DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

ÇUKUROVA’NIN NARENCİYE GEN KAYNAKLARI YENİLENİYOR

Yayınlanma Tarihi :
ÇUKUROVA’NIN NARENCİYE GEN KAYNAKLARI YENİLENİYOR

Çukurova Üniversitesi Suptropik Meyveler Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde bulunan ağaçların mevsimlik bakımları yapıldı. Çukurova Bölgesi’nin narenciye gen kaynaklarını koruyan merkez bünyesinde bulunup ekonomik ömrünü tamamlamış, yaşlanmış, gelişimleri durmuş olan ağaçlar sökülerek yerine yeni fidanlar dikiliyor.

Doğayla iç içe bir yaşam merkezi olan Çukurova Üniversitesi kampüs alanını daha da yeşil hale getirmek ve korumak için çalışmalara hız kesmeden devam ediliyor. Bu çalışmalar kapsamında yıl içerisinde binlerce fidanın toprağında can bulduğu kampüste ekonomik ömrünü tamamlamış ağaçların tespiti için çalışma başlatıldı.

Çalışmalarla ilgili bilgi veren Merkez Müdürü Doç. Dr. Asime Filiz Çalışkan Keçe, Çukurova Üniversitesi Suptropik Meyveler Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde bulunan ağaçların mevsimlik bakımlarının yapıldığını ve ekonomik ömrünü tamamlamış, yaşlanmış, hastalık nedeniyle büyümesi ve gelişimleri durmuş olan narenciye ağaçlarının sökülüp yerine yenilerinin dikildiğini söyledi.

Ulusal kalkınma hedeflerini ve dünyadaki gelişmeleri göz önünde tutarak, Türkiye’nin subtropik meyveler tarımındaki sorunlarını saptamak, çözümlemek ve çözümlerine yardımcı olmayı ilke edinen Çukurova Üniversitesi Suptropik Meyveler Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin çalışmalarına aralıksız devam ettiğini ifade eden Doç. Dr. Keçe, “Ovamızda bulunan geleneği uygulayarak 35-40 yaşını doldurmuş ağaçlarımızı söküp yerine hemen yenilerini dikerek narenciye bahçemizdeki çeşitlerimizi yeniliyoruz” dedi.

Doç. Dr. Keçe şunları söyledi;

“Büyük bir turunçgil üreticisi olan Ülkemizde son yıllarda küresel ısınmanın da etkisiyle oluşan sorunlardan dolayı Merkez Müdürlüğümüzde bulunan turunçgil parsellerinden yeterince verim alınamamakta ve kaliteli ürün elde edilememektedir. Verimli ve kaliteli ürün elde etmek amacıyla dünyada sürekli olarak çalışmalar yapılmakta ve bu doğrultuda yeni çeşitler elde edilerek yeni bahçeler kurulmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi Merkez Müdürlüğümüzde de ekonomik ömrünü tamamlamış ya da tamamlamak üzere olan turunçgil parselleri sökülerek yerine yeni ve ticari değeri olan çeşitlerin dikilmesi hedeflenmiştir.”

“Çeşitlerimizi Yeniliyoruz”

“Ç.Ü. Subtropik Meyveler Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğümüz 25 Ocak 1990 tarihinde kurulmuş olup, aynı dönemde oluşturulan adaptasyon ve koleksiyon parsellerinde bulunan bahçeler 35 yılını doldurmuş olup büyük ölçüde ekonomik ömrünü tamamlamıştır. Bundan dolayı söz konusu bahçelerin hasat sonunda sökülerek yerine, katma değeri yüksek ve güncel olan çeşitlerin dikilmesine, böylece adaptasyon ve koleksiyon parsellerinin oluşturulmasına ve bu sayede Merkez Müdürlüğümüzde bulunan turunçgil bahçelerinin yenilenmesine, ayrıca turunçgil bahçelerine ilave olarak zeytin, avokado, nar ve incir bahçelerinin adaptasyon ve koleksiyon parsellerinin kurulmasına karar verilmiştir. Merkezimiz bünyesinde birçok araştırma, proje, akademik çalışmaların yanı sıra Yüksek Lisans Ve Doktora çalışmaları yürütülmüş ve yürütülmeye devam edilmektedir. Yeni kurulan bu bahçelerdeki çeşitlerle araştırmaların daha güncel çeşitlerle yürütülmesinin önü açılacaktır.”

“30 Yıllık Cam Seralar Sökülerek Yerine Yeni Sistem Adaptasyon Seralar Yapılıyor”

“Aynı zamanda Merkez Müdürlüğümüzde bulunan tamiri imkânsız ve iş sağlığı ve güvenliği açısından büyük risk oluşturan en az 30 yıllık cam seralar da sökülerek yerine yeni sistem adaptasyon seraları yapılmaya devam edilmektedir. Üniversitemizin vizyonuna uygun gözde merkezlerinden birisi olan, birçok yurt içi ve yurt dışından araştırıcı ve ziyaretçileri ağırlayan Merkez Müdürlüğümüzde de yenilikçi yapıya uygun bir kış bahçesi inşa edilmekte olup, mevcut binaların iç tadilat ve dış cephe yenilemesi de yapılmaya devam edilmektedir. Bu yenilikçi çalışmalarla 35 yılını doldurmuş Merkez Müdürlüğümüze yeni bir çehre kazandırılması hedeflenmektedir.”

YORUM YAP