TÜRKİYE’NİN önemli ihracat pazarlarından olan Kuzey Afrika ülkesi Cezayir’in ithalatta bankacılık kanallarını kapatması kararını değerlendiren Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alican YAMANYILMAZ , “Günümüz dünyasında dış ticareti zora sokan böyle bir karar, gıda sektörümüz başta olmak üzere tüm ihracatçı sektörleri olumsuz etkileyecektir. Cezayir’in de faydasına olmayacak bu karardan bir an önce vazgeçilmesi en büyük temennimizdir ” dedi.
Cezayir, gıdadan plastiğe 24 ürün kaleminde ithalatın bankacılık kanalıyla yapılmasını yasakladı. Fiilen ithalatın yasaklanması anlamına gelen karar kapsamında birçok ürün bulunmakta hazır gıda ürünleri ve konservelerin bulunduğu bu ürünlere örnek vermek gerekirse , ‘, ekmek, çorba, bulyon , makarna, hardal ,yer fıstığı, meyve suları, su, maden suyu, tatlı, reçel ve marmelatlar,kabuklu ve kabuksuz kuru meyveler , tablet çikolata ve kakao içeren gıda ürünlerini sayabiliriz.
Cezayir’in, küresel ticareti düzenlemeye yönelik Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kararları ile belirlenen kurallara da aykırı olarak karar almıştır.YAMANYIMAZ , Ekonomi Bakanlığı’nın 28 Temmuz 2017 tarihinde Cezayir’in belli ürünler için ithalat lisansı uygulaması başlattığını duyurduğunu anımsattı.
Cezayir’in bu kapsamda; büyükbaş hayvan etleri, peynir, elma, muz, arpa, sarımsak, mısır, soya küspesi, konsantre yemler ve salçanın da aralarında bulunduğu 21 üründe ithalat lisanlı alma zorunluluğu getirdiğini belirten YAMANYILMAZ , ekmek, su, makarna, çikolata gibi gıda ürünleri de dahil olmak üzere çok sayıda ürünün ithalatının bankacılık kanalıyla yapılmasının yasaklanmasının ise ihracata daha büyük bir darbe anlamına geldiğini söyledi.