Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, atama bekleyen sağlıkçıların taleplerini Bakana önerge ile iletti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, anestezi teknikerleri, lisans ve ortaöğretim mezunu hemşire, odyoloji, acil teknisyeni (paramedik),ortopedi, optisyen, ağız ve dış sağlığı teknikerleri ile sağlık yöneticisi bölümlerinden mezun olanların atamalarının çok düşük seviyede kalmasıyla oluşan mağduriyeti, Sağlık Bakanlığına yönelttiği soru önergeleriyle Meclis gündemine taşıdı.
Gürer, atama bekleyen 80 bin anestezi teknikeri, 25 bin ağız ve diş sağlığı teknikeri ile binlerce sağlık yöneticisinin, beklentilerine ilişkin önergelerinde, üniversitelerin sağlıkla ilgili bölümlerinden her yıl mezun olup ataması yapılmayanların sürekli arttığını ve işsiz bir sağlık ordusunun oluştuğuna da dikkat çekti.
80 BİN ANESTEZİ TEKNİKERİ ATAMA BEKLİYOR
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer anestezi tekniklerinin atama beklentilerine ilişkin soru önergesinde, “Dünyada ve ülkemizin içinde bulunduğu bu zor zamanlarda sağlık ordusunun daha güçlü kılınması için pandemide en çok ihtiyaç duyulan ve 2021 yılı itibariyle mezun sayısı 80.000’i aşan Anestezi Teknikerleri atama beklemektedir” dedi.
Gürer, “Ülkemizde özel üniversiteler dâhil olmak üzere 2020 yılında kaç Anestezi Teknikeri mezun olmuştur? Aynı yıl kaç Anestezi Teknikerinin ataması yapılmıştır?
2021 yılında kaç Anestezi Teknikeri ataması yapılması planlanmakta mıdır?
Atama bekleyen kaç Anestezi Teknikerliği mezunu vardır? Mağduriyetlerin giderilmesi adına üniversitelerin Anestezi Teknikerliği bölümü öğrenci sunulmaması planlanmakta mıdır?
Anestezi Teknikerleri, hastanın viral bulguları kontrol ve gözlemi konusunda en kapsamlı bilgi ve uygulama becerisine sahip iken neden yoğun bakım ünitelerinde istihdamları yapılmamaktadır?” şeklindeki sorularının da yanıtlanmasını istedi.
DİŞ HEKİMLERİNİN İSTİHDAM ORANI BİNDE 69…
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ağız ve diş sağlığı teknikerleriyle ilgili önergesinde ise “Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri mezun sayısı 2020 yılı itibariyle, 25 bin olarak kaydedilmiştir. Her sene mezun sayısı hızla artarken; Sağlık Bakanlığının 2018-2020 seneleri arasında istihdam ettiği sağlık personeli sayısı 59.689 dur. Bu sayı içerisinde istihdam ettiği ağız ve diş sağlığı teknikeri sayısı ise 389 dur. 2018 KPSS puanıyla Sağlık Bakanlığı istihdam oranı ise yüzde 0.65 olarak belirlenmiştir” ifadelerini kullandı.
DİŞ TEKNİKERLERİ ATANMA BEKLİYOR
CHP Milletvekili Gürer, “39 Sağlık Teknikeri branşı arasında hastanesi olan tek bölüm; Ağız ve Diş Sağlığı Teknikerliği bölümü olmasına rağmen, yeterli bir şekilde alım yapılmamasının nedeni nedir? Ağız ve Diş Sağlığı Teknikerliğinin, eksik meslek tanımı sorununun çözümlenmesi için yeni bir düzenleme yapılması planlanıyor mu?
Yönetmeliğe göre her 2 Diş Hekimine 1 Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri planlaması açıkça yer almasına rağmen, bu kuralın uygulanmamasının sebebi nedir?
Sağlık Bakanlığının yayınlamış olduğu ‘2023 yılı iş gücü hedefi’ doğrultusunda, hedeflenmiş olan 20 bin Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri atamasına yönelik istihdamlar yapılacak mıdır?
Hasta, hekim ve yardımcı personel açısından sağlıklı bir tedavi amacıyla belirlenmiş olan ‘4 Elli Diş Hekimliği’ uygulaması uygulanamamaktadır. Bakanlığınızın 2021 yılı planlamasında; Ağız ve Diş Sağlığı hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik, 4 Elli Diş Hekimliği uygulamasına yer verilecek midir?” şeklinde sorular yöneltti.
BİNLERCE MEZUN VAR, ATAMA YOK
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer; “Her yıl binlerce gencin mezun olduğu ancak atama yapılmayan Sağlık İdarecisi alanındaki soru önergesinde ise, “Sağlık idarecisi/ sağlık yöneticisi bölümü mezunları için atama yapılacak mıdır? Bu bölüm mezunlarının görev tanımı belirlenerek mağduriyetleri giderilecek midir?” sorusuna yanıt istedi.