DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

BİLİŞİM MAĞDURU OLMAYIN!

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
BİLİŞİM MAĞDURU OLMAYIN!

Yilmaz KatlavBilgisayar Sistem Analisti ve Uzmanı Avukat Ali Yılmaz Katlav, İşletme sahiplerine teknolojideki hızlı gelişme kâbusunuz olmasın diyerek işyeri sahiplerine Bilişim Alanındaki Suçları tanıyıp, tedbir alın uyarısında bulunuyor.

BİLİŞİM ALANINDAKİ SUÇLAR

Bilgi iletişiminin anında yapılmasına olanak veren bilgisayarlar, yeni nesil akıllı mobil sistemler ve onlar arasındaki iletişimi sağlayan internet Siber suçlar diye ifade edilen yeni suç tiplerinin de yaşamın bir parçası olduğunu ifade eden Av. Katlav, “Yeni dijital dünyada, tıpkı gerçek dünyada olduğu gibi, iyi niyetli insanları korumak için çeşitli yasal düzenlemeler yapılmış olmasına rağmen halkımız siber suçların ne olduğunu bilmemektedir. Özellikle  sosyal medya diye tanımladığımız, bireylerin İnternet üzerinden birbiriyle yapmış olduğu diyalog ve paylaşımların bütünü olan; Sosyal ağlar, bloglar, sohbet siteleri, forumlar ve İnternet sözlükleri gibi, kişilerin birbirleriyle iletişim kurmasını ve bilgi paylaşmasını sağlayan İnternet siteleri kapsamında işlenebilen tüm suçları burada sayabiliriz. Buna ilaveten, 5237 sayılı TCK’nun 243 – 246. maddeleri arasında yer alan ,‘Bilişim Alanında Suçlar’ başlığı altında düzenlenen ve klasik suçların aksine, sadece bilişim vasıtasıyla işlenmekle kalmayıp, aynı zamanda bütün hareket ve neticenin de bilişim alanında doğduğu suçları da ekleyebiliriz”

YAPMADIĞINIZ BİR SUÇUN FAİLİ GÖRÜNÜRSENİZ NE YAPACAKSINIZ?

Hiçbir suçunuz olmadığı halde, yapmadığınız bir şeyle suçlanırsanız, üstelik yapılan araştırmalarda ve sonucunda elde edilen deliller neticesinde, bir de suçun faili olarak siz görünürseniz ne hissedersiniz? diye soran Av. Katlav, “Bir işletmenin sahibisiniz ve işyerinizde tanıtım filmi internet bağlatınız var, fakat çalışanlarınızdan biri, bu internet bağlantısını kullanarak, bir bilişim suçu işliyor. Veya bir kafenin sahibisiniz ve burada müşterilerinize ücretsiz internet hizmeti vermektesiniz, böylece müşterilerinizde kendi mobil cihazları ile sizin ağınıza bağlanıp, bir bilişim suçu işlerse, ya da içerik açısından sakıncalı bir siteye bağlanırsa, yapılan araştırma sonucunda, suçun hangi bilgisayardan işlendiği, belirlenen IP numarası  (İnternet Protokol Number) sayesinde sizin işletmenize ait olduğu anlaşılacağından, burada işletme sahibi sorumlu oluyor

FİLTRELEME KULLANILMASI ZORUNLU

Aslında bu tür mağduriyetlerin meydana gelmemesi için bir yasal düzenleme mevcut.

5651 sayılı yasa, toplu internet kullanım sağlayıcıları diye tanımladığımız, kişilere belli bir yerde ve belli bir süre internet ortamı kullanım olanağı sağlayan; Kafeler, hotspot hizmeti sunanlar, AVM gibi yerler ile bir ağa sahip olan tüm işyerlerini kapsayan ve uymak zorunda tanıtım filmi çekimi oldukları kuralların neler olduğunu açıklayan, kısaca internet kullanım sağlayıcılarınıda ilgilendiren maddelerin bulunduğu bir internet yasasının varlığını hatırlatan Av. Katlav, “Kanun çerçevesinde tüm kurumlar ve kuruluşlar, konusu suç olan içeriğe sahip web sitelerine erişimi engelleyici tedbirler almakla yükümlüdür. Her kurum ve kuruluşun bir URL Filtering (filtreleme) çözümü kullanmasını zorunludur. Ayrıca tüm kurumlar ve kuruluşlar, iç IP dağıtım kayıtlarını (DHCP logları) ve erişim kaydını elektronik olarak saklamakla yükümlüdür. Aslında yasanın ilgili maddelerinin amacı, internet erişiminin kontrol altına alınmasını amaçlamaktadır. Bu sayede internet üzerinden işlenen bilişim suçlarının önemli ölçüde önüne geçilmekle beraber suç unsuru içeren herhangi bir olay tanıtım videosu sonrasında suçlu ya da sorumluların tespit edilerek, suçlunun suçsuzdan kolayca ayrılmasını sağlamaktır. Ayrıca kullanıcıların internet üzerinden aldatılmaları engellenmiş ve yasal içerikte olmayan kötü amaçlı içeriklerden de korunmaları sağlanmış olur” diye konuştu.

YORUM YAP