DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Gürer: “Acı reçeteyi, emekli ve emekçinin kaldıracak dermanı kalmadı”

Yayınlanma Tarihi :
Gürer: “Acı reçeteyi, emekli ve emekçinin kaldıracak dermanı kalmadı”

Gürer, emekli ve memur ücretlerine yansıyacak TÜİK’in enflasyon oranı, çarşı-pazardaki gerçeği yansıtmalıdır.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2021 yılının ilk 6 ayında emekli ve memur ücretlerine yansıyacak enflasyon  oranın belirlenmesinde sepete konan  ürünlerde  emekli ve emekçinin tükettiklerinin esas alınmasını istedi.

 Gürer, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘acı reçete’den söz ediyor. Bu yeni vergi ve  zamlar demektir. Sabit gelirlinin  daha da geliri  daralacak, emekli ve emekçi için ‘geçim kaygısı’  artacaktır. En azından emekli ve emekçinin ücretine gerçek enflasyon dikkate alınarak artış verilmelidir” dedi.

TEMEL TÜKETİM ÜRÜNLERİNE HER HAFTA ZAM GELİYOR 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte artış gösteren sebze ve meyve fiyatlarının her hafta yükseldiğine dikkat çekti.

MARKETLERDE 10 LİRAYI GEÇTİ  

70 kuruşa mal olan ve tarlada 40 kuruşa üreticinin satmakta zorlandığı domates hasatından bir ay sonra marketlerde  fiyatı 10 lirayı  geçtiğini, üreticinin  1 liraya sattığı elmanın marketlerde 14 liraya tüketiciye ulaştırıldığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi  Gürer, “Bu sistem üreticiye kazandırmıyor, tüketiciye ürünün yüksek fiyatla ulaşmasını sağlıyor, aracıya kazandırıyor. Çiğ süt fiyatları 1 yıldır sabit kalırken, 40 liradan başlayan peynir fiyatları 100 liraya kadar çıkıyor. Üreticiden 38 liraya alınan et marketlerde 60 lira ile 90 lira arasında satılıyor. Makarna fiyatları jet hızıyla yükseliyor. Dar gelirlinin tükettiği ekmek 1.5 lira, simit ve su 2 liraya yükseldi. Yine dar gelirlinin en çok tükettiği Ayçiçek yağı da geçen yıla göre 2 katına çıktı. Yumurta ve tavuk eti de katladı “ dedi.

FİYATLAR DAHA DA ARTACAK 

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte dar gelirlinin en çok tükettiği bu ürünlerin fiyatlarının daha da artacağını, pandemi sürecini de bahane eden fırsatçıların temel gıda ve tüketim ürünlerine her hafta zam yapacağını ifade eden Gürer, “Cumhurbaşkanının dillendirmeye başladığı acı reçete ise zam üstüne zam ve vergi artışı olarak karşımıza çıkacak. Bu da zaten kıt kanaat geçinmeye çalışan emekli ve emekçi için geçim kaygısı anlamını taşıyacak” diye konuştu.

ENFLASYON SEPETİNDE NE VAR?

2021 yılının ilk 6 ayı için emekli ve memur ücretlerine yansıyacak olan enflasyon zammının belirlenmesinde, hiç kullanılmayan ürünler yerine her hafta zamlanan temel tüketim mallarındaki fiyat artışlarının dikkate alınması gerektiğini anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “TÜİK’in belirlediği enflasyon rakamları ile çarşı ve pazar yerindeki enflasyon arasında dağlar kadar fark var. TÜİK enflasyon sepetine hiç kullanılmayan, emeklinin ve emekçinin belki de sene de bir kez bile almayacağı ürünleri sepete  atıyor ama çarşı pazarda her hafta zamlanan temel tüketim malları, sebze ve meyve artışlarını bu nedenle  enflasyon sepetine  gerektiği gibi yansıtmıyor. Bu da enflasyon oranını olduğundan çok daha düşük gösteriyor. Böylece emekli ve memurun maaş artışı da sanal enflasyon rakamlarına göre belirlendiğinden dar gelirli olan bu kesim  hak ettiğini alamıyor ve gelirleri daha da azalıyor” diye konuştu.

YORUM YAP