DOLAR34,7487% 0.06
EURO36,6978% 0.4
STERLIN44,2716% 0.28
FRANG39,2865% 0
ALTIN2.953,53% -0,19
BITCOIN103.038,476.39

ÇKA’DAN 40 MİLYON LİRALIK DESTEK

Yayınlanma Tarihi :
ÇKA’DAN 40 MİLYON LİRALIK DESTEK

 

cukurova_kalkinma_ajansiÇukurova Kalkınma Ajansı 40 milyon liralık kaynakla bölgeyi kalkındırmayı hedefliyor.

 

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) 2014 yılı Mali Destek Programları ve Doğrudan Faaliyet Desteği 19 Kasım’da Mersin Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen tören ile ilan edildi. Açılışını Mersin Valisi ve ÇKA Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hasan Basri Güzeloğlu’nun yaptığı törene kamu kurumlarının yetkilileri, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

 

Toplantı ÇKA Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak’ın Mali Destek Programı bilgilendirme sunumu ile başladı. Şarbak, Ajans olarak Adana ve Mersin’de 3.8 milyon insanın refahını destekleyerek, bugüne kadar toplam 539 proje için 152 milyon TL hibe desteği tahsis edildiğini harekete geçirilen kaynağın eş finansman ile 270 milyon TL olduğunu söyledi.

 

2014 YILINDA 40 MİLYON BÜTÇELİ 3 MALİ DESTEK PROGRAMI

 

Zekeriya Şarbak, 2014 Mali Destek Programları hakkında yapmış olduğu bilgilendirmede şunları aktardı:  “2014 destek programı içerisinde ilk olarak Bölgesel Rekabet ve Yenilik Mali Destek Programı yer alıyor. KOBi’lere yönelik bu program kapsamında bölgede istihdam ve üretimde öne çıkan sektörlerde yenilik ve Ar-Ge kapasitesinin artırılması ve bölge ekonomisinin uluslararası pazarlarda rekabet gücünün artırılması sağlanacak. 25 milyon lira kaynak kullandırılacak programa gıda ve içecek, kimya-plastik, konfeksiyon, metalik olmayan mineral ürün imalatı, mobilya, turizm ve bilişim sektörlerinden başvuru yapılabilecek. Proje seçmelerinde Ar-Ge’ye, markalaşmaya, pazar ağı oluşturmaya, ürün çeşitliliğine önem verilecek. Asgari 75 bin azami 500 bin lira destek tutarı olan projenin süresi 9 ay.

 

Özel sektör yatırımlarında gelişmişlik bakımından geride kalan ilçelere eğer 2. Derece gelişmiş ilçe ise (Pozantı, Ceyhan, Silifke, Anamur, Erdemli, Kozan) +4 puan, 3. ve 4. Derece gelişmiş ilçe ise (Aladağ, Feke, İmamoğlu, Karaisalı, Karataş, Saimbeyli, Tufanbeyli, Yumurtalık, Aydıncık, Bozyazı, Çamlıyayla, Gülnar, Mut)  +8 puan ilave edilecek. Şirketlerin bu ilçelerde olma zorunluğu yoktur. Adana veya Mersin’deki bir şirket bu ilçelerde yatırım yapmak isterse ilave puan verilecek.

 

İkinci Program olan Üretim ve Çevre Alt Yapısının İyileştirilmesi Mali Destek Programı’nda küçük ölçekli alt yapının güçlendirilmesinin amaçlanıyor. 10 milyon lira destek sağlanacak bu programda rekabet gücünün yükseltilmesi, yenilikçilik kapasitesinin artırılması, çevresel sürdürebilirliğe yönelik alt yapının ve turizmin geliştirilmesine yönelik projeler kabul edilecek. Asgari destek tutarı 100 bin, azami tutar ise 750 bin lira. Destek oranı yüzde 25 ile 75 arasında olan programda proje süresi ise 12 ay.

 

Üçüncü program olan Kırsal Ortak Üretim Alt Yapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı’nda ise bölgede metropol alan dışında kalan yerlerde gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve bölge içi gelişmişlik ile farklılıkların azaltılmasına yardımcı olacak üretim alt yapısının geliştirilmesi amaçlanıyor. Destek tutarı asgari 40 bin, azami 150 bin lira olan programın da destek oranı yüzde 25 ile 75 arasında ve proje süresi de 12 ay.”

 

ELEKTRONİK SON BAŞVURU TARİHİ 3 ŞUBAT 2014

 

Kasım ayı sonlarında Ajans tarafından bilgilendirme toplantıları yapılacağını, Aralık ayı içerisinde proje hazırlama eğitimleri verileceğini belirten Şarbak, destek programlarına son başvuru tarihinin elektronik ortamda 3 Şubat 2014 saat 23.50’ye kadar olduğunu, evrakların teslim süresinin ise 10 Şubat 2014 saat 17.00’ye kadar olduğunu ifade etti. Şarbak, proje sahiplerine bir takım uyarılarda bulunarak, değerlendirme sonuçlarının 2014 yılı Mayıs ayında ilan edileceğini de sözlerine ekledi.

 

1 MİLYON TL KAYNAKLI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ

 

Ajansın sağladığı bir başka destek olan Doğrudan Faaliyet Desteği programı hakkında da katılımcılara bilgi veren Şarbak, programa başvurmak isteyenlerin öncelikle programın amaç ve önceliklerini kavramaları gerektiğini vurguladı. Son iki yıldır uygulanan programla ilgili olarak Şarbak şunları aktardı: ”Bölgenin kalkınması ve rekabet gücü açısından önemli fırsatlardan yararlanmak, bölge ekonomisine yönelik acil tedbirler almak, bölgenin yenilikçilik ve girişimcilik kapasitesini geliştirmeye yönelik olarak çalışmalar yapmak amacı taşıyan yerel yönetimleri, kamu kurum niteliğindeki kuruluşları, üniversiteleri, iş geliştirme merkezlerini, sanayi sitelerini, organize sanayi bölgelerini, kar amacı gütmeyen kooperatifleri kapsayacak. Aktarılan kaynağın 1 milyon lira olacağı destek programında asgari tutar 25 bin lira, azami tutar 85 bin lira olacak. Ayrıca programda eş finansman zorunluluğu aranmayacak. Yıl boyu açık olacak  Doğrudan Faaliyet Desteği Programı 2014 yılı boyunca açık kalacak.

 

Mersin Valisi Sayın Hasan Basri Güzeloğlu konuşmasında, Çukurova Kalkınma Ajansının bölgemizin ve Türkiye’nin kalkınmasına doğrudan kaynak sağlayan, bu konuda girişimcilere önemli fırsatlar sunan, kuruluşundan bu yana kalkınmaya dönük çok önemli çalışmalar yapan ve Türkiye’nin ilk kalkınma ajansı olarak bu konuda diğer ajanslara örnek olan bir kuruluş olduğunu söyledi. Türkiye’nin dünyanın yaşadığı küresel büyük krizlere rağmen istikrarlı bir kalkınma dönemini geride bıraktığına değinen Güzeloğlu, Ar-Ge, patent ve yenilikçilik gibi temel kavramlarla söz ettirdiğini vurguladı.

 

Güzeloğlu, “Çukurova Kalkınma Ajansı bugünkü teklif çağrısıyla 40 milyon liralık kaynağı bölgenin üreten, düşünen ve düşüncesini projeye dönüştürecek herkese sunuyor. Biz hazırız, bölgeye sizi bekliyoruz. Bunların 3’ü de kendi içinde değer yaratıcı başlıklar. Bu yıl teklif çağrısında önemli bir fark var. Tüm bilinen sektörlerin yanı sıra yeni bir sektör var: bilişim. Bu çağın gerçeği. Tüm başlıklarda bilişim projelerini destekliyoruz. Burada değerli 3 üniversite rektörü var. Üniversiteler de üretilen bilgileri değere dönüştürecek projelere katkı vermek zorunda. Gençlere, icat çıkartın gençler demek istiyorum. İcat çıkarırsanız bu desteklenecek diyerek bilişime verilen değerin altını çizdi.

 

Konuşmasında doğrudan faaliyet desteğinin önemine de değinen Vali Güzeloğlu, programların bölgemize, iş dünyasına hayırlı olmasını temenni ederek sözlerine son verdi.

 

            

 

YORUM YAP