DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

BÜYÜK SORUN… İLAÇTA YOKLUK GÜNLERİ…

Yayınlanma Tarihi :
BÜYÜK SORUN… İLAÇTA YOKLUK GÜNLERİ…

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, ilaç kurunun yeniden belirleneceği 15 Şubat öncesi vatandaşın kanserden tansiyona, diyabetten gribe 150 ilaca ulaşmakta sorun yaşadığını bildirdi. Krizin her yıl yaşanmasına rağmen Sağlık Bakanlığı’nın kalıcı bir çözüm getirememesini eleştiren Bulut, “İlaçta dışa bağımlılık bir an önce Türkiye’nin kaderi olmaktan çıkarılmalıdır” dedi.

CHP’li Bulut’un yazılı açıklaması:

İlaca erişimde her yıl ocak ayında ve şubat ayının ilk yarısında yaşanan “suni kriz”  bir kez daha vatandaşları mağdur etmektedir.

Sağlık Bakanlığı ile ilaç firmaları arasında 3.40’a sabitlenen döviz kuru nedeniyle, kurun yeniden belirleneceği 15 Şubat öncesi vatandaş ilaca erişimde sorun yaşamaktadır.

Sağlık Bakanlığı Fiyat Değerlendirme Komisyonu’nun belirleyeceğiyeni kur öncesi, döviz kurundaki oynamalardan kaynaklı olarak zam beklentisi ve daha fazla kar hırsıyla ilaç firmaları depolara dağıtım yapmamaktadır.

Türk Eczacıları Birliği’nin verilerine göre kanserden tansiyona, diyabetten gribe, kalp sağlığı ilaçlarından ağrı kesicilere kadar birçok önemli hastalıkta kullanılan 150 ilaç piyasada bulunmamakta, bu sayının şubat ayında daha da artacağından endişe edilmektedir.

Eczane eczane ilaç arayan hastalar ciddi bir mağduriyet yaşamakta, sorunun her yıl yaşanmasına rağmen Sağlık Bakanlığı, bir türlü kalıcı çözüm üretememektedir.

İktidarın uyguladığı hatalı ilaç ve eczacı politikası, yerli ilaç fabrikalarının kapatılması nedeniyle ülkemize ilaçta yüzde 60 oranında dışarı bağımlı hale getirilmiştir.

Son 13 senede ithal ilaçlara verilen para ve ithal edilen ilaç miktarı artmış durumdadır. 2019 yılında kullanılan her 4 ilaçtan neredeyse biri ithal ilaçtır.

Stratejik bir ürün olan ilaçta yaşanan erişim krizinin aşılması için güçlü-etkin bir yerli ilaç sanayiine ihtiyaç olduğu açıktır.

Konunun tüm paydaşların katılımıyla halk sağlığının gelişimini olumlu yönde etkileyecek ulusal ilaç politikaları acilen hayata geçirilmelidir.

Yerli ilaç üretimi için bir yol haritası belirlenip, bu programa göre ilerlemeli; ilaç konusunda ulusal bir mevzuat oluşturulmalıdır.İlaçta dışa bağımlılık bir an önce Türkiye’nin kaderi olmaktan çıkarılmalıdır.

YORUM YAP