Bakan Selçuk’tan teknik öğretmenlere ‘usta öğretici olun’ tavsiyesi
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, atama bekleyen teknik öğretmenlere, kadrosuz usta öğretici olarak çalışmak için halk eğitim merkezlerine başvurmalarını tavsiye etti.
Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Bakan Selçuk’un, öğretmen olma hayaliyle üniversitelerin Teknik Eğitim Fakültelerinden mezun olan öğretmenlere, kadrosuz usta öğreticilik için başvurmalarını tavsiye etmesinin, soruna bakışının olumsuz olduğunun göstergesi olduğunu söyledi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanlığına yönelttiği soru önergesinde, teknik öğretmenlerin atama beklentisi ile elektrik-elektronik bölümü mezunlarının atamalarındaki yetersizliğe dikkat çekti.
Gürer, Bakan Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle, Teknik öğretmen kontenjanlarının düşük olma sebebi nedir?
Düz liselerin meslek liselerine dönüştürüldüğü dönemde Endüstri Meslek Lisesi olan düz lise sayısı kaçtır? Başka öğretmenlikler 20 saat üzerinden hesaplanırken, teknik öğretmen ihtiyacı belirlenme aşamasında 40 ders saatinin baz alınma sebebi nedir?
Çağın gerektirdiği ve en çok ihtiyaç duyulan Elektrik-Elektronik ve Yenilenebilir Enerji bölümlerine yönelik çalışmalar yapılıyor mu? Bu bölümlerin sayılarını artıracak ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Lise veya ön lisans mezunlarının çalıştığı ve öğretmenlik yaptığı Halk Eğitim Merkezlerinde teknik öğretmenlere çalışma fırsatı sağlanabilir mi?
Teknik öğretmen alımlarında teknik öğretmenlere öncelikli atama hakkı verilebilir mi? Kontenjanlar yetersiz olduğu için mühendislerle beraber alım yapılmaması sağlanabilir mi?” şeklinde sorular yöneltti.
CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Selçuk, “2020 yılında Elektrik-Elektronik Tek./Elektrik alanında 38 öğretmen, Elektrik-Elektronik Tek./Elektronik alanında 38 öğretmen, Yenilenebilir Enerji Teknolojileri alanında 21 öğretmen ataması yapılmıştır” dedi.
Halk eğitimi merkezlerinde ve olgunlaşma enstitülerinde atölye ve laboratuvar öğretmenlerinin görev yaptığını belirten Selçuk, “Teknik öğretmenler de halk eğitimi merkezlerinde usta öğretici olarak çalışmak için başvuru yapabilirler” dedi.
Bakan Selçuk, “Elektrik ve Elektronik Teknolojisi Alanı 926 okulumuzda 32.669 öğrenci ile Yenilebilir Enerji Teknolojileri Alan 56 okulumuzda 1482 öğrenci ile eğitim öğretime devam etmektedir” diye konuştu.
Bakan Selçuk, Koronavirüs salgını süreci nedeni ile gerçekleştirilemeyen öğretmenlerin sektörde işbaşında eğitimlerinin ilerleyen süreçte gerçekleşeceğini açıkladı.
2020’DE 867 TEKNİK ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILDI
Gürer’in konuyla ilgili başka bir soru önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Selçuk, “2020 yılında 867 teknik öğretmenin ataması yapılmıştır. 2021 yılı öğretmen atama planlamaları devam etmekte olup, atamalar söz konusu planlama çerçevesinde yürütülmektedir” açıklamasında bulundu.
Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Bakan Selçuk’un üniversitelerin Teknik Eğitim Fakültelerinden mezun olan ve yıllardır atama bekleyen binerce teknik öğretmene, kadrosuz saat başı ücreti alan usta öğreticilik için başvuru yapmalarını tavsiye etmesinin düşündürücü olduğunu ifade etti.
İŞSİZLER ORDUSUNA HER YIL ONBİNLERCE MEZUN KATILIYOR
Bakan Selçuk’un bu önergesinin ülkemizde öğretmenlik mesleğinin geldiği son durumun görülmesi açısından da önemli olduğuna işaret eden Gürer, “Her yıl on binlerce mezun verilen çok sayıda bölümden 3’er,5’e atama yapılıyor. Her yıl üniversitelerden işsizler ordusuna yeni mezunlar veriliyor. Mutlaka çözüm üretilmesi gereken bir tablodur” diye konuştu.
SON 10 YILDA MEZUN OLANLARIN SADECE YÜZDE 3’Ü ATANDI
Gürer, “Sanayimizde kalifiye eleman açığı olduğu ifade edilmektedir. Bu anlamda Teknik ve Meslek Liseleri geçmişte çok önemliydi. Üretimin can damarı olan teknik ve meslek öğretmenlerinin 10 yıldır atama bekler duruma gelmesi, eğitiminde sorunlar yarattı. Son 10 yılda Teknik Eğitim Fakültelerinden mezun olan öğretmenlerin sadece yüzde 3’ünün atanabilmiştir. Pandemi süresince mesleki ve teknik eğitimin, sanayinin ve üretimin önemi bir kez daha görülmüştür. Almanya bugün teknik ve meslek liselerine önem verdiği için ekonomisi güçlüdür. Teknik öğretmenlere artık gerekli değer ve kontenjan verilsin. 80 bin teknik ve meslek öğretmeni işsiz geziyor. “Gerekli düzenlemelerin yapılmasını ve itibarımızın geri verilesim istiyoruz.” diyorlar. 2021 yılında yapılacak öğretmen atamasında mesleki teknik alanına 5000 atama istemektedirler” diye konuştu.