DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

ÇÜ-ÇİFTÇİLER İŞBİRLİĞİNDE SOMUT ADIMLAR ATILDI

Yayınlanma Tarihi :
ÇÜ-ÇİFTÇİLER İŞBİRLİĞİNDE SOMUT ADIMLAR ATILDI

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi akademisyenleri ve bölgenin çiftçi temsilcileri, Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel ev sahipliğinde toplandı. Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel‘in bölgenin en önemli ve stratejik sektörü olan tarımın sorunlarını ele alma konusunda girişimleri çerçevesinde Çiftçiler Birliği’ni ziyareti sonrasında çiftçi temsilcilerini Üniversiteye davet ederek sabah kahvaltısında bir araya geldi. Çukurova’nın tarımsal sorunlarını üniversite-çiftçi işbirliği ile çözüm üretmek üzere kurumsal bir yapı kazandırmayı hedeflenen toplantıda, gıda güvenliği ve sürdürülebilir tarım için Çukurova Üniversitesinin bilgi birikiminin bölge çiftçisine aktarılması konusunda atılacak adımlarla ilgili yol haritası belirlendi. Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel, “Çiftçilerimize destek olmak Üniversitemizin toplumsal sorumluluğudur” dedi.

ÇÜ Kayıkhanede gerçekleşen toplantıya Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlter Ünlükaplan ve Süha Berberoğlu, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Kafkas, Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Bülent Özekici, Prof. Dr. Sadettin Baloğlu, Prof. Dr. E. Bülent Erenoğlu, Prof. Dr. Ufuk Gültekin, Prof. Dr. Hakan Özkan, Arş. Gör. Dr. Berken Çimen, Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Neslihan Boyan, Prof. Dr. Gülşah Seydaoğlu, TC Tarım ve Orman Bakanlığı Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Miraç Yayla, Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru ile Yönetim Kurulu Üyeleri çiftçiler Avni Özşahin, Sinem Özkan Başlamışlı, İhsan Oğuz Beyarslan, Burak Karabucak ve Bülent Özler katıldı.

Prof. Dr. Tuncel: “Tarım Bakanlığı’mızla Eşgüdüm İçerisinde Çözüm Odaklı Somut Adımlar Atacağız”

İstişare ve değerlendirme toplantısında ilk olarak Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel, Çiftçiler Birliği’ni ziyaretinde kendisine aktarılan konularla ilgili yaptıkları girişimler hakkında bilgi verdi. İçinde bulunulan pandemi döneminde her zamankinden daha fazla gıda güvenliğinin stratejik öneme sahip olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Meryem Tuncel, bir önceki görüşmede konuşulan Üniversite – Tarım işbirliği çerçevesinde bölge çiftçilerinin ihtiyacına yönelik geliştirilecek yol haritasının çıkartılması konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı ve ilgili kamu kurumları ile eşgüdüm içerisinde atılacak adımlarla ilgili süreci başlattıklarını belirtti. Özellikle, iklim değişikliği dahil olmak üzere bitkisel üretim konusunda çiftçilerimizin sorunlarına yönelik bir toplantıya Çukurova Üniversitesinin ev sahipliği yapacağını ifade eden Prof. Dr. Tuncel, “Sanayide olduğu gibi üniversite-tarım işbirliğini de kurumsal bir yapıya oturtarak çiftçilerimizle olan işbirliğimizi sürekli hale getirmemiz gerekiyor, çözüm odaklı  tematik toplantılarla çiftçilerimizin sorunlarını çözebilmek için Ziraat Fakültemizin bilgi ve tecrübesi ile Tarım ve Orman Bakanlığımızın desteğini alarak somut adımlar atmak istiyoruz. Bundan sonra yapacağımız toplantılarımızda bu yönde eylem planlarımızı tüm paydaşlarımızla hep birlikte belirleyeceğiz” dedi.

Doğru: “Çukurova Üniversitesi İle İşbirliğini Çok Önemsiyoruz”

Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru da, Çukurova Üniversitesi ile tarım camiasının ortaklaşa projeler üretmesini çok önemsediklerini ifade etti. Çukurova tarımını daha ileriye götürmek için işbirliği yapılmasının gerekliliğini vurgulayan Doğru, “Çukurova Üniversitesi ile yapacağımız işbirliğinden en karlı çıkacak olan bizleriz, yani üreticiler… Özellikle küresel ısınma ile daha da önemi artan sulama, pandemi ile ortaya çıkan güvenli gıda konusunda bilimsel yaklaşıma çok ihtiyacımız var. Akademisyenlerimizin yönlendirmesiyle bu sorunların üstesinden geleceğimize inanıyoruz. İlk görüşmeden hemen sonra bu kadar kısa sürede somut adımlar atarak bizlere umut olan Rektörümüz Prof. Dr. Meryem Tuncel ve hocalarımıza şükranlarımızı sunuyoruz” şeklinde konuştu.

Toplantıda Alınan Kararlar

Sohbet ortamında gerçekleşen toplantıda Çukurovalı Çiftçiler ve akademisyenler tek tek söz alarak tarım, tarım politikası, özel teşebbüs, çiftçi yönetimi, kamu, sulama, hassas tarım, sivil toplum ve ürün deseni konularında görüş alışverişinde bulundu.

Sorunlar ise bitki besleme, gübreleme, organik tarım, pazarlama ve ihracat, kooperatifleşme, bitki koruma ve eğitim ana başlıkları altında listelendi.

Öncelikle, elçiler de dahil üretim aşamasında yer alan tüm çalışanlara eğitim verilmesi kararlaştırılırken, ilk olarak Adana’da hizmet veren ve kısa vadede belirlenecek 3 paketleme tesisinde pilot eğitim uygulamalarına başlanması planladı.

Eğitimlerde, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi akademisyenlerinin yanı sıra, psikolog ve halk sağlığı uzmanlarının da yer alması öngörüldü.

Tarımın en büyük sorununun örgütlenme ve sürdürülebilir iş birliktelikleri olduğunun saptandığı görüşmede, belirlenen yol haritası çerçevesinde Çukurova Üniversitesi ve Çiftçiler Birliği’nin ortaklığında ayda bir toplantı düzenlenmesi kararlaştırıldı.

YORUM YAP