ÇUKUROVA SİFED, akademisyenlerle birlikte Adana’da düzenlediği toplantıda dördüncü sanayi devriminin Türkiye açısından önemine işaret etti
Çukurova’nın gündeminde ‘4. Sanayi Devrimi’ var
ÇUKUROVA SİFED, ‘Endüstri 4.0’ı masaya yatırdı
ADANA – Alman hükümetinin imalat gibi geleneksel sanayiyi bilgisayarlaşma yönünde teşvik etme ve yüksek teknolojiyle donatma projesi olan Endüstri 4.0, diğer adıyla dördüncü sanayi devrimi, artık tüm dünyanın gündemine oturdu.
Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ÇUKUROVA SİFED), Adana İş Kadınları Derneği (İŞKAD) ev sahipliğinde Adana Ziyapaşa Cosecha’da düzenlediği toplantıda 10 ila 20 yıl içinde entegrasyonunu tamamlayarak firmalar tarafından uygulanabilir hale gelecek Endüstri 4.0’ın getireceği yenilikleri üniversitelerle birlikte masaya yatırdı. Toplantı öncesi bilgi veren Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkan Yardımcısı Süleyman Sönmez, Almanya’nın geliştirdiği Endüstri 4.0’ın artık tüm dünyanın gündemine girdiğini vurguladı. Sönmez, “Bu işte yaya kalmamak zorundayız” dedi.
ALİ DOĞAN: TAM ORTASINDA YER ALMALIYIZ
ÇUKUROVA SİFED Başkanı Ali Doğan, dördüncü sanayi devriminin Türkiye tarafından da dikkatle takip edilmesi ve hayata geçirilmesinin önemine dikkat çekti. İlk sanayi devriminin su ve buhar gücü ile üretim mekanizmasının üzerine kuruluyken, onu ikinci sanayi devrimi olan elektrik enerjisinin izlediğini, ardından üçüncü sanayi devrimi dijital devrimin gerçekleştiğini ve elektronik kullanımının arttığını ifade eden Doğan, “Uyum, kaynak verimliliği, fiziksel çevrenin insana uyumsallaştırılması sürecini içeren dördüncü sanayi devrimi ise hem müşteriler hem de iş-değer sürecinde iş ortaklarının bir araya gelerek bütünleşik bir yapı sergilemelerine olanak tanımaktadır” dedi. Adana ve Mersin’in işgücü potansiyeli, kalifiye insanları ve üniversiteleriyle birlikte hareket etmesi gerektiğini, toplantıya da bu nedenle üniversiteden akademisyenlerin davet edildiğini dile getiren Doğan, “Topyekün kalkınma ve dünyadaki gelişmelere uzaktan bakmamak için yeni sanayi devriminin tam ortasında yer almak durumundayız” diye konuştu.
YENİ YAZILIMLAR GEREKİYOR
Toplantıya katılan Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Tükel, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serkan Tokgöz, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yüksel Özdemir ve Çağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünal Ay da iş dünyasının bilim ve teknolojinin kullanılarak nesnelerin birbirleriyle uyumunu sağlayan, yeni yazılımlar üretmeyi gerektiren Endüstri 4.0’ın ülke ekonomisine sunacağı katkıları anlattı. Endüstri 4.0’a uyum sürecinde kalifiye personelin önemine işaret eden, iş dünyasının ve üniversitelerin sanayi devrimini Türkiye’de uygulanabilir kılması için yoğun bir çalışma programı uygulaması gereğine değinen akademisyenler, Adana ve Mersin’de 4 ayrı Araştırma Geliştirme Merkezi’nin (AR-GE) kurulduğunu dile getirdi.
Toplantıya ÇUKUROVA SİFED çatısı altındaki dernek başkanları ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.