DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

ÇOK MU ZOR İNSANCA YAŞAMAK!

Yayınlanma Tarihi :
ÇOK MU ZOR İNSANCA YAŞAMAK!

omer-uney1omeruney01@gmail.com

Çok gerildik…
Daha 2017’ye ‘merhaba’ demeden öldü insanlar…
Halbuki iyi dilekler sunacaktık.
Ölümler olmasın diyecektik ki; İstanbul’da patladı bombalar…
Sonra yeni mağduriyetler, yeni ayrışmalar, kutuplaşmalar…
Sonra huzursuzluk… Kavgalar, tartışmalar…
Çok mu zor inatla barışa olan inancı savunmak.
Çok mu zor eyleme, söyleme dikkat etmek…
Çok mu zor ‘insan’ olmak…
Biz yine de umut ediyoruz…
Biz inatla ve ısrarla, hiç olmazsa 2018, yeni umutlara, yeni başlangıçlara, sevgilere, en önemlisi huzura kapı aralasın istiyoruz.

***

2018’in Adana için de ayrı bir önemi olsun istiyoruz.
Kendimizce, kentimizdeki en önemli 10 sorunu belirledik. Yeni yılın neredeyse kangren halini alan bu sorunların çözümüne de vesile olmasını istiyoruz.
Bakın bakalım çok mu şey istiyoruz?

1- İŞSİZLİK – Kentteki işsizlik Türkiye ortalamasının çok üstünde. Özellikle genç işsizlerin varlığı gelecek nesilleri umutsuzluğa sevkediyor. Adana ortalama yüzde 15’le işsizliği en fazla olan iller arasında yer alıyor. Hadi bakalım 2018… Yap bi şeyler…
2- HAFİF RAYLI SİSTEM – Uzun yıllar süren kazı çalışmalarıyla, kentin trafiğini allak bullak ederek, 10 yıldan fazla sürede yapımı tamamlanan hafif raylı sistemin sorunları bitmek bilmiyor. Yıllık 50 milyon lira zarar ettiği söyleniyor. Güzergahı yanlış. Ulaştırma Bakanlığı ise 2. etap hafif raylı sistem projesine onay vermedi. Adana’nın kamburu olmaya devam ediyor. Hafif Raylı Sistem sorununa biran önce el atılmalı, nasıl bir yol izleneceğine karar verilmeli, güzergah boyunca adeta çile çeken esnafın sorunu çözülmelidir. Bu sorunun çözüm yılı da 2018 olsun…
3- TRAFİK-ULAŞIM – Kentte şehiriçi trafikte büyük sorun yaşanıyor. Özellikle özel halk otobüsü ve minibüslerin fazlalığı nedeniyle trafik sıkışıklığı hakim. Şehir içi ana ve ara yollarda kazı çalışması yapan kurumların koordinasyonsuzluğu nedeniyle yollardaki çukurlar uzun süre onarılmıyor. Araç ve insan geçişi zorlaşıyorAdana’da şehir içi ve şehirler arası trafik, dere ve nehir yataklarının korunması, yeşil ve rekreasyon alanı, yaya ve bisiklet yollarının özeni, kaldırım ve refüj düzenlemelerine acil ihtiyaç duyuluyor. Adana trafiğinin içinden çıkılmaz bir hal almasına daha fazla göz yumulmamalı, kenar bölgelerin trafik ışıklandırma sistemleri yenilenmeli, çevre ve gürültü kirliliğine önlem alınmalıdır. Ne dersin 2018…
4- CEYHAN ENERJİ İHTİSAS SANAYİ BÖLGESİ – Yıllar önce Enerji İhtisas Sanayi Bölgesi ilan edilmesine rağmen Ceyhan’da enerji yatırımlarının geciktiğini her Adanalı söyler. Ceyhan’ı enerji yatırımlarıyla sadece Türkiye ve Akdeniz’in değil dünyanın en önemli enerji hatlarından biri haline getirmekte kararlı görünsek de söylemden öteye gidemiyoruz. Bize yardımcı ol 2018…

5- ÇARPIK KENTLEŞME – Adana’da belediye başkanlarının da ifade ettiği gibi çarpık kentleşme almış başını gidiyor. Kentteki yapı stoğunun yüzde 85’inin ya ruhsatsız ya da güvenlikli olmadığı ifade ediliyor. Özellikle seçim dönemlerinde ruhsatsız ve çarpık kentleşme alabildiğine artıyor. Küçüksaat ve civarı gelişmemiş bir şehir görünümünden kurtarılmalıdır. 5 Ocak Meydanı’na acilen yeni meydan projesi yapılmalıdır. Merkez Otogar ya modern bir görüntüye kavuşturulmalı ya da başka bir bölgeye taşınmalıdır. Yüreğir Otogarı’nın etkinliği arttırılmalıdır. Olmaz mı 2018…
6- TURİZM – 2008 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Turizm Bölgesi ilan edilen Karataş-Yumurtalık sahil bandına tek çivi dahi çakılmadı. Yeşili, doğası ve deniziyle göze çarpan Adana’da turizm gelirleri yok denecek kadar az. Umudumuzsun 2018…

7- UYUŞTURUCU – Adana’da madde bağımlılığının artış gösterdiği biliniyor. İşsizlikten kaynaklı uyuşturucu satış ve kullanımı arttı. Sokak aralarında küçük yaşlardaki çocuklar kullanılıyor. Emniyet birimlerinin hemen her gün yaptığı operasyonlar basında geniş yer buluyor. Bu haberler seninle son bulsun 2018…

8- KUZEY-GÜNEY GELİŞMİŞLİK FARKI – Adana’da Kuzey’le Güney arasındaki fark ortadan kaldırılmalıdır. Kuzey Adana’nın altyapı ve güney bağlantı sorunu giderilmelidir. Göç olgusu şikayet konusu olmaktan çıkarılmalı, göçle gelen insanların kalifiye olabilmeleri için yeni projeler geliştirilmeli, insanlarımız Adana ekonomisine ve üretime kazandırılmalıdır. Farkımızı ortadan kaldırmaya yardımcı ol 2018…

8- TARIM – Kentte verimli tarım arazileri elden gidiyor. Beyaz altın diyarı olarak bilinen kentte 2017 yılında hafif bir kıpırdama olsa da pamuk ekim alanları daralıyor. Narenciye ürünleri sanayiye entegre edilemediği için dalında kalıyor. İhracatta da Rusya gibi ülkelerle sorun yaşanınca birçok üretici narenciye ağaçlarını kesmek zorunda kalıyor. Tarım topraklarının imara açılmasına müsaade edilmemeli, üretici için alternatif pazarlar ve yeni üretim teknikleri geliştirilmelidir. 2018, tarımda da ümidimizsin…
8- ALTYAPI SORUNU – Merkez ilçelere bağlanan mahallelerin yol, kanalizasyon ve su (birçoğu kuyu suyu içiyor, sağlıklı ilaçlanmadığına inanılıyor, yaz aylarında sık sık kesinti uygulanıyor) problemi çözülmelidir. Kentte yağan yağmurun yolları ve altgeçitleri suyla doldurmasının önüne geçilmesi için acilen altyapı çalışmasına yoğunlaşılmalıdır. 2018, sen bu sorunu bitirmesen de asgariye indir…
9- SOFULU ÇÖPLÜĞÜ – Sofulu Çöplüğü olarak bilinen yere entegre tesisi kuruldu ama koku hala giderilemedi. Yerleşim yerinin tam ortasında kaldı. Vatandaşlar taşınmasını istiyor. Sarıçam ilçesine tam teşekküllü bir hastane yapımı için girişimler başlatılmalıdır. 2018, başlangıç olur belki…
10- EĞİTİM-YAŞANABİLİRLİK – BEYİN GÖÇÜ – Adana’da özel öğretim ve kamu tarafından yapılan sınav sonuçlarına bakıldığında eğitimde büyük bir sorun yaşandığı göze çarpıyor. Son yıllarda sınav sonuçlarında Adana’nın ön sıralarda adına rastlanmıyor. Yaşanabilir iller arasında Adana’nın 55. sırada yer alması bir başka sorun olarak göze çarpıyor. Kentte yaşanan olumsuzluklar beyin göçüne neden oluyor. Eğitimini tamamlayan veya ekonomik özgürlüğünü garanti altına alan Adanalı genç nesiller İstanbul başta olmak üzere yurtdışında yaşamanın ve iş yapmanın daha avantajlı olduğuna inanıyor.
Beyin göçüne de engel ol 2018…
Çok mu şey istiyoruz!

YORUM YAP