Adana Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Asli İhsan Ökten, Şehir Hastanesi’nde yaşanan sıkıntıların hala giderilemediğini, sıkıntıların devam ettiğini söyledi.
Şehir Hastanesi Başhekimlik binası önünde toplanan akademisyen, uzman ve asistan hekimler, hemşire, tekniker ve diğer sağlık çalışanları yapmak istedikleri basın açıklaması, polisin Valilik Kararnamesi gereği izin vermemesi üzerine hastane dışında otoyol kenarında yapıldı.
Burada basın açıklamasını okuyan Adana Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, “Kamu-Özel Ortaklığı adı altında yapılan ve 18 Eylül 2017 tarihinde açılan Adana Şehir Hastanesi çalışanları olarak bir çok sorunumuz bulunmaktadır.” Dedi.
Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, “Bu sorunlarımız hastane açılmadan önce ve açıldıktan sonra bir çok kez ilgililere iletilmiş ancak sonuç alınamamıştır. Bizler bu hastanede çalışan akademisyen, uzman veya asistan hekimler, hemşireler, teknikerler ve diğer sağlık personeli olarak yaşadığımız sorunlar şunlardır; Eskisinden çok daha fazla çalışmamıza, emek harcamamıza rağmen döner sermaye gelirlerimiz azalmıştır. Poliklinik, servis ve yoğun akımlarda sekreter sorunu kısmen çözülmüş olmakla birlikte bu konuda ki sıkıntılar hala mevcuttur. Servis ve yoğun bakımlarda hemşire eksikliği sorunu devam etmektedir. Servis ve yoğun bakımlarda personel ve güvenlik personeli sürekli olarak değişmektedir. Hastanemizin büyük olması nedeniyle güvenlik sorunu mevcut olup, özellikle akşamları otoparkta güvenlik olmaması bir çok kadın hekim arkadaşımızın güvenliklerini tehdit etmektedir. Poliklinik ve servislerde bir sorun karşısında güvenlik ancak 5555 arandıktan sonra geldiği için geç kalmaktadır. Servis ve yoğun bakımlarda sekreter olmadığından dosyalar birikmiş, faturalandırmaya gönderilemediği için bu biz sağlık çalışanlarına döner sermayenin az ödenmesi olarak geri dönmüştür. Bilimsel olarak 300-600 arası yatak sayısı olan hastaneler hem sağlık hizmeti sunumu hem de hizmet alımı açısından en sağlıklı iken bu kadar büyük devasa hastanelerde hem bizlerin sağlık hizmet sunumu hem de hastaların sağlık hizmeti alımı bir çok sorunla karşı karşıyadır. Bizler hastalarımıza bu şekilde bir sağlık hizmeti sunmaktan memnun değiliz. Onların da böyle bir sağlık hizmeti almalarından memnun olmadığını biliyoruz. Çünkü hem hekimlerden hem de hastalardan çok fazla sayıda şikayet gelmektedir. Adana Şehir Hastanesinde yazılım sisteminin kullanımı pratik olmayıp çok karmaşık, sistem çok yavaş, sürekli hata vermektedir. İstenen radyolojik tetkiklerin kalitesi ise kötü olup yine bu sorunlar defalarca iletilmesine rağmen çözülememektedir. Radyolojik görüntüler ise hekimlerin bilgisayarlarına görüntü kalitesi en az %50-60 kayıpla gelmektedir.”
Şehir Hastanesi’nin bir eğitim hastanesi olmasına rağmen kütüphanesi olmadığınıda hatırlatan Başkan Doç. Dr. Ökten, “Doktor odaları, asistan odaları veya hemşire odaları yetersizdir. Herhangi bir doktor odasında bir kitaplık mevcut değildir. Klinik öğretim görevlilerinin ayrı bir odası bulunmamaktadır. Bugüne kadar Adana Şehir Hastanesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesinin Eğitim Hastanesi olduğuna dair bir yasal statüye kavuşturulmamıştır”
“6 yıl önce açılan TOKİ Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi içindeki milyonlarca liralık tıbbi malzeme ile teknoloji çöplüğüne döndürülürken, yeni açılan Kamu-Özel Ortaklığı Entegre Sağlık Tesisi olan Şehir Hastanesi uluslararası firmaların teknoloji pazarı konumuna getirilmiştir. En fazla 4 yılda sabit yatırım tutarı ile böyle bir hastaneye sahip olacak olan Sağlık Bakanlığı buraya 25 yıl kira ödeyecektir. Sağlık Bakanlığı şu an kendi arazisinde kiracı konumundadır”
“Seyhan Uygulama Merkezi ile 900 yataklı olan Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi aynı kadro ile bir anda 1550 yataklı hastaneye dönüştürülmüştür. Şehir hastanesinin fiziki konumu da göz önünde bulundurulursa burada çalışanlar için bir süre sonra bu hastane sağlıksız bir ortam olacaktır. Çünkü bizler burada çok daha fazla çalışmamıza, daha fazla nöbet tutmamıza, daha fazla yorulmamıza rağmen bu çalışmalarımızın, emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Bizler Adana Şehir Hastanesinde çalışan akademisyen, uzman, asistan, hemşire, teknisyen, sekreter, personel, güvenlik, taşeron işçiler olarak sağlığın bir ekip hizmeti olduğu bilinci ile tüm bu sorunlarımızın en kısa zamanda çözümlenmesini, böylece hastalarımıza daha iyi sağlık hizmeti vereceğimizi bildiriyoruz.” Diye konuştu.
Asistan hekimler adına söz alan Dr. İsmail Eroğlu, insani düzeyde çalışma koşulları olması dileğinde bulunarak taleplerini dile getirdi.