Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Başkanı Ali Rıza Ercan, toplantıda yaptığı konuşmada, teşviklerin yetersizliğine dikkat çekti. Ercan, TÜYAP’ın Federasyon üyelerinin ulaşım ve konaklama gereksinimleri ile ilgili katkılarındaki sıkıntılara değinerek, “ Gerekli desteğin sağlanmaması durumunda önümüzdeki yıl, fuara katılmama yönünde bağlayıcı karar alacağız” dedi.
Yarın açılacak olan Adana Mobilya Dekorasyon Fuarı 2013 öncesinde, esnaflar durum değerlendirmesi yaptı. Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda, yaşanan gelişmeler masaya yatırıldı.
Toplantıya, Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Başkanı Ali Rıza Ercan, Adana Marangoz ve Mobilyacılar Başkanı Yalçın Avcı, Federasyon yönetim Kurulu üyeleri ve çeşitli illerde faaliyet gösteren Oda başkanları katıldı. Toplantının, Ahilik haftası etkinliklerine denk gelmesi nedeniyle katılımın düşük olmasına rağmen yapılan görüşmeler ve alınan prensip kararlarının verimli sonuçlar sağladığı belirtildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Federasyon Başkanı Ali Rıza Ercan, sektörün içerisinde bulunduğu genel durum hakkında bir değerlendirme yaptı. Son yıllardaki gelişmelerin sektörü olumsuz etkilediğini anlatan Ercan, şöyle konuştu:
“ Esnaf ve sanatkarlarımız çok sıkıntılı. Bunda Emperyalizmin katkısı var. Esnaflarımızın sıkıntısı büyük. Özellikle son siyasi gelişmeler sonrasında yakın komşularımızla ihracat çalışmalarımız sıfıra indi. Şimdi biz, “Ne yapabiliriz?” arayışındayız. Bu sıkıntılı dönemi aşmak için birlikte hareket etmek durumundayız.
Mobilyacılık sektörümüz diğer sektörler içerisinde ön plana çıkabilecek potansiyele sahip. Mobilya ihracatını artırmak mümkün. Ama şu anki hacmimiz yeterli değil. Oysa biz ihracat devi İtalya’ya bile kafa tutacak kalite ve coğrafi olanaklara sahibiz. Ama derdimizi siyasetçilere anlatamadık ve yine de anlatamayacağız gibi görünüyor. Özellikle Adana ve Hatay illerimizin el imalatı ürünleri dünya pazarlarının beğenisini kazanmış durumda ancak bunu da anlatamıyoruz.“
“HİÇBİR HÜKÜMETTEN DESTEK GÖREMEDİK”
Yapılan konuşmaların sonrasında soru-cevap bölümüne geçildi. Toplantıya katılan Oda Başkanlarının dile getirdiği sıkıntılar, Hammadde alımındaki vergi oranlarının yüksekliği ve TÜYAP ile ilşkilerdeki sorunlar üzerinde yoğunlaştı.
Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Başkanı Ali Rıza Ercan, sorular üzerine yaptığı açıklamalarda hiçbir hükümetten gerekli desteği göremediklerini açıkladı. Özal döneminde iyi gelişmeler olduğuna vurgu yapan Ercan, şimdiki dönemde ise ihracat yapabilmek için şirket kurma zorunluluğunun getirilmesini eleştirdi. İhracat teşviklerinin yetersizliğine dikkat çeken Ercan’ ın açıklamalarına göre iç rekabetteki düzensizlik, sektörün geneline zarar verebiliyor.
Toplantının en önemli saptamalarından biri de hammadde teminindeki vergi yüksekliği oldu. Yapılan açıklamalara göre piyasada yüzde 18 olarak uygulanan vergi oranları, Mobilya sektörüne yüzde 24 olarak yansıyor. Bu artış, ek vergi kalemleri nedeniyle oluşuyor.
“ODALAR FUARA KATILMAYABİLİR”
Ağaç İşleme Makinaları Kongre Fuarlarının daimi müşterileri TÜYAP ‘ tan destek bekliyor. Federasyon Başkanı Ercan, üyelerin beklentilerini dinledikten sonra, “ Arkadaşlarımızın İstanbul fuarlarına götürülmesi konusunu TÜYAP yetkilileri ile görüşeceğiz. Bu yıl, Akdeniz ve Karadeniz bölgeleri İstanbul fuarlarına katılmıyorlar. Gelecek yıllarda üyelerimizin ulaşım ve konaklamaları için gerekli destek sağlanmazsa, fuarlara katılmama yönünde bağlayıcı kararlar alabiliriz. “ dedi.
ADANA MOBİLYACILAR ODASI HEDEF BÜYÜTÜYOR.
Adana’da Mobilya ve Ağaç İşleri sektörünün iç ve dış piyasalarda tanıtılmasının zorunlu olduğu belirtildi. Adana Marangozcular Odası Başkanı Yalçın Avcı, kendisinden önceki yönetimlerin çalışmalarını şükranla karşıladığını kaydederek, bu aşamadan sonra hedef büyüttüklerini söyledi. Oda Başkanı Avcı, düşüncelerini şu cümlelerle açıkladı:
“Üyelerimizin kaliteli üretimini tüm dünyaya anlatmak ve tanıtmak istiyoruz. Bu amaca yönelik olarak Bölge fuarlarının yaygınlaştırılarak sürdürülmesi için elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz. Bizim coğrafi koşullarımızdan kaynaklanan avantajlarımız da var. Bu avantajlarımızın üyelerimizin lehine kullanılabilmesi için tüm çalışmalarımızı paylaşarak geliştirmek amacındayız. Bunun için birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımızı sürdürmeliyiz.”