Halkın Şikayetlerine ve Eletrik Mühendisleri Odası’nın İtirazlarına Rağmen Bu Israr Neden?
Elektrik Mühendisleri Odası olarak 21 Aralık 2016 ve 16Eylül 2017 tarihlerinde kamu oyu ile paylaştığımız yaz saatinin kalıcılaştırılması hakkındaki görüşlerimizi yineliyoruz.
KIŞ SAATİNE GEÇİLMEMESİ TASARRUF DEĞİL İSRAF GETİRDİ: Elektrik Mühendisleri Odası’nın elektrik tüketim istatistikleri üzerinden yaptığı çalışma, kış saati uygulamasından vazgeçilmesi ile tasarruf sağlamazken tersine israfa yol açtığını ortaya koydu.
İktidarın yaz saati uygulamasını kalıcılaştırarak, geçmiş yıllarda olduğu gibi 30 Ekim 2016 tarihinde kış saatine geçişten vazgeçmesi uygulaması ile enerjidetasarruf değil tüketiminde israfa yol açmıştır.
TEİAŞ`ın elektrik tüketim istatistikleri baz alınarak Elektrik Mühendisleri Odası tarafından yapılan çalışmaya göre; kış saati uygulamasından vazgeçilmesinin tasarruf sağlamadığı gibi tüketimi artırıcı bir etki yarattı. Son 5 yılın kasım ayları tüketimlerine bakıldığında 2016 yılında ilk kez elektrik tüketimi önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 düzeyinde rekor artış gösterdi ve 22.7 milyar kilovat saat ile en yüksek düzeye ulaştı.
Özellikle elektrik tüketiminin yoğun olduğu İstanbul, Ankara, Kocaeli, İzmir ve Bursa gibi büyük illerde sabah okula ve işe gitmek için gün doğmadan kalkılmak zorunda kalınması hane tüketimlerini artırmıştır.
Enerji Bakanlığı`nın gereksiz ısrarı nedeniyle zor durumda kalan kurumlar kendileri çözüm üretmeye çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Çocukların karanlıkta okula gitmek zorunda kalmaları başta olmak üzere trafikten insanların sağlığına, ekonomiden yurtdışı ile olan ilişkilere kadar uzanan çeşitli olumsuz etkiler nedeniyle halkın da yoğunşikayeti olduğu bilinmektedir.
Okulların saatini ileriye çekerek biraz olsun rahatlama sağlanmaya çalışılmış; Ankara ve İstanbul için okul başlama saatlerine sınır getirilmiştir. Özellikle ikili eğitim veren okullar için getirilensınırlama sorunu çözmemektedir ve büyükşehirlerdeki yol mesafeleri dikkate alındığında yine karanlıkta çocukların yola çıkmaları anlamına gelmektedir. Sorunun bu şekilde çözülmesi mümkün olmadığı gibi kamu idaresinin görevi insanların yaşamlarını kolaylaştırmak olmalıdır.
TÜRKİYE COĞRAFYASINA UYGUN KIŞ VE YAZ SAATLERİNE GEÇİLMELİDİR
Kişilerin ya da kurumların gereksiz ısrarları ya da elektrik şirketlerine para kazandırmak için değil kamu yararı kapsamında düzenlemeler yapılması zorunludur. Bu çerçevede yazın geçilen GMT+3 noktasının kalıcılaştırılması uygulamasından vazgeçilerek, Türkiye coğrafyasına uygun kış ve yaz saatlerine geçilmelidir. EMO`nun yaptığı çalışmaya göre, enerjinin verimli kullanımı açısından en uygun nokta GMT+2:30`dur ve yaz saati uygulamasında da GMT+3 yerine ileri bir nokta olarak GMT+3:30 diliminin seçilmesi tasarruf sağlayacaktır.
Toplamda yaz saati uygulamasının kalıcılaştırıldığı kış aylarında (Kasım-Aralık 2016, Ocak-Şubat-Mart 2017) yaklaşık 7 milyar kilovat saatlik fazladan tüketim ortaya çıkmıştır. Mesken kullanıcılarına uygulanan bir kilovat saatlik elektrik bedeli olan 41 kuruş üzerinden hesaplandığında 2.8 milyar liralık bir ekonomik maliyet ortaya çıkmaktadır.
Yaz saati uygulaması sonucunda, vatandaşlarımızın yaşadıkları mağduriyetlere, şikayetlerineve Odamızın itirazları ile bilgilendirme çalışmalarına rağmen; özellikle Enerji Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri konu ile ilgili herhangi bir çalışmayapmışlar mıdır? Yetkililer 2018-2019 eğitim-öğretim döneminde yaptıkları yanlıştan dönecek midir?
Yakın zamanda günlerin kısalması ile birlikte bu problemler tekrar yaşanmaya başlayacaktır. Dolayısıyla yetkililer, hem yurttaşlara sıkıntı veren, hem dış dünyayla iletişim açısından sorunlar yaratan, hem trafik kazalarında artışa neden olduğu belirtilen, hem de elektrik tüketiminde tasarruf değil israf yaratan bu uygulamadan bir an önce vazgeçmelidir.