DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

ÇİFTÇİYE DOST MAKİNE

Yayınlanma Tarihi :
ÇİFTÇİYE DOST MAKİNE

ciftciyedostÖzellikle kış ve bahar aylarında meydana gelen ve tarımsal alanlarda büyük zararlara yol açan don olaylarına karşı, çiftçi ürününü yerli malı “Don savaşçısı” rüzgar makineleri ile koruyacak. Adanalı usta ve mühendislerin tamamen yerli mal üretimle geliştirdiği rüzgar makineleri, aynı işi yaptıkları ithal makinelerin cok daha ucuzu olan fiyatıyla, çiftçinin hem ürününü hem de cebini koruyacak.

Adanalı çıraklıktan yetişen tornacı ustaları Kemal Polat ve Ahmet Yardımcı tarafından 1985 yılında kurulan ve makine mühendisi Selim Özkan’ın katılımıyla faaliyet alanını genişleten Polyar Makine, çiftçinin don sorununa çözüm için sürdürdükleri arayışlarını mutlu sona ulaştırdı. 4 firmadan oluşan Polyar Grup’un şirketlerinden olan Polyar Grup şirketlerinden Polyar Makine Proje ve İmalat Müdürü Selim Özkan, “don” sorununun Çukurovalı narenciye üreticileriyle birlikte tüm ülkenin sorunu olduğunu, geçen yıl çiçeklerin açma zamanında gerçekleşen don yüzünden özellikle ceviz ve kaysıda büyük üretim kaybı yaşandığını hatırlattı.

Geçen yılki don olayı yüzünden Türkiye’de neredeyse hiç ceviz ve kayısı üretilmediğini vurgulayan Selim Özkan, “Çiftçi don sorununa çare bulmak için hava sıcaklığının düştüğü günlerde bahçelerde lastik yakıyor, bir şekilde don sorununa çare bulmaya çalışıyor. Elbette ki çiftçinin bu ilkel yöntemleri sorunu çözmede yetersiz kalıyor. “dedi.

ruzgarguluÇiftçi biliçleniyor

Çiftçinin ABD ve Yeni Zelenda’da üretilip ithal edilen “don kırıcı” rüzgar makinelerini yüksek fiyatları nedeniyle satın almakta zorlandığını anlatan Palyar Makine Proje ve İmalat Müdürü Selim Özkan, “Bizim ürettiğimiz makineler ise hem aynı işi görüyor hem de ithal ürüne göre çok daha ucuz fiyatlarla. Üretilen bu makine 60 dönümlük alana kadar etkili sonuç verebiliyor.Belki ‘Yılda birkaç gün sürecek don için bu makineleri fuzili masraf  gibi görenler olabilir. Ancak bir günlük don çiftçinin bütün emeğini silip götürebilir. Özellikle büyük işletmelerde bu zarar 500 binden başlayıp milyon liralarla ifade edilebilen zarara yol açabiliyor. Nitekim çiftçimiz de yavaş yavaş bu bilince gelmeye başladı. “ diye konuştu.

İhracata yönelik çalışmalar var

Özkan, ürettikleri rüzgar makinelerini Türkiye ile benzer iklim koşullarına sahip İran’a da ihraç etmek için çalışmalara başladıklarını, İran Tarım Bakanlığı’nca yaptıkları görüşmeler sonucu rüzgar makinelerinin İran’da denendiğini kaydetti. Özkan, “Üretimimize güveniyoruz. Makinemizi gelecekte birçok ülkeye ihraç edeceğimizi düşünüyoruz” dedi.

Özkan, rüzgar makinelerini üretmek için üç yıl AR-GE çalışması yaptıklarını ve kuracakları distribütörlüklerle çiftçiye makinenin yararlarını anlatıp, kullanımını yaygınlaştırmaya çalışacaklarını söyledi.

Devlet de destekliyor

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu tür tarım zararlarına karşı çiftçiye destek de verdiğini hatırlatan Özkan, “Özellikle de yerli ürün kullanımında destek daha artıyor. Çiftçimiz bu işi fazladan bir gider olarak görmemeli. Aksine, bütün gün belki bütün bir ay boyunca oturan itfaiyenin bir yangına gidip hayat kurtarması, malı mülkü kurtarması gibi bu da çiftçinin tarlasında don nedeniyle olaşabilecek üretim yangınını başlamadan söndürebilir. İtfaiyeci gibi hayat kurtarır” dedi.

YORUM YAP

DÖVİZ KURLARI

  • DolarDOLAR
    ALIŞSATIŞFARK
  • EuroEURO
    ALIŞSATIŞFARK
  • SterlinİNG. STERLİNİ
    ALIŞSATIŞFARK
  • FrangİSV. FRANGI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Kanada DolarıKAN. DOLARI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Çeyrek AltınÇEYREK ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • Gram AltınGRAM ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • BitcoinBITCOIN
    FİYATDEĞİŞİM

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış