeden Onatça, “Teşviklerin en bonkör verildiği fakir 6’ncı bölgede aynı dönemde alınan teşvik belgesi bin 306’ya karşılık 403’te kalmış ve ancak 16 bin kişi istihdam edilebilmiş. Demek ki, sadece teşvik enstrümanlarıyla bölgelerarası gelişmişlik farkını ortadan kaldırabilmek mümkün değil. Daha radikal adımlara ihtiyaç var” diye konuştu.
Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğusunu barışla, kardeşlikle, sevgiyle, eğitimle ve yatırımla donatmak zorunda olduğunu ifade eden Onatça, “Uzmanlar bunun sağlanması durumunda Türkiye’nin büyüme rakamlarına anında bir puan artı yansıyacağını söylüyor. Ortalama yüzde 3’ler seviyesinde büyüdüğümüz göz önüne alındığında bu bir puanın ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Biz, BORGİP projemizle iş dünyası olarak somut adımımızı samimiyetle sergiliyoruz. Aynı samimiyeti beklediğimiz çevreler de var. Yöre halkı ve STK’larından da barış sürecine ‘samimi’ yaklaşım bekliyoruz. İktidarın yanı sıra diğer siyasi partiler de oy hesabı yapmadan, risk alarak, elleri taşın altına koyarak ‘samimi’ yaklaşım sergilemeli. Büyüğünden küçüğüne, KOBİ’sinden holdingine BORGİP çalışmamızda işletmelerimize görev düştüğüne inanıyoruz. Ortak yatırımlar, işbirliği, teknoloji transferi, mentorlük içeren projemize her kesimden destek ve ilgi bekliyoruz. Kazanılan en büyük servetin, bu ülkenin bir tek gencinin canına değmeyeceğini, o yüzden barışa, çözüm sürecine taraf olmaya devam edeceğimizi bir kez daha vurguluyorum” ifadelerini kullandı.
SÖNMEZ: “ENERJİDE GÜVENLİ BÖLGEYE İHTİYAÇ VAR”
Çukurova Bölgesi’nin her alanda ortak çalışma yürütmesinin önemine değinen ÇUKUROVA SİFED ve ADSİAD Başkanı Süleyman Sönmez ise “Suriye krizi ile birlikte Ortadoğu’nun öngörülemeyen stratejik durumu, dinamik ve belirsiz halde mevcut konumunu korumaya devam etmektedir. Ancak, dünyanın artan enerji ihtiyacı, enerji üretilen ve aktarılan tüm bölgelerde güvenlikli bir ortama ihtiyaç duymaktadır. Bu kapsamda Rusya, Orta Asya ile Orta Doğu’dan gelen boru hatları ülkemizi büyük enerji oyununun vazgeçilmez bir aktörü haline getirmiştir. Türkiye’den beklenen, enerjinin en güvenli bir biçimde Dünya’ya sunulmasıdır. Türkiye bu enerjiyi sunarken bölgesel dengeleri gözeterek sürdürülebilir güvenlik projesi ortaya koymak ve bunu uygulamak zorundadır” dedi.
Dünyanın en büyük petrol terminali haline gelecek olan Çukurova’da geleceğin enerji politikalarına yeni bir yön verilmesi gerektiğini ifade eden Sönmez, “Kurulması planlanan Ceyhan Enerji ihtisas Endüstri Bölgesi, ülkemiz ekonomisi için lokomotif bir güç olacağı gibi hem bölgemizi hem de ülkemizi enerjide söz sahibi haline getirecektir. Çukurova turizminde yeni bir destinasyon yaratacak, 15 bin yatak ile uluslar arası standartlara uygun golf sahaları, kongre merkezi, sağlık kompleksi ve tatil köyleri kurulacak Tarsus-Kazanlı Turizm Projesi’nin durdurulması talihsizliktir.
Doğu Akdeniz, Mersin ve tüm bölgenin çok önemli projesi olan, golf sporu, kongre turizmi, bölgenin turistik altyapısını kapsayacak turizm alanları, Karboğazı Kayak Merkezi ile birlikte düşünüldüğünde projenin Çukurova açısından önemi daha çok ortaya çıkmaktadır. Bölgemiz için bir diğer önemli konu da Çukurova Bölgesel Havalimanı Projesi’dir. Bu projede de birtakım aksaklıklar yaşandığı bilinmektedir. Çukurova Bölgesel Havalimanı, Mersin, Tarsus ve Adana üçgeninde istihdama büyük katkı sağlayacağı gibi bölgemiz turizminin canlanmasında ve özellikle yaş sebze-meyve ihracatının artmasında da önemli bir pay üstlenecektir. Çukurova’nın ‘Tarım İhtisas Sanayi Bölgesi’ ilan edilmesinin yanı sıra bölgeye verilecek özel teşvikler sektöre ivme kazandıracağı gibi bölgenin orta gelir tuzağından çıkmasında da önemli rol oynayacaktır” şeklinde konuştu.
Çukurova’yı içeren ‘Enerji ve Enerji Güvenliği Zirvesi’nin ardından, yine iki kentin tüm katmanlarının birlikteliğiyle ‘Tarım Zirvesi’ ve son olarak ‘Çukurova Ekonomi Zirvesi’ni 2015 yılı içerisinde gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirten Sönmez, “Bölgenin potansiyelini gözler önüne serecek zirveler Adana ve Mersin’in ortaklaşa gerçekleştireceği ilk organizasyonlar olarak toplumun geniş kesimlerine yayılacaktır. Çukurova’nın doğal kaynaklarının verimli kullanılması halinde sorunların asgari düzeye indirgenebileceği açıktır” dedi.
NOYANER: “DEĞERLERİ İYİ ANLATABİLMELİYİZ”
AGİAD Başkanı Sefa Noyaner de AGİAD’ın Adana ekonomisinin yüzde 12’sini oluşturan 4.4 milyar dolar ciroluk değer üreten ve işyerlerinde 33 bin kişi istihdam eden bir kurum olduğunu söyledi. Adana Marinaport projesiyle ilgili bilgiler de veren Noyaner, “2023 vizyon projesiyle Cumhuriyetin 100’inci yılına hazırlanan Türkiye’nin hedefi; Atatürk’ün işaret ettiği muasır medeniyet seviyesine ulaşmak. Bu doğrultuda; bilim ve teknolojiye hakim, ürettiği teknolojileri toplumun faydasına dönüştürebilme yeteneği kazanmış bir refah toplumu oluşturarak, 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat, kişi başı 20-25 bin dolar milli gelir, 2 trilyon dolarlık değerle dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmek. Bu hedef doğrultusunda Adana olarak bizlere de önemli görevler düşmektedir. Bu görevlerden belki de en önemlisinin sahip olduğumuz değerleri “iyi anlatabilmek” olduğunu düşünüyorum” dedi.
Her yönden tıkanan Marmara Bölgesi’ne alternatif düşünüldüğünde, Adana hinterlandının 351 sanayi kuruluşunun üretimi sürdürüp yeni genişleme alanları açmakta olan güçlü Organize Sanayi Bölgesi, deniz, kara, hava ve demiryolu ulaşım olanakları, Ortadoğu, Asya ve Afrika pazarlarına yakın bulunmasıyla konumunu güçlendirdiğini vurguladı. Noyaner, “İhracatın 1.8 milyar dolar olarak gerçekleştiği, 2023 vizyonunda kendisine 10 milyar dolar hedef belirleyen Adana, bu rakamları çok rahat aşabilecek kapasitedir” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk, Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi (BORGİP) hakkında bir sunum yaptı.
Toplantıya Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ramazan Akyürek, Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç, TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Tarkan Kadoğlu ile Adana ve Mersin iş dünyası temsilcileri katıldı.