DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

“EKMEKTEN SONRA HALKIN İLK İHTİYACI EĞİTİMDİR”

Yayınlanma Tarihi :
“EKMEKTEN SONRA HALKIN İLK İHTİYACI EĞİTİMDİR”

akif_akayCHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay, belediyelerin eğitim konusunda yapabileceği önemli işler olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay, bütçeden ayrılan payın azlığının eğitim sisteminde önemli sorunlara neden olduğunu kaydetti. Eğitimin günümüzde bir meta haline getirildiğine dikkati çeken Akay, belediyelerin de çağdaş eğitim doğrultusunda yapacağı ve katkı koyacağı önemli işlerin olduğunu vurgulayarak, “Bunların başında okul öncesi eğitim, halk eğitimi, meslek edindirme kursları gelmektedir” dedi.

CHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay, eğitimin toplum için önemini, Fransız Devriminin öncülerinden Danton’un ”Ekmekten sonra halkın ilk ihtiyacı eğitimdir” sözleriyle anlattı. Eğitimin meyvesini biraz geç veren ancak verimliliği, getirisi en yüksek olan eylem olduğunun altını çizen Akay, “Kuşkusuz burada kast edilen eğitim; soran, soruşturan, araştıran, analitik düşünceye yönelten, yaratıcı düşünce geliştiren laik, demokratik nitelikli eğitimdir” diye konuştu.

“EĞİTİM SİSTEMİ SORUNLAR YUMAĞI HALİNE GELDİ”

Eğitim sisteminin bugün sorunlar yumağı haline geldiğini savunan CHP’li Akay, siyasi iradenin yıllar boyunca çözüm kararlılığı göstermemesinin bu durumun en temel etkeni olduğunu ifade etti. Akay, “İnsanı eğitim yoluyla değiştirmeden, sosyoekonomik ve kültürel gelişmeyi yani kalkınmayı gerçekleştirmek mümkün değildir” şeklinde konuştu.

ADANA’NIN SORUNLARI ÜLKE SORUNLARINDAN AYRI TUTULAMAZ

Türkiye’nin eğitim altyapısı açısından Avrupa Birliği ülkelerinin çok gerisinde kaldığını bildiren CHP’li Akay, Adana’nın eğitim sorunlarının Türkiye genelinden ayrı tutulamayacağını dile getirerek, eğitim yapılan okullar arasında önemli farklılıklar bulunduğunu belirtti.

“ÇOK HIZLI ADIMLAR ATILMALI”

Özellikle göç ile yoğunlaşan kenar mahallelerde, okul sayısının azlığına bağlı olarak ikili eğitim ve kalabalık sınıfların kanıksanır hale geldiğini ifade eden Akay, “Bazı semtlerde derslik başına düşen öğrenci sayısı gerekenin iki katına çıkmıştır. Çağdaş eğitim kalitesine yaklaşabilmek için öncelikle okul altyapısı, eğitimin kalitesi, spor salonu, kütüphane, bilişim teknolojisinden yararlanma gibi konularda çok hızlı adımlar atılması gerekmektedir” dedi.

“BAZI BÖLGELER BİRÇOK KENTİN GERİSİNDE KALIYOR”

Kentte bazı mahallelerin eğitim altyapısı, mekânı ve diğer olanakları açısından birçok kentin gerisinde kaldığını savunan Akay, mevcut şartlarda çok sayıda öğrencinin okuma-anlama, bilgisayar kullanma, eleştirel düşünme ve etkin problem çözme gibi asgari becerileri dahi edinmeden okullardan mezun olduğunu söyledi.

“BELEDİYELERİN DE YAPABİLECEĞİ ÖNEMLİ İŞLER VAR”

Belediyelerin çağdaş eğitim doğrultusunda yapacağı ya da katkı koyacağı önemli işler bulunduğunun altını çizen Akay, “Bunların başında okul öncesi eğitim, halk eğitimi, meslek edindirme kursları gelmektedir. Yeni yasayla belediyelerin okul binası yapma ve donanım sağlama konusunda görev üstlenmeleri özellikle büyük kentlerde ilköğretimde karşılaşılan zorlukların kısa dönemde çözümünü kolaylaştırabilir. Kırsal alandan gelen yoksul öğrenciler için yurt hizmetlerine ağırlık verilmesi, eğitim araçlarının sağlanmasında katkı, kent kitaplıkları kurulması, okuma yazma bilmeyenler için gönüllü kuruluşlarla birlikte eğitim çalışması, hazırlık kursları açılması gibi hizmetleri belediyelerin yapması yararlı olacaktır” diye konuştu.

YORUM YAP