Anadolu Girişimci İşadamları Derneği’nin (AGİD) organize ettiği programda sunum yapan Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Geoteknik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Laman, Bölgemiz ve Ülkemizin deprem kuşağında yer aldığını, 7 ve üzeri büyüklükte depremlerin her an olabileceğini düşünerek inşaatçılar olarak buna göre çalıştıklarını söyledi.
Hangi zeminlerin zayıf olduğu ve çözümleri konusuna da değinen Prof. Dr. Mustafa Laman, “Bölgemiz ve Ülkemiz deprem kuşağında yer aldığından, 7 büyüklüğünde ve üzerinde her an deprem olabilir. İnşaatçılar olarak depremlere hazır olacağımız çalışmalar yapıyoruz. Bozuk zemine inşaat yapılacaksa, yerinde yöntemlerle ıslah edilebilir.” dedi. Laman, geoteknik mühendisliği, zemin etütleri, zeminlerde sıvılaşma, zemin ıslah yöntemleri, iksa yöntemleri ve diğer güncel konulara da değinerek katılımcıları bilgilendirdi.
Çukurova Bölgesi’nde özellikle Adana’nın güneyinde yerleşim yerlerinde, yeraltı su seviyesinin de 5-6 metre seviyelerinde olduğu bölgelerde, suyun da etkisiyle alüviyal zemin koşullarının zemin taşıma gücü değerini azalttığına ve oturma problemleri yaşandığına işaret eden Prof. Dr. Laman, “Ovada, yeraltı suyunun da etkisiyle siltli-kumlu birimlerin ayrıca, Adapazarı depreminde olduğu gibi, sıvılaşma riski bulunuyor. Bu problem Ceyhan, İskenderun ve hatta Akdeniz sahil şeridi boyunca batıya doğru da var olduğunu biliyoruz. Ovada ana kaya 180-200 metre mertebelerinde, oldukça derinde kalıyor. Kuzey Adana’da ise, ana kaya yüzeye çok daha yakın olup bazı kısımlarda bu 20-30 santimetreye kadar iniyor. Zemin etüdü tüm projeler için çok önemli.” diye konuştu.
AGİD Başkan Yardımcısı ve İnşaat Komitesi Başkanı Hakkı Polat da, derneğin çalışmaları hakkında bilgiler vererek, bine yakın üye ile Adana’nın en büyük işadamları derneği konumunda olduklarını söyledi. Dernek çatısı altında İnşaat’ın yanı sıra Genç AGİD, Tekstil ve Gıda Komiteleri de oluşturduklarını belirten Polat, “Bu komiteler birbirinden bağımsız mesleki eğitim faaliyetleri yürütmektedir.” dedi.
Daha sonra, günün anısına Prof. Dr. Mustafa Laman’a, AGİD Başkan Yardımcısı ve İnşaat Komitesi Başkanı Hakkı Polat tarafından plaket takdim edildi.
Adana dışından gelen inşaatçılar TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’ni de ziyaret ederek çok sayıda görüşme de gerçekleştirdiler.