DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

“İKTİDAR, GECE YARISI OPERASYONLARINDA HIZ KESMİYOR”

Yayınlanma Tarihi :
“İKTİDAR, GECE YARISI OPERASYONLARINDA HIZ KESMİYOR”

ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, iktidar partisinin her konuda olduğu gibi kanun düzenlemelerinde de gece yarısı operasyonlarına hız kesmeden devam ettiğini kaydetti.
CHP’li Dr. Şevkin, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda görüşülüp kabul edilen ‘Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ üzerine yaptığı konuşmada “Kanun teklifi, alelacele, gece yarısı operasyonla, görüşülmeden, konuşulmadan, haberimiz olmadan önümüze sunuldu. Gözümüzü açar açmaz da kendimizi toplantının içerisinde bulduk” dedi.
Ek bütçe görüşmeleri sürerken aniden komisyona gelen kanun teklifinin milletvekillerinin iki ayağını bir pabuca soktuğunu dile getiren Komisyon Üyesi Dr. Şevkin, “Belki takvim sıkışmış olabilir, mutlaka bu kanun teklifi de ihtiyaç olabilir. Ama koskoca bir yılı tükettikten sonra getirip bu alana sıkıştırmak biraz gayriciddi olarak görünüyor” dedi.
“İÇ TÜZÜĞE AYKIRI DAVRANILIYOR”
Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un da katıldığı komisyonda konuşan Dr. Şevkin, hükümetin sağlıksız yasa yapma eğiliminden vazgeçmediğini kaydetti. Toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren yasalarda yapılacak yanlışların yeni yanlışları ve aksaklıkları beraberinde getirdiğini anlatan Dr. Şevkin, “Sonra da çıkıp aynı kanunu, aynı yasama dönemi içerisinde düzenlemeye çalıştığımız süreçleri hep beraber yaşıyoruz. Devlete de millete de faydası olmayan bir süreç işleniyor” diye konuştu.
‘Meclis İç Tüzüğü’ gereği, komisyona havale edilen kanun tekliflerinin görüşülmesine en az 48 saat sonra başlanabileceğini vurgulayan Dr. Şevkin, “Bu teamüller de ortadan kaldırıldı. Artık saatlerle sınırlı hale geldi” dedi. İktidarın ekonomik sicilinin oldukça bozulduğuna vurgu yapan CHP’li Dr. Şevkin, 6 ay önce bütçe yapanların öngörüsüzlüğü ve iş bilmezliği nedeniyle yeni bir ek bütçe yapılma gereği duyulduğunu aktardı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin, “Altı ay uyuyup kalktıktan sonra muhteşem bir Türkiye’ye uyanmak istiyorum” sözlerine atıfta bulunan Dr. Şevkin, “Hakikaten muhteşem(!) bir ülkeye uyandık. Benzin fiyatları 6 liralardan 30 liraya çıktı. Bütçe yetmedi, yüzde 65 ek bütçe yapıldı. Öyle bir öngörüsüzlük var ki altı ay önce bir bütçe ortaya koyuyorsunuz yüzde 65 yanılma payı ve altı ayı geçmeden yeniden bir ek bütçe talep ediliyor. Daha yılın ilk yarısı dolmadan yeni bir bütçe ihtiyacı çıkıyor” diye konuştu.
“EKONOMİ POLİTİKASI ÇÖKTÜ, KAYNAKLAR HEBA EDİLDİ”
Para politikalarının tükendiğini, ekonominin çöktüğünü, kaynakların heba edildiğini dile getiren Dr. Şevkin, “Avrupa ve Amerika’nın -hakikaten bizi kıskanıyorlar ama- enflasyon oranları yüzde 8… Bizim enflasyonumuz resmî rakamlara göre yüzde 73,5. Hepimiz bu ülkede yaşıyoruz, resmî rakam buyken reel enflasyonun bu olmadığını hepimiz biliyoruz” dedi. Son 10 yılda 5’li müteahhite tam 128 kez vergi affı getirildiğini kaydeden Dr. Şevkin, “Yine ihale yasasında tam 190’ın üzerinde değişiklik yaşanmış. Açlık sınırı 6.400 lira, asgari ücret 4.253 lira. İnsanlar asgari ücreti değerlendirme fırsatı bulamadan bir gece yarısı elektriğe, doğal gaza, akaryakıta gelen yoğun zamlarla bütün zam geri alındı.  Yoksulluk sınırının da 19 bin liralarda olduğu bir süreçte, çiftçiye beş ayda 19 milyar verirken, kur korumalı mevduata 40 milyar liraların ödendiği bir süreci yaşıyoruz. Emekliye en düşük aylığın 2.500 lira olmasıyla övünüyorsunuz. Yani bütün bunları öngöremezken, ben çok merak ediyorum, savaş mı çıktı, ne oldu da altı ayda bu bütçeyi öngöremediniz, bir daha yüzde 65’lik ek bütçe yaptınız?” diye sordu.
“KURALLAR YOK EDİLİYOR”
Her konuda yeniden revize edilmesi gereken kanun teklifleriyle karşı karşıya bırakıldıklarına işaret eden Dr. Şevkin, “Yasa yapma mantığına son derece aykırı olan ve bu öngörüsüzlüklerin, şahsa dayalı, kurum ve kuralların yok edildiği ne yazık, göç yolda düzelir anlayışıyla bir şey yapılması hepimizi rahatsız ediyor. Umarım toplumsal faydayı önceleyen, yeniden revize etmek zorunda olmadığımız bir kanun teklifi yapmış oluruz” şeklinde konuştu.
CHP’li Dr. Şevkin, komisyonda kabul edilen kanun teklifi maddelerinde kişisel verilerin saklanması, paylaşımının başka amaçlarla kullanılmasının önüne geçilmesine yönelik bir boşluk olduğunu, firmalara verilecek lisans gelir tahminlerinin neye göre yapıldığını, lisans alabilecek firma sayısının nasıl belirleneceğini ve Ticaret Bakanlığı’nın gelir beklentilerini de sorguladı.

YORUM YAP

DÖVİZ KURLARI

  • DolarDOLAR
    ALIŞSATIŞFARK
  • EuroEURO
    ALIŞSATIŞFARK
  • SterlinİNG. STERLİNİ
    ALIŞSATIŞFARK
  • FrangİSV. FRANGI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Kanada DolarıKAN. DOLARI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Çeyrek AltınÇEYREK ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • Gram AltınGRAM ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • BitcoinBITCOIN
    FİYATDEĞİŞİM

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış