CHP Adana Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Ulaş Çetinkaya, Adana’nın kanayan yaralarına parmak bastı
“Aladağ köy yolları çağdışı”
“Raylı sistem borç yükü taşıyor”
“Aladağ köylerindeki yol sorunu yaşamı felç ediyor”
ADANA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili, Şehir Plancısı Ulaş Çetinkaya, Aladağ ilçesinde yürekleri dağlayan, 11’i minik öğrenci olmak üzere 12 kişinin hayatını kaybettiği olay sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Eylül ayı olağan toplantılarının ikinci gününde konuşan Çetinkaya, yangından sonra tutukluların birer birer serbest bırakıldığını, son iki sanığın da tahliye edildiğini ve geriye hayatlarını kaybeden minik bedenler ile acılı ailelerin kaldığını vurguladı.
ALADAĞ KÖYLERİ DERT YÜKLÜ
Aladağ’da yaşanan yangının pek çok nedeni olduğunu ancak belediye ile ilgili olan belki de en önemli sorunun köylerin yolları olduğuna dikkat çekti. Hayatını kaybeden çocukların köyleri Köprücük ve Kışlak’ta hem Aladağ ilçe hem de Kozan ilçe arasındaki yollarının içler acısı halinin, köylerde yaşayan insanların eğitim, sağlık ve hatta işsizlik sorunlarına etki ettiğini belirten Çetinkaya, “Bu köylerde yol, toplu ulaşım bazı mahallelerde elektrik su sorunları halkın en temel ihtiyaçlarını karşılamaya engel olmaktadır. İlçede okuyan çocuklar hafta sonları bile çoğu zaman evlerine gidemezken, köyde hastalanan birinin ilçeye doktora gidebilmesi için ya köyden birinin varsa arabasını kullanması ya da 200-250 liraya dolmuş kiralaması gerekiyor” dedi.
“BAŞKA FACİALAR YAŞANMASIN”
Acil bir hastalık-doğum olduğunda ise imkanı olmayanların hastaneye gidememenin acısını yaşadığını ifade eden Çetinkaya, “Yangının olduğu gece Adana’daki hastanelere getirilen çocuklarına ulaşamayan aileler oldu. Yollar baraja kadar yapılmışken barajdan sonraki köylerin yolları yapılmamıştı. Geçen yıl Büyükşehir tarafından Kışlak köyünün yolları kısmen yapıldıysa da Köprücük köyünün yolları yoktu. Sosyal Haklar Derneği ve ailelerin başvurusu ve bizim takibimizle Köprücük yolları da yapılmaya başlandı ve yol yapım çalışmaları devam ediyor. Yolların baraja kadar tamamlanması ve benzeri durumdaki köylerin yollarının yapılması başka faciaların yaşanmaması için zorunludur ve belediyenin temel görevidir. Barajın hemen üzerindeki Köprücük Urganağzı mahallesinin elektrik ve suyu ise hiç yoktur. Dariçukuru mahallesinde ise kışın uzun süreli elektrik kesintileri yasanabilmektedir. Toplanamayan çöpler ise köy içerisinde oldukça sağlıksız koşullarda imha edilmeye çalışılıyor. Sonuç olarak belediyenin en temel görevlerinden olan; ulaşım, altyapı gibi görevler sadece şehirde yaşayanlar için değil bu köylerde yaşayan insanlar için de aynı şekilde sağlanmak zorundadır. Başta Köprücük ve Kışlak köyleri olmak üzere benzeri durumdaki tüm köyler için yolların tamamlanması, belediye tarafından toplu ulaşımın sağlanması, çöplerin toplanması ve belirtilen mahallelerin elektrik-su sorunlarının çözülmesi acilen sağlanmalıdır” diye konuştu.
“KÖYLER VE MERKEZ MAHALLELER AYNI HİZMETİ ALAMIYOR”
Adana’da yol ve su sorununu çeşitli defalar gündeme getirdiğini vurgulayan Çetinkaya, “Bütünşehir Kanunu nedeniyle mahallelere dönüşen köylerin merkez mahallelerle aynı hizmeti alamadığını üzülerek belirtmem gerekiyor. Burada tek başına Büyükşehir Belediyesi’ni suçlamam haksızlık olur ancak yasayı çıkaranların öngörüden ve halkın yaşam biçiminden, alışkanlıklarından bihaber olduğunu belirtmem gerekiyor” dedi.
Adana’nın maalesef kamu yatırımlarından da mahrum bırakıldığının görüldüğünü ifade eden Çetinkaya, 5 Ocak ve Sarıçam Stadyumu, hafif raylı sistem, Ceyhan Enerji İhtisas Sanayi Bölgesi, Yumurtalık-Karataş sahil bandı, 12 Eylül ve CHP’nin kuruluş yıldönümü ile ilgili şunları söyledi:
SORUNLARA DİKKAT ÇEKTİ
“Mesela 5 Ocak Stadı’nın yıkılıp yerine millet bahçesi yapılmasını doğru bulmuyoruz. Bir tarafında merkez park diğer tarafında Atatürk parkı bulunan stadın yıkılmaması tam tersine kapasitesinin artırılarak faaliyete devam etmesi gerekiyor. Sarıçam’da yapımı yılan hikayesine dönen ve 3.5 yıldan bu yana yapılamayan stadyumun da ne zaman bitirileceğine dair kesin bilgi yok. Ceyhan’daki Enerji İhtisas Sanayi Bölgesi de 11.5 yıldan bu yana kurulmayı bekliyor. Harcanan o kadar para, zaman ve emeğin karşılığını bulacağına dair en küçük bir iz de yok. Raylı Sistem de Adana’yı borçlandırmaya devam ediyor. Kesin kabulü yapılmadan çalışan raylı sistemin her gün belediyeyi binlerce lira zarara uğratması bir tarafa belediye gelirlerinin büyük bölümünün kredi borcuna kesilmesi de ayrı bir sorun teşkil ediyor. Hükümetin gündemine en son 2006 yılında girebilen ve yatırım bölgesi ilan edilen Yumurtalık-Karataş sahilleri de o tarihten bu yana göz ardı edildi. Bırakın yatırımı haritadaki yeri bile unutuldu.
1980 DARBESİNİ KINADI
Tarih 12 Eylül 1980’i yani bundan tam 38 yıl önce saat 03.00’ü gösterdiğinde Türkiye için kara, ölümlü ve istenmeyen olayların yaşandığı bir süreç başladı. Yurdun hemen hemen her köşesinden ölüm haberlerinin geldiği, ülkenin adeta bölündüğü ve kamplaşmanın doruğa ulaştığı darbenin yıldönümünde bir kez daha üzüntülerimizi bildiriyoruz. Aydın yarınlarımızı, Cumhuriyetin kazanımlarını, partimizi ve siyasî hayatı hedef alan bu darbenin olumsuz izlerini hâlâ silemedik. Tarih boyunca süregelen tüm darbeleri lanetliyor, tekrarının yaşanmamasını diliyoruz.
CHP’NİN KURULUŞUNU KUTLADI
Atatürk’ün Cumhuriyet’le birlikte en büyük eseri olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin 95. Kuruluş yıldönümünü onurla kutlar, CHP çatısı altında olmaktan duyduğum gururu paylaşır, toplumun tüm kesimleri için kurulan ve önce Türkiye şiarıyla çalışmalarını sürdüren partimizin daha nice yıllar ülkemize hizmet edeceğine olan inancımla hepinize sevgi ve saygılarımı sunarım.”