DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

CHP’Lİ BULUT SUDA BOĞULMA VAKALARINA TEDBİR ALINMASINI İSTEDİ

Yayınlanma Tarihi :
CHP’Lİ BULUT SUDA BOĞULMA VAKALARINA TEDBİR ALINMASINI İSTEDİ

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Adana başta olmak üzere ülkemizde artan suda boğulma vakalarının araştırılması ve gerekli tedbirlerin alınması için Meclis Araştırması açılmasını istedi. Bulut, her yıl yüzlerce vatandaşın sulama kanalları, baraj, nehir, göl ve göletlerde hayatını kaybettiğini bildirdi.

ANKARA///

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Adana başta olmak üzere Türkiye’de giderek artan boğulma olaylarına ilişkin Meclis Başkanlığına araştırma önergesi sundu.Her yıl özellikle havaların ısındığı yaz aylarında çok sayıda vatandaşın denizlerde ve tatlı sularda boğularak hayatını kaybettiğini kaydeden Bulut, serinlemek ve eğlenmek için gidilen havuzlar, deniz, nehir, göl, sulama kanalı ve göletlere girenlerin çoğunun yüzme bilmediğini belirtti.

BOĞULMA VAKALARI EN ÇOK İÇ BÖLGELERDE

Kazaya bağlı ölümler sıralamasında trafik kazalarından sonra en önemli 2. nedenin boğulma olduğunu söyleyen Bulut,   suda boğulma sonucu ölümlerin yaklaşık yarısının 20 yaş altındakiler ve çocuklar olduğunu bildirdi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına göre (AFAD) boğulma vakalarının sahil kentlerinden öte en çok iç bölgelerde görüldüğüne dikkat çeken Bulut,  boğulma vakalarının göze çarptığı bölgelerin başında İç Anadolu, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgeleri geldiğini belirtti.

ADANA’DA SUDA BOĞULMAYA BAĞLI ÖLÜMLER

CHP’li Bulut, “Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ise ülkemizde her yıl ortalama 643 kişi suda boğularak ölmektedir. Her yıl ortalama 30 kişinin boğulduğu Adana’da DSİ’nin hazırladığı rapora göre 2003-2016 yılları arasında 49 ilde toplam 922 kişi boğulmuş en çok boğulma olayının olduğu il de 235 vaka ile Adana olmuştur. Sulama kanallarının şehir içinden geçmesinden dolayı su kaynaklarına ulaşımın kolay olduğu Adana’da DSİ, Adana Valiliği, jandarma ve emniyet verilerine göre göl, nehir ve sulama kanallarında 2008’de 21; 2009’da 23; 2010’da 21; 2011’de 27; 2012’de 32; 2013’te 34; 2014’te 40; 2015’te 36; 2016 yılında 32; 2017 yılında 49 kişi hayatını kaybetmiştir” dedi.

ADANA’DA BU YIL 5 ÖLÜM

Bu yıl da kavurucu sıcakların yaşandığı Adana’da nemin artmasıyla birlikte sulama kanalları ve Seyhan Baraj Gölü’nde ölümler yaşandığını kaydeden Bulut,  Haziran ve Temmuz aylarında Adana’nın Çukurova ilçesine bağlı Topalak Mahallesi’nde ve Dörtler Mahallesinde Seyhan Baraj Gölü kıyısına serinlemek için giren iki vatandaşın,  Karataş’ta denize giren bir baba ile 12 yaşındaki oğlunun ve Seyhan ilçesine bağlı Gülbahçesi Mahallesi’nde sulama kanalına giren bir gencin hayatını kaybettiğini söyledi.

BİR AN ÖNCE ÖNLEM ALINMALI

Bulut, “Yapılan araştırmalar sonucunda, suda boğulma olaylarında başlıca risk faktörleri cinsiyet, yaş, düşük gelir, yetersiz eğitim, kırsalda ikamet, suya erişim durumu, iklim koşulları, riskli davranışlar (yüzme bilmeden denize girme, kurtarma ekipmanı bulundurmama vb.) ve gözetim eksikliği olarak belirlenmiştir.Adana başta olmak üzere ülkemizde her yıl yüzlerce vatandaşımızı kurban verdiğimiz suda boğulma vakalarının nedenlerinin araştırılıp, gerekli tedbirlerin alınması ve ilgili yasal düzenlemelerin sağlanabilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması yerinde olacaktır” dedi.

YORUM YAP