DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

GÜNDOĞDU BAKIN NEREYE GİRDİ

Yayınlanma Tarihi :
GÜNDOĞDU BAKIN NEREYE GİRDİ

gundogdu_nukleer_merkezdeİsviçre’nin Cenevre şehrine yakın olan dünyanın en büyük parçacık fiziği araştırma laboratuarı CERN’ni (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi)  ziyaret eden Adana Gündoğdu Koleji (AGK) kafilesi özel deneylerde kullanılan özel parçaların sergilendiği bölüme girdi.

Dünyaca Ünlü Fizikçi Bilgiler Verdi

Öğretmen ve öğrencilerden oluşan Gündoğdu kafilesine konferans salonunda bir saat boyunca CERN’in amacı, tarihçesi ve neler yapılmakta olunduğu hakkında bilgiler verildi. CERN yerleşkesini gezen kafile merkezin genel koordinatörü dünyaca ünlü parçacık fizikçisi Rolf Landau ile bir araya geldi. Fizikçi Rolf Landau, Adana Gündoğdu Koleji öğrencilerinin bilgisi ve soruları karşısında hayranlığını gizleyemedi.  Grup daha sonra Fransa tarafında, CERN deneylerinde kullanılmakta olan özel parçaların sergilendiği fakat sadece Gündoğdu Koleji gibi özel gurupların alındığı bölüme gitti. Kafile buradan çapı 27 kilometre olan hızlandırıcının ( LHC ) dört ölçüm yerinden birisi olan ATLAS’a geçti.  Konferans salonunda ATLAS istasyonunda ne tür ve nasıl ölçüm yapıldığının bilgileri açıklandı. ( Higgs bozonunun varlığı burada teyit edildi ) Daha sonra aynı yerde 3D video izlendi.

CERN Nedir?

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN), nükleer Araştırmalar için Avrupa Konseyi anlamına gelen Fransızca “Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire” sözcüklerinin kısaltmasıdır. 1953 yılında Cenevre’de merkezi laboratuvarlar kurulmasına karar verilerek ismi Fransızca “Organisation Européenne pour la Recherche Nucléaire” ve İngilizce “European Organization for Nuclear Research” olarak değişmiş ancak CERN kısaltması değişmeden kalmıştır. CERN’in kuruluş amacı, üye ülkelerin kendi bütçe olanakları ile gerçekleştiremeyecekleri araştırmaları ortak olarak yürütebilmektir.

YORUM YAP