Adana’da faaliyetlerini sürdüren Çevre Mühendisleri “Şube” olma mutluluğunu yaşıyor. ÇMO Adana Şube 1. Olağan Genel Kurulunu İnşaat Mühendisleri Odası Toplantı Salonunda gerçekleşti. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Divan Başkanlığına Mehmet Ali Güzelant seçildi.
ÇMO Genel Başkanı Baran Bozoğlu, TMMOB İKK Sekreteri Hasan Kavi, ÇMO Ankara Şube Başkanı Özge Ergen Güvenç, JMO Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Sabahatdin Sakatoğlu ve Yön. Kur. Üyesi Mehmet Yılmaz, EMO Adana Şube Başkanı Mehmet Mak, ÇETKO Başkanı Dr. Sadun Bölükbaşı, İMO ve MMO Yönetim Kurulu Üyeleri ile Çevre Mühendislerinin katıldığı Genel Kurulun açılış konuşmasını yapan ÇMO Adana Kurucu Şube Başkanı Kenan Doğan, “Şube olmanın onurunu yaşadığımız bu gün, gayretlerimizin boşa gitmediğinin bir göstergesidir. Bizler Genç Çevre Mühendisleri olarak 2010 yılında Adana’da Temsilcilik olarak odayı kurup, üye ve öğrenci örgütlülüğünde büyük aşamalar kat etmiş ve başarılı çalışmalara imza atmıştır. Bu özverili başarılı çalışmaların sonucunda 2012 yılında odamız üç ili kapsayacak şekilde Bölge Temsilciliği olmuş ve çalışmalarına hız kesmeden devam etmiştir. Örgütlülüğe yapılan katkı, etkinliklerin ve eğitimlerin artırılması, mesleki ve çevresel konularda gösterilen yerinde tepkiler, yönetim kurulumuzun tüm üyelerimize eşit mesafede yaklaşıp, mesleğimiz ve meslektaşlarımızın karşılaştığı sorunlara anında çözüm bulma çabaları fark edilerek takdir görmüş ve 2014 yılında şubeleşme sürecimiz gerçekleşmiştir”
ÇEVRESEL KATLİAMLARA SESSİZ KALIP KÖŞEMİZDE BEKLEYEMEZDİK.
İlimizde ve ülkemizde yaşanan çevresel katliamlara, çevresel kirliliğe, suyun ticarileştirilip, sermayeye peşkeş çekilmesine, sessiz kalıp köşemizde bekleyemezdik diye konuşan ÇM Kenan Doğan, “Adana son yıllarda çevresel açıdan birçok olumsuzlukla karşı karşıya bırakılmış, özellikle kış aylarında yoğun bir hava kirliliğine maruz kalmıştır. “Günümüzde hava kirliliği Adananın üzerine adeta bir kâbus gibi çökmektedir. Odamız izleme ve denetim yetkisine sahip kurum ve kuruluşların biran önce bu kirliliğe çözüm bulmaları gerektiğini basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurmuştur. Odamız; Merkez Park, Demir Köprü ve Seyhan Nehri arasında kalan yeşil alana, gençlik merkezi yapılmak istenmesine tepki göstermiş, yeşili günden güne azalan, kişi başına düşen yeşil alan miktarı Avrupa ülkeleri ortalamasının çok altında olan ilimizde, bu durum kabul edilemez demiş ve Adana halkına büyük haksızlık’ olacağını belirtmiştir.
İskenderun ve Mersinde planlanan termik santrallere, Akkuyu’da yapımı süren nükleer santrale, derelerin kurutulmasına, milyonlarca ağacın katledilmesine, onlarca sulak alanın yok edilmesine, havamızın, suyumuzun, toprağımızın kirletilmesine neden olan çıldırmış projelere birilerinin dur demesi gerekti. O gerekliliği de Genç Çevre Mühendisleri yerine getirdiler. Odamız mesleki ve çevresel anlamda yapılan tüm müdahalelere rağmen, mücadelesini korkmadan, yılmadan devam ettirmektedir”
ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI ESKİSİNDEN DAHA GÜÇLÜDÜR
Doğan, “Biz Genç Çevre Mühendisleri bu yola çıkarken bir elin parmakları kadar azdık. Fakat inançlıydık mesleğimiz ve meslektaşlarımız adına güzel şeyler yapmaya. Çevre Mühendisleri Odasını ve mesleğimizi dinamik bir hale getirmeliydik. 2 dönemdir biz Genç Çevre Mühendisleri ailelerimizden, özel yaşamlarımızdan ve kendimizden feragat ederek meslektaşlarımız ve mesleğimiz adına çalışmalar yaptık. Biliyor ve inanıyoruz ki, mesleğimiz ve meslektaşımızın haklarının savunulması ve bir adım daha ileriye götürülmesinde Çevre Mühendisleri Odası eskisinden daha güçlüdür. Bir insanın kaderi, dağdaki patika gibidir; bazen çıkar, bazen iner, bazen de dibi görünmeyen bir uçurumun başına gelir durur. İnsan tek başına böyle yolda yürüyemez. Ama birleşenler, birbirlerine omuz verenler her engeli aşar” diye konuştu.
ÇMO HER ORTAMDA SAYGINLIK GÖRÜYOR
TMMOB Adana Şube Başkanlarının genel kurula gösterdiği ilgiden çok mutlu olduğunu ifade eden Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Genel Başkanı Baran Bozoğlu yaptığı konuşmada “Adana Temsilciliğimizin oda olması bizim odamız için büyük bir adım. Birimlerimizin sayısını 6’dan 17’ye çıkardık. Hali hazırdaki 3 tane temsilciliğimiz şube oldu. Çevre Mühendisliği örgütlülüğü giderek artıyor. Çevre Mühendisliği Odası, kurulduğu her il’de o kenti sorunlarını sahiplenen, halk sağlığıyla çevre mühendislerinin alanını birleştiren, mühendislik mesleğinin bilimsel teknik temellerle çalışmalarını yapan bir meslek odası. Kurulduğu her kentin sorunlarına sahiplenmesinden dolayı da basın da ve kamuoyunda, meslektaşları ortamında TMMOB ortamında, diğer demokratik kitle ortamında saygınlık görmektedir. Bu anlamda her kente çevre mühendisleri odası kurulmasını istiyoruz. Bu anlamda temsilcilikten şube olan Adanamızın genel kurulunun hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Çevre Mühendisleri Odası Adana Şube Yönetim Kurulu Asil Adayları Kenan Doğan, Zühal Bozok Sağır, Baha Akyüz, Hasan Tarı, Züleyha Dağlı, Fatma Beste Cankurt ve Hakan Güngördü’den oluştu.