DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

“ÇOCUĞU SOKAĞA İTEN TOPLUMSAL ETKENLER”

Yayınlanma Tarihi :
“ÇOCUĞU SOKAĞA İTEN TOPLUMSAL ETKENLER”

akif_akay_cocuk_haklariCHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay, çocuk politikalarının ancak bütüncül ve sürdürülebilir bir yaklaşımla başarılı olabileceğini söyledi.

Çocuklara yatırımın, tartışmasız bir ülkenin geleceğe dönük en önemli ve getirisi en yüksek yatırım olduğunu belirten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay, “Bu yatırımlar, kısa vadede daha sağlıklı ve donanımlı bir kuşak yaratmayı amaçlarken, uzun vadede toplumsal eşitsizliklerin azaltılması, ekonomik büyüme, suç oranlarının düşürülmesi ve toplumsal uyuşmazlıkların giderilmesine önemli rol oynayacaktır.  Çocukların fiziksel, duygusal ve düşünsel gelişimlerini tamamlayabilmeleri yerel yönetimlerin öncelikli hedefleri arasında olmalı” dedi.

‘Bütüncül Çocuk Politikalarına İhtiyaç Var’

Çocukların ancak sağlıklı, iyi düzenlenmiş hizmetlerden etkin şekilde yararlanıp beceri ve bilgilerini geliştirebileceğini ve diğer çocuklarla iletişime geçip, oyun oynayarak gelişimlerini tamamlayabileceğini belirten CHP’li Akif Kemal Akay,  “Çocuk politikaları ancak bütüncül ve sürdürülebilir bir yaklaşımla başarılı olma şansına sahiptir. Ayrıca bu politikalar sorunları çözmekten çok önleyici olmalıdır” diye konuştu.

“Sokakta Çalışan Çocuklar İstismara, Sömürüye Maruz Kalıyor”

Çocuklarla ilgili sorunların çok fazla olduğunu kaydeden Akay, okullardaki oyun ve spor alanlarının, bahçelerin ve diğer etkinlik alanlarının ihtiyacı karşılayamadığını savundu. Kırsalda yaşayan çocukların çoğunlukla tarım işçiliği yaptığına dikkati çeken Akay, kentte ise çok sayıda çocuğun sokakta çalışmak zorunda kaldığını aktardı.  Akay, “Sokakta çalışmak zorunda kalan çok sayıda çocuk, okullarını ihmal etmekte, istismara, sömürüye ve ciddi tehlikelere maruz kalmaktadır” dedi.

“Engelli Çocuklar İçin Sosyal Politikalar Yetersiz Kalıyor”

Engelli çocuklara yönelik sosyal politikaların da yetersiz kaldığını dile getiren Akay, engelli çocukların ve ailelerinin danışabilecekleri, özel eğitim alabilecekleri kurumların çok sınırlı ve çoğunun çağdaşlıktan uzak olduğunu söyledi.

“Çocuğu Sokağa İten Nedenler Ortadan Kaldırılmalı”

Üstün özellikler gösteren çocukların yararlanabilecekleri kurumsal desteğin çok sınırlı olduğunu ifade eden Akay, çocukların ruh sağlığına ilişkin hizmetlerin de yeterli olmadığını vurguladı. Mevcut sağlık kurumları ve danışmanlık merkezlerinde, çocuklar üzerine uzmanlaşmış nitelikli personel ve altyapı sıkıntısı çekildiğini ifade eden Akay, sokak çocukları için gerek devletin gerekse STK’ların çalışmalarının yadsınamayacağını ancak çocuğu sokağa iten toplumsal etkenler ortadan kaldırılmadığı sürece sağlıklı ve etkin bir mücadeleden söz etmenin mümkün olmayacağını kaydetti.

Çözüm Önerileri

CHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akay tüm bu sorunların çözümü için mahalle kreşlerinin açılması, anne ve çocuklara ön eğitim verilmesi gerektiğinin altını çizerek önerlilerini şöyle sıraladı:

“Var olan ve kurulacak çocuk bahçelerinde özendirme amacıyla eğiticiler bulundurulmalı. Çocuklar ve gençler için yaz okulları düzenlenmeli. Gezici oyuncak ve kitap kütüphaneleri kurulmalı. Çocukların bilgi ve kültürünün gelişmesi, hayal dünyalarına genişlik kazandırmak için çocuk müzesi kurulmalı. Çocukların tiyatro ve konserlere gitme alışkanlığına yardımcı olunmalı. Her kesimden çocuğun sanat etkinlikleri konusunda bilgi sahibi olması ve aktif katılım olanağı geliştirilmeli. Özellikle kırsal kesimlerdeki çocukların sanatla tanışmaları kolaylaştırılmalı. Çocuk merkezlerinde psikolojik danışmanlık birimi bulundurulmalı. Bakıma muhtaç çocuklar ile sokakta yaşayan çocukların korunması, barınma sorunlarının çözülmesi gerekli. Bölgesel çocuk koruma ve gençlik merkezleri kurulup etkin çalışmalar yapması sağlanmalı. Bu merkezlerin koordinasyonunda bölgesel şenlik, festival ve kongreler düzenlenmeli. Mahalle evleri ve kreşleri, faaliyet halinde bulunan Toplum Merkezleri ile dayanışma ve iletişim halinde olmalı”.

YORUM YAP