
Balkan Kükürt Ltd. Şti. Genel Müdürü Murat Kamışlı, Perşembe günü açılışı yapılan Şanlıurfa Gıda Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda Türkiye’de tarım sektörünü bir adım öne taşıyan Agrısul 90 teknolojisini Şanlıurfalı üreticilere tanıttıklarını söyledi. Bu yöntemin Türkiye’de yeni bir dönem açtığını belirten Kamışlı, fuar boyunca tüm çiftçileri stantlarına beklediklerini ifade etti.
Şanlıurfa’da yapılacak fuara çok sıkı hazırlandıklarını belirten Murat Kamışlı, tüm üreticileri toprak ıslahı ve pH’sı konularında bilinçlendirdiklerini ifade etti. Fuarda Şanlıurfalı üreticilerin açmış oldukları stantlara büyük ilgi gösterdiğini belirten Murat Kamışlı, 4 gün boyunca üreticilere daha kaliteli ve daha yüksek verimin nasıl elde edileceğini anlattıklarını kaydetti.
“TOPRAK ISLAHINDA DEVRİM YAPAN TEKNOLOJİ”
Agrısul 90 yani toprak pH değerlerini dengeleyen teknolojiyi Türkiye’ye getirerek bir ilki gerçekleştirdiklerini belirten Murat Kamışlı, bu ürün sayesinde Türkiye’de tarım sektörünün bir adım ileri geçtiğini kaydetti. Türkiye genelinde üreticileri toprak ıslahı ve pH’sı konusunda bilgilendirdiklerini söyleyen Kamışlı, Balkan Kükürt Ltd. Şti. tarafından üretimi yapılan kükürdün diğer kükürt türevlerine göre yepyeni bir teknoloji ile üretildiğini söyledi.
“TOPRAKTAKİ pH VE KİREÇ PROBLEMİNE ÇÖZÜM GETİRİYOR”
Balkan Kükürt’ün Türkiye’de “Mikronize Bentonitli Kükürt” üretimini gerçekleştirilen ilk ve tek firma olduğunu belirten Kamışlı, “Agrısul 90 ticari ismi ile piyasaya sürülen bu ürün, tarım alanlarındaki yüksek pH ve kireç problemini ortadan kaldırıyor. Ürün yüzde 90 oranında S formunda kükürt ve yüzde 10 oranında bentonitten oluşuyor” dedi.
“TÜRKİYE’DE YÜKSEK ORANDA Ph VE KİREÇ PROBLEMİ BULUNUYOR”
Türkiye’de Doğu Karadeniz Bölgesi hariç diğer bölgelerde yüksek oranda pH ve kireç problemi yaşandığını vurgulayan Murat Kamışlı, bu bölgelerdeki toprak pH’larının genellikle 8,0-8,5 arasında değiştiğini kaydetti. Bitki gelişimi için gereken optimum pH aralığının ise 6,5-7,0 olduğunu dile getiren Kamışlı, “Yüksek pH nedeniyle toprakta oluşan çözünmez bileşikler Agrısul 90 kullanımı sonucu toprak pH’sının düşüşüne bağlı olarak bitkiler tarafından alınabilir forma dönüşmektedir. Bunun yanında bitkiler için gerekli dördüncü temel besin elementi olan kükürdün sağlanmasında iyi bir besin elementi kaynağıdır. Ayrıca bazı toprak kökenli fungal hastalıklara karşı antifungal etki göstermektedir. Agrısul 90’ı diğer kükürt formlarından ayıran en önemli özelliği, çok küçük mikron düzeyinde kükürt partiküllerinden oluşmasıdır. Bu özelliği, ürünün topraktaki etkinliğini çok hızlandırmaktadır.” diye konuştu.
“YENİ ÜRÜNLER İZ ELEMENT İLE ZENGİNLEŞTİRİLDİ”
Devlet desteğiyle yapılan Ar-Ge projelerinin devam ettiğini belirten Murat Kamışlı, “Ürünümüze ‘Mikronize Bentonitli Kükürt’e, demir, çinko ve demir+çinko takviyesi yapılıyor. Proje kapsamında üretimi başarı ile gerçekleştirilen bu yeni ürünlerin toprak ve bitkideki etkinliği araştırılmaya devam ediyor. Çok yakın bir zaman içerisinde iz element ile zenginleştirilmiş bu ürünler üreticilerimizin kullanımına sunulacak.” dedi.
“2014 YIL SONU HEDEFİMİZ 60 BİN TON ÜRETİM”
Balkan Kükürt tarafından yılda 30 bin tonun üzerinde Agrısul 90 üretildiğini belirten Murat Kamışlı, 2014 yılı sonunda bitirilmesi hedeflenen Bilecik Osmaneli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yeni üretim tesisi sayesinde ise bu kapasitenin yıllık 60 bin tona çıkarılacağını aktardı. Kamışlı ayrıca, Balkan Kükürt’ün iz element katkılı ürünlerinin buradaki üretim tesislerinde imal edileceğini belirtti.
“AGRISUL 90, 14 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR”
Türkiye’de daha önce üretilmeyen ve sadece ithal yollarda temini sağlanan ‘Mikronize Bentonitli Kükürt’ün, günümüzde Balkan Kükürt tarafından Türkiye’de ilk kez üretiminin yapılıp Türk tarımının ve dünya ülkelerinin hizmetine sunulduğunu dile getiren Murat Kamışlı, “Bugün başta Avrupa ülkeleri olmak üzere toplam 14 ülkeye ihracatı yapılıyor. Gün geçtikçe ise bu sayı giderek artıyor. Şu an üretimin yüzde 40’ı ihraç edilmekte olup yüzde 60’ı ise iç piyasaya sunuluyor.” diye konuştu.