Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Çalışma Bakanına iki ayrı soru önergesi sunan CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, çoğunluğu sağlayan 4 partinin kanun teklifleriyle soruna çözüm istediğine işaret etti
Dr. Şevkin: “EYT’lilerin sabrı kalmadı!”
Dr. Şevkin, EYT’liler için meclise iki ayrı soru önergesi sundu
“Emeklilikte yaşa takılan milyonlarca mağdur meclisten çözüm bekliyor”
“EYT haksızlığı sona ermelidir”
ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, Emeklilikte Yaşa Takılan (EYT) milyonlarca insanın kazanılmış hakkının iade edilmesi gerektiğini vurguladı.
İKİ AYRI SORU ÖNERGESİ
EYT mağdurlarının artık dayanacak gücü kalmadığını ifade eden Dr. Şevkin, ülkenin kanayan bir yarası haline gelen sorunun çözümü için CHP grubu olarak samimi bir çalışma içerisine girdiklerini kaydetti. CHP’li milletvekillerinin sunduğu kanun tekliflerinin ardından CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç imzalı açıklamayla TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nu toplantıya çağırdığını hatırlatan Dr. Şevkin, bu kapsamda meclise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlandırılması istemiyle iki ayrı soru önergesi sundu.
“HAKSIZLIK SONA ERDİRİLMELİDİR”
Türkiye genelinde 1999 yılından önce sigortalı olup emekli olabilmeleri için yaş sınırları uzatılan yaklaşık milyonlarca insanın mağduriyetinin giderilmesini isteyen Dr. Şevkin, “Emeklilik hakkı elde etmelerine rağmen yaşları bahane edilerek yıllarca bekletilen insanlarımız büyük bir haksızlığa uğramıştır ve bu haksızlığın sona erdirilmesi için de bir an önce girişimlerde bulunulmalıdır” dedi.
SELÇUK’A SORULAR
CHP’li Dr. Şevkin’in meclise sunduğu ve Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yazılı olarak yanıtlandırılmasını istediği sorular şöyle:
1- Türkiye genelinde 1999 yılından önce sigortalı olup emekli olabilmeleri için yaş sınırları uzatılan ve emeklilikte yaşa takılan mağdur sayısı tam olarak kaçtır?
2- Emeklilik hakkı elde etmelerine rağmen emekli edilmeyen, yaşlı oldukları gerekçesiyle de herhangi bir işyerinde çalıştırılmayan insanlarımızın ekonomik kriz ortamında hayatlarını nasıl idame ettireceklerini düşünüyorsunuz?
3- 1999 yılında mağduriyete neden olan 4447 Sayılı Kanunun yürürlüğe girmeden önce herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) bağlı olarak sigortalı bir işe girenlerin bu kanuna değil de işe girdikleri tarihlerdeki emeklilik şartlarına tabi tutularak sorunun çözülmesi gerekmez mi?
4- EYT’de olduğu gibi Türkiye’deki yasaların geriye doğru işletilmesinin başka bir örneği var mıdır?
5- TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nu toplanmasını isteyen CHP Grup Başkanvekilleri sayın Engin Altay, sayın Özgür Özel ve sayın Engin Özkoç’un meclisin konuyu çözmesi yönündeki çağrılarını bakanlık olarak siz de değerlendirecek misiniz?
6- Emeklilik için gerekli prim gün sayısı ve hizmet süresini tamamlayan ancak yaşa takılan insanlarımızın bu mağduriyetinin giderilmesi için herhangi bir çalışmanız var mıdır?
FUAT OKTAY’A AYRICA FARKLI SORULAR
Dr. Şevkin, aynı soruları Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a da yöneltirken, Oktay’ın yanıtlandırması istemiyle ayrıca şu soruları sordu:
1- Emeklilik hakkı elde etmelerine rağmen emekli edilmeyen, yaşlı oldukları gerekçesiyle de herhangi bir işyerinde çalıştırılmayan insanlarımızla ilgili Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşleri nelerdir? Aracılığınızla kamuoyuna açıklar mısınız?
2- Emeklilikte yaşa takılan ve bu nedenle herhangi bir işyerinde çalışamayan, herhangi bir geliri olmayan insanlarımızın sağlık sigortasından yararlanmak için aylık ücret ödemek zorunda bırakılması hukukla bağdaşan bir yöntem midir?
3- TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nun toplanmasını isteyen CHP Grup Başkanvekilleri sayın Engin Altay, sayın Özgür Özel ve sayın Engin Özkoç’un meclisin konuyu çözmesi yönündeki çağrılarını sayın Cumhurbaşkanı ile birlikte değerlendirme imkanınız oldu mu?
4- Mecliste çoğunluğa sahip partilerin ortak gündem konusu haline gelen, milletvekili sayısı 302’ye ulaşan dört partinin sorunun çözülmesi için aynı noktada birleşmesi sizinle birlikte sayın Cumhurbaşkanı ve ülkemizi yöneten kabine üyelerinin gündeminde yer aldı mı?