Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Yönetim Kurulu, dün Adana’da mühimmat yüklü olduğu iddiasıyla Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatıyla jandarma görevlileri tarafından Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu Ceyhan Gişeleri’nde durdurularak arama yapılan 3 ‘TIR’la ilgili görüntü alan basın mensuplarının engellenmesini, fotoğraf makinası ve kameralarındaki görüntülere el konulmasını kınadı. Gazetecilerin haber alma hakkı için mücadele edip, kamusal bir görev yürüttüğünü belirten Esendemir, baskıcı ve sansürcü anlayışın asla kabul edilemeyeceğini vurguladı.
Kınıyoruz
ÇGC Yönetim Kurulu, görevlerini yapmaya çalışan ve halkın haber alma hakkını gözeterek olay yerinde bulunan habercilerin görüntü aldıkları fotoğraf makinesi ve kameralarına daha sonra hafıza kartlarına ve cep telefonlarına el konulmasını kınadı. Görevlerini yapan basın mensuplarının engellenmekle kalmayıp bir de alıkonulmasının kabul edilemeyeceğini dile getiren ÇGC Yönetim Kurulu açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:
“Habercilerin bu tür gazetecilik olaylarında görevlerini yaparken engellenmesinin artık son bulmasını istiyoruz. Olay yerinde tamamen haber alma görevini yerine getirmek için bulunan arkadaşlarımız güvenlik şeridinin içerisinde yer almamasına rağmen zorluklarla karşı karşıya bırakılmıştır. Jandarma ve diğer yetkililerin işlerini aksatmadan, oluşturulan güvenlik şeridi dışında kalan arkadaşlarımıza yapılan uygulamaları görmezden gelmemiz beklenemez. Halkımızın gözü, kulağı niteliğindeki basına uygulanan sansür dışında arkadaşlarımızın özgürlükleri de kısıtlanmıştır.
Basın mensuplarının fotoğraf makinesi ve kameraları dışında cep telefonlarına dahi bir süre el konulmuştur. Arkadaşlarımızı alıkoyan kişiler kendi kimliklerini açıklamamış, hangi güvenlik biriminden olduklarını da belirtmemiştir. Bu olay tamamen haber alma özgürlüğünün engellenmesidir. Yetkililerin basın mensuplarına karşı daha duyarlı olmaları çağrısını defalarca tekrarlamamıza rağmen 19 Ocak 2014 Pazar günü gelişen yeni bir sorun basın camiasını oldukça yaralamıştır.”
Böyle Bir Uygulama Kabul Edilemez
Gazetecilerin halkın gerçekleri öğrenmesi ve bilgilenmesi için evrensel bir hakkı kullanırken yaptığı çalışmaların engellenmesinin çok üzücü olduğunu belirten ÇGC Yönetim Kurulu, “Gazetecilere ‘Bu konuyla ilgili bilgi almayacaksın, görüntü çekmeyeceksin, halka duyurmayacaksın’ anlamına gelen uygulamalar kabul edilemez. Hangi bilginin kamuoyuna duyurulacağı veya duyurulmayacağına karar vermek yöneticilerin ve kolluk kuvvetlerinin elinde değildir. Gazeteciye ‘Bir olayı araştırıp bilgi alma ve verme hakkın yok’ denilmesini hangi çağdaş demokrasi kriteri ile açıklayabilirsiniz.
Demokrasin yaşam bulduğu herhangi bir ülkede böyle bir uygulamanın olabileceği düşünülemez. Yaşananlar, Türkiye Cumhuriyeti’nin Anayasası’nda temel hak ve özgürlükler içinde değerlendirilebilmesi gereken basın özgürlüğü açısından son derece sakıncalı ve tehlikelidir. Olan bitenler, düpedüz basın özgürlüğüne açıkça müdahale ve sansürdür. Yasalar çerçevesinde görev yapan ve vatandaşın güvenliğini sağlamakla yükümlü bir kurum olan jandarmanın, emniyetin bu Anayasal hakkı görmezden gelmesi beklenemez. Sonuç olarak özgür basının herkese lazım olacağını belirterek, gazetecilere yönelik uygulamaları kınıyoruz” dedi.
ÇGC Yönetim Kurulu, tüm zorluklara ve kısıtlamalara rağmen basın mensuplarının görevlerini yapma gayretinden ödün vermeyeceğini, Türkiye’nin basın özgürlüğü konusunda daha üst noktalara gelmesi için mücadeleye devam edeceği mesajını verdi.