DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

DEPREME ALDIRAN YOK

Yayınlanma Tarihi :
DEPREME ALDIRAN YOK

akif_akay_afet_senaryosuCHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay, kentteki yapıların depreme dayanıklılık açısından irdelenmesi ve gerekli önlemlerin alınmasının maddi ve manevi yıkımın önüne geçmek için şart olduğunu söyledi

Adana’nın defalarca deprem ve sel felaketi yaşayan bir kent olduğuna dikkati çeken Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay, 1998’de yaşanan depremde çok sayıda can kaybı olduğunu ve, maddi hasar meydana geldiğini anımsatarak, “Yaşanan acılardan ders çıkarılması gerekmektedir. Felaket oluşup zarar-ziyana sebep olduktan sonra yaraları sarmak yerine koruyucu, önleyici, önlemleri önceden almak aklın, bilimin,  çağdaşlığın gereğidir” dedi. Akay, fay hatlarının hareketliliğine göre Adana’nın deprem senaryosunun oluşturulmasının olası bir depremdeki maddi manevi yıkımı en aza indireceğini söyledi.

Yapılaşmada Deprem ve Sel Tehdidi Dikkate Alınmalı

Adana’nın dünyanın en büyük deprem kuşaklarından biri üzerine kurulu olduğunu belirten Akif Kemal Akay, kentteki yapılaşmanın da deprem ve sel tehdidi göz önüne alınarak gerçekleşmesi gerektiğini kaydetti.

Deprem Senaryosuna İhtiyaç Var

Konuttan diğer tüm inşaat üretimlerine kadar her aşamada çağdaş ve bilimsel denetim sistemlerinden taviz verilmemesinin yaşamsal önem taşıdığını dile getiren CHP’li Akay, başta jeofizik olmak üzere jeoloji bilimlerinin yol göstericiliğinde fay hareketliliğine göre Adana’nın deprem senaryosunun oluşturulması gerektiğini belirtti.

Yerel Yönetimler Afet Risklerini Azaltmaya Yönelik Çalışma Yapmak Zorunda

Akay, “Çağdaş anlamda bir yapılaşma ve kent oluşturmak için bilimsel verilere dayalı, jeolojik özelliklerin ve jeofizik hesapların dikkate alındığı imar planları yaşama geçirilmelidir. Yerel yönetimler ellerindeki mevcut yetkileri kullanarak afet risklerinin azaltılmasına yönelik plan, proje ve çalışma yapmak zorundadır. Kent alanında imar planına esas mikro bölgelendirme ve jeolojik çalışmaların bir an önce yapılması sağlıklı imar düzenlemeleri ve depreme karşı mal ve can güvenliği ve yapıların üretiminde ekonomi sağlanması için önemli bir yasal gerekliliktir” diye konuştu.

Güvensiz Yapılar Belirlenip, Önlem Alınmalı

Mevcut yapı stoklarının depreme dayanıklılık açısından irdelenmesi ve güvenli olmayan yapıların mühendislik şartlarında güçlendirilmesinin ya da yıkılmasının, maddi ve manevi yıkımın önüne geçmek için şart olduğunu bildiren Akay, “Afet yönetimi konusunda yerel yönetimlerin katkıları ve çalışmaları eksiktir. Afet senaryoları hazırlanmalı, buna uygun örgütlenmeler ve imar düzenlenmeleri öncelikle gerçekleştirilmelidir. Yeraltı su seviyesinin yüksekliği ve depremsellik özelliği ve yangın tehlikesi oranları göz önüne alınarak risk haritası çıkarılmalı, afet senaryoları hazırlanmalıdır. Kent Bilgi Sistemi ve Coğrafi Bilgi Sistemleri oluşturulmalıdır.”

Afet zararlarının azaltılmasında bütünleşmiş, çok sektörlü ve somut önlemlerin yer aldığı afet yönetimi kavramını öne çıkarmak gerektiğini kaydeden Akay, Adana’da deprem tehlikesinden hareketle ivme kazandırılacak kentsel sistemin, yapı stoku ve çevrelerini güçlendirme etkinliklerinde doğrudan katkı sağlayabileceğini sözlerine ekledi.

 

YORUM YAP