DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

EĞİLMEYEN, BÜKÜLMEYEN KALEM

Yayınlanma Tarihi :
EĞİLMEYEN, BÜKÜLMEYEN KALEM

IMG_3092Adana Baro Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, Uğur Mumcu’nun katledilişinin ölüm yıldönümünde yazılı açıklamada bulundu. Av. Çıtırık, “Ülkemizde araştırmacı gazeteciliğin simgesi Uğur Mumcu; eğilmeyen, bükülmeyen kalemiyle her zaman onurlu yaşamın savaşımını verdi” dedi.

 

Av. Çıtırık, 24 Ocak 1993’de uğradığı bombalı suikast sonucu yaşamını yitiren gazeteci ve yazar Uğur Mumcu cinayetinin olayın üzerinden 22 yıl geçmesine rağmen hâlâ aydınlatılamadığı gibi, emri verenlerin de kim olduğunun saptanmamasının üzücü ve  düşündürücü olduğunu söyledi.

 Mumcu’nun teröre, demokrasi düşmanlarına, silah ve uyuşturucu kaçakçılarına aklıyla, çalışkanlığı ve dürüstlüğüyle karşı koyduğunu belirten Av. Çıtırık,  “Ülkemizde araştırmacı gazeteciliğin simgesi Uğur Mumcu; eğilmeyen, bükülmeyen kalemiyle her zaman onurlu yaşamın savaşımını verdi. Bugün Uğur Mumcu yaşasaydı özellikle 1990’lı yıllarda üst üste gazeteci öldürmeleri ve siyasi cinayetlerle ortaya çıkan faili meçhuller üzerinde mutlaka kafa yorar, bütün enerjisini toplar ve dosyalara ulaşır, tozlu raflarından onları indirir ve mutlaka okurlarıyla buluşturmaya çalışırdı. O dönemde bu yana hâlâ hiçbir siyasi cinayetin ama özellikle gazeteci cinayetlerinin arkasındaki azmettiriciler ortaya çıkarılamadı” dedi.

 

Tarihte 24 Ocak gününe ayrı bir parantez açılması halinde, toplumu sosyal, siyasal, kültürel yönden etkileyen ekonomik kararların alındığını ve ülkede önemli aydınların cinayetlere kurban edilmesi nedeniyle de ‘kara bir gün’ olduğuna dikkat çeken Av. Çıtırık, şunları söyledi:

“24 Ocak 1980 ‘de alınan ekonomik kararlar ile ülke ekonomisinin uluslararası piyasaya eklenlenmesi, uluslararası sermaye ve sermaye örgütlerinin emek dünyası karşısında güçlendirilmesi, ithalat kotalarının kaldırıldığı, KİT’lerin özelleştirilmesi ve dış ticaretin serbestleştirilmesi, kamu yatırımlarını tasfiye eden, devlet sübvansiyonlarını kaldırmayı amaçlayan bu kararlar 12 Eylül faşizmiyle birlikte uygulamaya konularak siyasi, toplumsal ve ekonomik yönünden olumsuz sonuçların ortaya çıktığı görülmüştür.  Bu dönemde iç talebin kısılması sonucunda ithal ürünlerin fiyatlarında ciddi artışların olduğu, reel ücretlerin gerilediği, hayali ihracatın arttığı, grev-toplu sözleşme ve sendikal faaliyetlerin yasaklanması sonucu emekçi sınıfların sermaye karşısında zayıflatan yönleriyle bu kararlar hatırlanmaktadır. 24 Ocak kararları Uluslar arası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası’nın güdümünde, 12 Eylül darbe yönetiminin teminatıyla, sözde ekonominin liberalleşmesinin egemen kılınması amaçlanmışsa da kalkınma vaatlerinin gerçekleşmediği, emek dünyasının kazanımlarının ortadan kaldırıldığı, gelir dağılımına ciddi şekilde bozan ve faizden beslenen, rant mantığıyla toplumsal gelir dağılımı uçurumunu yaratmıştır”

Av. Çıtırık, sözlerini şöyle tamamladı:

“Hukukçu dürüstlüğü, yılmaz kalemi ile araştırmacı gazeteciliğin öncüsü, yaşamını tam bağımsız ve demokratik Türkiye mücadelesine adamış, gazeteci-yazar Uğur Mumcu’yu ölümünün 22. Yıldönümünde  rahmet, saygı ve özlemle anmaktayız. Bedenen yok edilen Uğur Mumcu, fikirleri ve kitaplarıyla ülkemizde yaşamaya devam etmektedir..”

 

“….Mezar taşı gibi dimdik, mezar toprağı gibi taptaze uzattık boynumuzu yağlı kementlere, korkmadan öldük ey halkım, UNUTMA BİZİ..!!!”

YORUM YAP