ADANA / CHP Ekonomi Masası heyeti, Adana Çiftçiler Birliği’ni ziyaret ederek, Başkan Mutlu Doğru, yönetim kurulu ve yörenin çiftçileriyle bir araya geldi.
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, CHP önceki Dönem Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, CHP Adana Milletvekili Dr.Müzeyyen Şevkin, YDK Üyesi Bülent Maraklı ile CHP İl Yöneticilerinin katıldığı ziyarette çiftçinin beklentilerini dile getirdi.
“Biz çiftçiyiz ve başka bir işimiz yok, siyasi bağımız da yok. Bizden sonra çocuklarımızın da çiftçilik yapmasını arzu ediyoruz” diyen Başkan Mutlu Doğru, şöyle devam etti:
“Devletin tarımsal desteklerinden yüzde 2 ile yüzde 4 oranında tahsil edilen stopaj kesintisinin kaldırılmasını bekliyoruz. Bu konuda bazı çiftçiler mahkemeye başvuruda bulundu ve kazandı. Şimdi emsal olduğu için hepimizin dava açması lazım. Bu stopaj uygulaması kanuna aykırı ise kimseden kesilmemesi gerekir.”
Doğru, narenciye üreticilerinin beklentisinin ise Çin ile ihracat protokolünün imzalanması olduğuna dikkati çekerek, “Narenciyede en büyük ihracatımız yüzde 70 ile Rusya. Çin de büyük bir Pazar. Bu ülke ile de ihracat protokolünün bir an önce imzalanması arzusundayız” dedi.
Hayvancılık sektörünün sorunlarına da değinen Başkan Mutlu Doğru, şöyle devam etti:
“Süt üreticileri bir yıldır aynı fiyattan satış yapıyor. 2.30 kuruş olan fiyat enflasyon rakamlarını olumsuz etkileyeceği için artırılmadı. Son bir yıldır fiyatı değişmeyen ne var? Gübre mi ? Zirai ilaç mı ? Tohum mu ? Yem mi ? Hangisinin fiyatı bir yıldır değişmedi ? Madem öyle çiftçinin gübresinin, yeminin, mazotunun ve zirai ilaçlarının da sene başında fiyatı açıklansın bir yıl hiç artmasın. Süte bir yıllık sabit fiyat biçilemez.”
CHP Ekonomi Masası heyeti adına Türkiye’nin en eski tarım kuruluşu olan Adana Çiftçiler Birliği’nde bulunmaktan duydukları memnuniyeti dile getiren CHP önceki Dönem Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ise 81 ili tek tek gezmeye başladıklarını belirterek, tarıma ilişkin tespitlerinden söz etti.
Ekonomi Masası olarak amaçlarının sadece Ankara’da bulundukları kentlerde sorunları tespit etmek olmadığını, toplumun tüm kesimlerine ulaşarak yerinde dinlemek istediklerini belirten Hamzaçebi şöyle devam etti:
“Tarımın çözüm bekleyen birçok sorununun olduğunun farkındayız. Oysa tarım kesimi Türkiye’nin tartışmasız bir şekilde üç ana sektöründen birisidir. Tarımdaki nüfus azalmakta, Milli Gelir içindeki payı da düşmektedir.
Tarımsal üretimde yıllardır aynı yerde sayan hatta geriye giden ülke konumunda isek tarım üzerinde oturup düşünmemiz gerekiyor. Türkiye’de ekilebilir arazi miktarı son 18 ile 20 yılda 18 milyon hektardan 15,5 hektara düşmüştür. Toplam tarım yapılabilen arazi miktarı ise 24 milyon hektardır. Bunun 18 milyon hektarının ekilmesi acı bir tablodur. Oysa tarımsal üretimin ana kaynağı topraktır. Tarımsal üretimde toprak azalıyorsa başka alanlara kayıyorsa sanayileşme ya da konut amacıyla değerlendiriliyor ise tarımsal üretim güç kaybediyor demektir.”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın da, bölgelere yaptıkları ziyaretlerde TBMM kürsüsünde her fırsatta dile getirdiği çiftçilerin sıkıntılarının arttığına tanık olduklarını söyledi. Akın, çözüm önerilerini de sıraladı.
Çukurova topraklarının önemini anlatan CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin ise tarım sektörünün ve çiftçinin içine düşürüldüğü çıkmazdan kurtulması gerektiğini belirtti.
CHP heyeti konuşmaların ardından toplantıya katılan çiftçilerin de beklentilerini dinledikten sonra, dile getirilen konuların takipçisi olacaklarını bildirdiler.