DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

DOMATESLER TARLADA KALDI!

Yayınlanma Tarihi :
DOMATESLER TARLADA KALDI!

Domates üreticisi isyanda: “20 kuruşa domates satamıyoruz, 850 gram salçayı raflarda 9 liraya görünce şaşırıp kalıyoruz. Maliyetine bile ürün satamıyoruz..”

Maliyetini bile karşılayamayan domates tarlada kaldı

Domatesler tarlada kaldı, 20- 30 kuruşa alan yok..

Gürer: “Domatesi 20-30 kuruşa alan fabrikalar, salça fiyatlarını neden düşürmüyor?

Gürer: “Tarla ile sofradaki makas gittikçe açılıyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu defa domates üreticisinin nabzını Niğde’de tuttu, domates tarlalarında üreticilerle buluşan Gürer, tüccarlarla görüştü, domatesin tarlada kaldığını yerinde gördü. Gürer, “Domates bu yıl bol ama domates konservesi ithalatında gümrük vergisi oranı sıfıra indirildi. İthal yolu açıldı. Şimdi ürün maliyetin altında alıcı bulamadığı için tarlada kalıyor” dedi.

“DOMATESTE ORTAYA ÇIKAN DURUM, TARIM POLİTİKASINDAKİ PLANSIZLIĞIN YANSIMASIDIR”

Orta Anadolu’da farklı illerde domates fiyatlarının dip yaptığını belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  Çukurova’da ilk ürünün çıktığı süreçte kilosu 50 kuruştan üreticinin tüccara sattığı domatesin, orta Anadolu’da 20 ile 30 kuruş aralığına kadar düştüğünü ifade etti. Gürer, “Maliyet zaten 50 kuruş civarında ama fabrikalar alım fiyatını düşük tutunca üretici mağdur oluyor. Böyle olunca tüccarda tarladan ürün toplamak istemiyor. Olan ürüne ve üretene oluyor. Domateste ortaya çıkan durum, tarım politikasındaki plansızlığın açık yansıması. Planlı bir ekim ve hasat süreci yaşansa domateste, dondurulmuş, konserve, salça, ketçap, turşu gibi çok çeşitli kullanım alanlarına sahip  olarak değer bulur. Üretici  istikrarsız fiyatlar, artan girdiler, farklı  ürün hastalıkları ile  büyük sıkıntı yaşıyor. Banka kredi borçlarını ödeyememe riski yaşıyor. Domatesin tarlada kalması  üreticiyi perişan ediyor” dedi.

“ÜRETİCİ, HANGİ ÜRÜNÜ ÜRETSE MAĞDUR”

Çiftçilerin sorunlarını her seferinde tarlada yerinde tespit eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Domates kış aylarında büyük kentlerde 20 liraya kadar çıktı. Domates  fiyatındaki artış, domates salçasının 850 gram net ambalajlı ürününü 8 lira 75 kuruşa çıkarttı. Aynı salça ürünü bir yıl  önce 3 lira 25 kuruştu. Şimdilerde ise domatesin fiyatı dip yaptı, salça fiyatında fabrikalar, geriye fiyat çekmediler ama üreticiye maliyet fiyatını dahi vermiyorlar. Oysa fabrika bu ürünü 50 kuruşa alsa üretici en azından maliyetine ürün satıp, gelecek yıl için ekim yapmayı sürdürebilecekti. Ürün değer bulmayınca üreticinin banka borcu hacze dönecek ve mağduriyet daha da artacak” dedi.

“ÜRETİCİ MAĞDUR TÜKETİCİ MAĞDUR..”

Üretici sorunlarına iktidarın çözüm üretmediğini ve mağduriyetleri seyrettiğini ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Üretici mağdur, tüketici mağdur, fabrikalar üretici olmazsa ortada kalır, tüketici de pahalı ürün almak zorunda kalır. Domates besleyici bir ürün, Niğde’nin yanı sıra çok ilde yetiştiriliyor. Domates damlama sistemi ile sulanıyor. Sulama için kurulan sistemin maliyeti var, iki kat fiyatı artan gübre, ilaç var.. Bir fide 30 kuruş, çapası, işçiliği, mevsimsel sorunlarla üründe yaşanan sorunlar var.. Buna rağmen üretici üretmeye devam ediyor. Salça, turşu vb. tesisler yeterli olsa ve üreticinin tüm ürünü değerine alınıp ihraç artırılsa, ülke ekonomisine de katkı sağlar, mağduriyetler kısmen de olsa azalır” dedi.

“TARIMI BU PLANSIZLIKLA BU HALE GETİRDİ”

Kalıcı çözüm için Tarım ve Orman Bakanlığının hangi bölgede hangi ürünün ne kadar ekilip ne kadar ürün alınacağının belirlemesi ve planlı bir tarım sistemine geçişin şart olduğunu ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Mağdur çiftçiye, “üret, değerine satamazsan ben yanındayım” dense, bu fiyat dengesizlikleri biter, üreticide mağdur olmaz. Keza Resmi Gazete’nin 16 Ocak 2019 tarihli sayısında yayımlanan, Cumhurbaşkanlığının 651 sayılı Bazı Ürünlerin İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Kararı ile 31 Mayıs 2019 tarihine kadar domates konservesi ithalatında gümrük vergisi oranı sıfıra indirildi. İthal yolu açıldı. Şimdi ürün tarlada ve maliyetin altında alıcı bulamadığı için tarlada kalıyor. Ürün bol ama üretici maliyetine ürün satamıyor ve bunu iktidar seyrediyor. Fiyat yükseldi, çözüm ithalde aranıyor. Tarımı işte bu plansızlık bitiriyor” dedi.

FABRİKALAR NEDEN SALÇA FİYATINI İNDİRMİYOR?

Dert küpü olan çiftçiler CHP’li Gürer’e dert yandılar: “Ürün bol olunca fiyatı düşürdük,  fabrikalar ihtiyacı kadar alınca fiyatlar daha da düştü. Çaresiz üretici olarak domatesi fabrikaların almak istediği fiyattan vermek zorunda kalıyoruz. İşçilere olgunlaşan domatesi toplatıp, yeşil kalanları tarlada bırakıyoruz. Yarı yarıya firemiz var. Fiyatların dip yapmasında fabrikaların alım fiyatını 20- 30 kuruşa düşürmesinin de etkisi var. Artan girdi fiyatlarına rağmen maliyete ürün satamıyoruz” diye konuştular.

Geçen yıl domatesteki yükselişin, fabrika ürünlerinin fiyatlarında  üç kat artışa sebep olduğunu anımsatan Gürer, “30 kuruşa domates alan fabrikalar, salça fiyatını bir yılda 3 kat artırıyor ama çiftçiye hakkını vermiyor. Domates bol, 20-30 kuruşa domates alan fabrikalar neden hala salça fiyatlarını düşürmüyor” dedi.

YORUM YAP

DÖVİZ KURLARI

  • DolarDOLAR
    ALIŞSATIŞFARK
  • EuroEURO
    ALIŞSATIŞFARK
  • SterlinİNG. STERLİNİ
    ALIŞSATIŞFARK
  • FrangİSV. FRANGI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Kanada DolarıKAN. DOLARI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Çeyrek AltınÇEYREK ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • Gram AltınGRAM ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • BitcoinBITCOIN
    FİYATDEĞİŞİM

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış