ATO Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, 2014 yılındaki hedeflerinin, Adanalı firmaları yurtdışı pazarlara taşımak olduğunu söyledi:
Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, 2014 yılındaki en büyük hedeflerinin tüm sektörlerin ihracata yönelmelerini sağlamak olduğunu belirterek, “Üyelerimizin başta yurtdışı fuarlar ve ikili işbirliği görüşmeleri olmak üzere tüm etkinliklere katılımını sağlayacağız. Amacımız, Adana’nın üretimini daha iyi değerlendirmesini sağlayarak kentin ekonomik göstergelerini en üst seviyeye çıkarmaktır” dedi.
ATO’nun 2013 çalışma dönemi Aralık ayı olağan Meclis toplantısıyla tamamlandı. Tarkan Kulak Başkanlığı’nda toplanan Meclis Toplantısı’nda söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe 2013 yılını değerlendirirken, 2014’e ilişkin hedeflerini anlattı. Adana Ticaret Odası’nın 2013 yılında yaptığı çalışmalara ilişkin bilgi veren Menevşe, “Tarihi binamızın restorasyon çalışmalarını tamamlayarak kullanıma hazır hale getirdik. Bina, kent kültürünün hizmetine sunulacak. Bunun yanı sıra Ticaret Sicil Müdürlüğümüzde MERSİS çalışmalarını başarı ile hayata geçirdik. Bu çalışma, üyelerimizin işlemlerinin tamamen internet üzerinden daha seri şekilde yapılmasını sağladı. Bunun yanında Avrupa Birliği Bilgi Merkezi projemiz 2013 yılında tamamlanarak sonuçlandırıldı. Gıda sektöründe faaliyet gösteren üyelerimizin yurtdışı pazarlara açılmasını sağlamak üzere başlattığımız UR-GE projemiz de başarı ile tamamlandı” diye konuştu.
ATO’nun 2014 yılında yapacağı çalışmalara ilişkin bilgi de veren Menevşe şunları söyledi:
“Adana’nın başta ihracat olmak üzere tüm ekonomik göstergelerinin yükseltilmesi, kentin üretiminin yurtdışı pazarlara satılmasıyla mümkündür. O nedenle 2014 yılında tüm meslek komitelerimizin üretimini yurtdışı pazarlarda tanıtım ve satışının gerçekleşmesi için önemli adımlar attık. 2014 bütçemizde 1 milyon TL’nin üzerinde kaynak ayırdık. Böylece Adana’nın üretimini dünya ile entegre olmasını sağlayacağız. Bunun yanda TÜYAP tarafından düzenlenen fuarlara katılmak isteyen üyelerimize sunduğumuz desteği 2014’te de sürdüreceğiz. 2014, Adana ekonomisinin kabuğunu kırarak dünyanın her köşesinde boy gösterdiği bir yıl olacak.”
2014 yılı bütçesinin tüm ayrıntılarıyla görüşülüp, oybirliğiyle kabul edildiği Meclis toplantısında söz alan Meclis üyeleri gündemdeki konulara ilişkin görüşlerini dile getirdiler. Meclis Üyesi Gürsel Tanrıver, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleşen tarım konulu toplantıya ilişkin izlenimlerini paylaştığı toplantıda, söz alan diğer Meclis üyeleri de 5 Ocak Stadyumu’nun yerine AVM ve çok katlı bina yapılmasının kent içi trafiğini daha içinden çıkılmaz bir hale getireceğine yönelik görüşlerini ifade ettiler.
Toplantının son bölümünde gelenek haline getirilen sektörel sunumlara geçildi. Ağaç işleri ve keresteciler sektör temsilcilerinden İsmet Yıldırım ile inşaat müteahhitleri sektör temsilcilerinden Savaş Karataşoğlu sektörlerine ilişkin bilgiler verdiler.
Meclis Üyesi İsmet Yıldırım, Adana’nın, mobilya yan sanayi sektöründe Türkiye’de ilk 5 içerisinde yer aldığını belirterek, “Adana’da bu sektörde KOBİ ayarında 3 binin üzerinde yan sanayi üreticisi bulunmaktadır. Ancak sektör yapılacak çalışmalarla daha verimli hale getirilebilir. Bunun için öncelikle Yüreğir’de 1969 yılında kurulan 392 üyeli mevcut sanayi sitesinin altyapı ve üstyapı sorunlarının bir an önce çözümlenmesi gerekiyor. Bu sorunların varlığı, sektörün gelişimini olumsuz etkiliyor. Bunun yanında öncelikle elektrik şebekesinin sitenin kapasitesine göre düzenlenmesi gerekiyor. Sıkça yaşanan elektrik kesintileri üretimi olumsuz etkiliyor” dedi.
Sektörün geleceğine ilişkin görüşlerini de ifade eden Yıldırım, “Önümüzde Bursa İnegöl gerçeği bulunmaktadır. İnegöl firmaları dünyaya mobilya satıyor, 100’ün üzerinde ülkeye ihracat yapıyorlar. Gerek Türkiye’deki fuarlara gerekse de uluslararası fuarlara katılmakta ve başarılarını artırmaktadırlar. Sektörün daha uygun koşullarda rekabet edebilmesi için Ticaret Odamızın öncülüğünde yurtdışındaki pazarlara daha kolay ulaşım, üretim, kurumsallaşma ve pazarlama konularında eğitimlere gereksinim duyulmaktadır” diye konuştu.
Müteahhitlik sektörünün temsilcilerinden Meclis Üyesi Savaş Karataşoğlu da ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün bugünlerde yerel yöneticiler yüzünden büyük sıkıntılar yaşadığını belirterek, “Adana’nın yeniden bir cazibe merkezi noktasına çekilmesi lazım. Adana bir zamanlar zenginliği ve muhteşemliğiyle Türk filmlerine konu olmuş, yine bir zamanlar Türkiye’yi tek başına besleyen bir il iken bugün geçmişini arar olmuştur. Adanamız yeniden katma değer üreten bir kent olmak istiyor” diye konuştu.
Bir zamanlar Türkiye’nin dördüncü büyük ekonomisine sahip olan Adana’nın bugün 22. sıraya kadar gerilediğine de işaret eden Karataşoğlu kentteki imar sorunlarına ilişkin şu görüşleri dile getirdi:
“Yaklaşık bin dolayında çıkmaz sokağı olan bir kentte yaşıyoruz. Bir kentte çıkmaz sokak demek insan vücudundaki kapalı damarlar gibidir. Mutlaka bu damarların açılması lazım. Çıkmaz sokak demek; emniyet, sağlık ve başta doğal afetler olmak üzere her alanda sıkıntı yaşanacağının ifadesidir. Adana, 2008 yılından bu yana imarı kapalı olan bir kent pozisyonundadır. Kentimiz engellilerin, çocukların, gençlerin ve yaşlılarımızın yaşayabileceği şekilde planlanmalıdır. Adana, otopark ve trafik problemi yaşanmayan, kişi başına düşen yeşil alanıyla dünya standartlarına getirilmelidir.”
Karataşoğlu sunumunda müteahhitler ile ilgili bir düzenlemenin bir an önce yapılması ve mevcut yönetmeliklerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine de işaret ederek, “Her önüne gelenin müteahhitlik yapması engellenmeli ve belirli bir standarda kavuşturulması gerekir. Mutlaka yapı-denetim yönetmeliğinin yeniden düzenlenmelidir” görüşlerini dile getirdi.