Cumhuriyet Halk Partisi( CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çocuk işçiliğin araştırılması için Meclis Araştırması istedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yokluk ve yoksulluğun çocuk işçiliğini artırdığını, durumun Meclis araştırması ile incelenip, önlem alınmasını istedi.
Gürer, ülkemizde tarımda ve farklı sektörlerde, çocuklara yaşlarından büyük işlerin yüklenmesinin önüne geçilmesi amacıyla yoksullukla mücadele edilmesi ve aynı zamanda ücretsiz ve temel eğitime, sürekli ve düzenli erişimin yolunun açılması gerektiğini belirtti.
ÇOCUK İŞÇİ SAYISINDAN BELİRGİN ARTIŞ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma önergesinde, dünyada ve ülkemizde artış gösteren çocuk işçiliği, çocuk ve kadınların zorla çalıştırılması, çocukların ekonomik ve ticari amaçlı sömürüsü gibi olumsuzluklara dikkat çekti.
ÇOCUKLARIN EMEĞİ SÖMÜRÜLÜYOR
Tüm dünyada olduğu gibi çocuk işçiliğin ülkemizde arttığına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çocuklar aile içi çok farklı hizmetleri yerine getirirken aile bütçesine ekonomik katkı amaçlı olarak yaşlarından büyük işlerde de yer almaya başlamıştır. Çocuk emeğinin sömürüsünün en kötü biçimleri ise tüm dünya sorunudur ve mutlaka önlenmelidir” dedi.
ILO’NUN RAPORU
ILO’nun 1999 yılında çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılmasını amaçlayan düzenlemesine, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 186 ülkenin imza attığına vurgu yapan Gürer. “Ne var ki dünyada olduğu gibi ülkemizde de çocuk işçiliği ortadan kaldırılamamıştır. Dünya genelinde Çocuk işçiliğin en kötü halleri arasında çocuk kölelik, çocuk fuhuş ve , gayrimeşru etkinlikler ve tehlikeli çalışmalar yer almaktadır. Tüm dünyada alınan önlemlere karşın sorunlar sürmektedir. Ülkemizde ise yaygın olarak çocuklar aile bütçesine katkı sağlama amacıyla farklı işlerde işçi olarak çalıştırılmaktadır. Bu hususta kontrol ve takiple ilgili gerekli önlemlerin alınması bir zorunluluktur.” diye konuştu.
EĞİTİMDEN KOPAN ÇOCUKLARIN DRAMI
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çocukların tehlikeli işlerde çalıştırılmasının önlenmesi konusunda istenilen başarının sağlanamadığını da belirterek, “Hiç şüphesiz çocuk işçiliğini en dar noktaya taşımanın temeli ücretsiz temel eğitime sürekli ve düzenli erişim yolunun açılmasıdır. Dünyada yalnız gelişmemiş ülkelerde değil, gelişmiş ülkelerde de çalışanların çeşitli biçimlerde mağduriyet yaşadığı farklı raporlarda yer almaktadır. Buna karşın çocuk işçiliğin önlenmesi, önemli bir mücadele alanıdır” ifadelerini kullandı.
ZORLA ÇALIŞTIRILIYORLAR
Dünya çapında araştırmalara göre 12 milyon 300 bin insanın uygun olmayan koşullarda çalıştırılıyor olmasının, esasen çalışma yaşamının ne kadar ağır koşullar içerdiğinin bir göstergesi olduğunu kaydeden Ömer Fethi Gürer,” 9 milyon 800 bini özel kesimde, geriye kalan 2 milyon 500 bini devlet ve yönetime el koyan güçler tarafından çalıştırıldığı ifade edilmektedir. Acı ve düşündürücü olan ise zorla çalıştırılanların % 40 ile 50’sinin çocuklar, % 56’sının kadın ve kızlardan oluştuğu ILO (2005) değerlendirmelerinde yer almıştır” dedi.
Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa ve Merkez Asya ülkelerinde toplam 3 milyon 250 bin kişinin zorla çalıştırıldığının raporlara yansıdığını anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çalışmanın gönüllü olmaması, zorla ve zorunlu çalıştırılmanın nedenleri arasında borç esareti, toprak sahibi himmetinde yaşam gibi sorunların bulunduğunu ifade etti.
ÇOCUKLAR DUYDU SÖMÜRÜSÜ ARACI OLARAK KULLANILIYOR
CHP Milletvekili Gürer, Çocuk ticareti ile çocuk kaçırılma olaylarının ülkemizde önemli ölçüde kontrol altına alındığını ancak çocukların özellikle büyük kentlerde trafik durma ve akış hızı düşen yerlerde çalıştırılması ve duygu sömürüsü için kullanımının bir sömürü aracığı olduğuna dikkat çekti.
TEHLİKELİ İŞLERDE ÇALIŞTIRILAN ÇOCUKLARIN DURUMU
Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde çocukların ekonomik istismarının önlenmesi ve bu bağlamda kamunun yetkisini artırıcı bir çok düzenleme sağlanmıştır. Bu bağlama düzenlenen kuralların uygulaması, takip ve denetimi gerekli kılmaktadır. Ülkemizde çocuk nüfusu 20 milyonu aşmıştır. TÜİK, 2018 yılı nüfusunun % 28’ni çocuk oranı olarak belirlemiştir. Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuk Acil Yardım Fonu, Türkiye’nin dünyada en yüksek kayıtlı mülteci nüfusu barındıran ülke olduğunu belirtiyor. Ülkemizde 1 milyon 700 bin 18 yaş altı çocuk bulunmaktadır. Ülkemizde tarımda ve iş yerlerinde işçi olarak çalışan çocuklar yanında, tehlikeli ve olumsuz koşullarda çalışan çocukların durumları da incelenmelidir” şeklinde konuştu.
6 BİN 348 ÇOCUK İŞÇİ İŞ KAZASI GEÇİRDİ
İş cinayetleriyle ilgili soruna da değinen Gürer, Meclis Araştıra Önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“Ülkemiz iş cinayetlerinde Avrupa birincisidir. İş kazaları sonucu ölümlere ilişkin detaylı verilerde ise çocuk ölüm sayılarında farklı rakamlar yer almaktadır. Bakanlıklardan bu konularda yeterli bilgi akışı sağlanamamaktadır. 2017 yılında, 18 yaş altı SGK kapsamında 6 bin 348 çocuğun iş kazası geçirdiği görülüyor. Bunların arasında iş kazası sonucu iş göremez hale gelenlerin varlığı da bir gerçektir. Sorunun çok yönlü ele alınıp Meclis araştırması ile durumun irdelenmesinin önemli olduğunu düşünüyorum.”