Ankara Escortları

DOLAR32,4504% -0.15
EURO34,8290% -0.66
STERLIN40,7959% -0.56
FRANG35,5088% -0.41
ALTIN2.438,67% 0,10
BITCOIN63.350,67-0.872

BİLİMİN IŞIĞINDA, DEPREME DİRENÇLİ ADANA İÇİN ÇALIŞTAY…

Yayınlanma Tarihi :
BİLİMİN IŞIĞINDA, DEPREME DİRENÇLİ ADANA İÇİN ÇALIŞTAY…

Başkan Zeydan Karalar, “Adana’yı depreme dirençli kent haline getirmeye kararlıyız.”

6 Şubat depremlerinin birinci yıldönümünde Adana Büyükşehir Belediyesi’nce “Bu Binalar Neden Yıkılıyor?” temalı Deprem Çalıştay’ı düzenlendi.

Türkiye’yi derin acıya boğan 6 Şubat 2023 depremlerinin birinci yıldönümünde Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından uzman ve akademisyenlerin katılımı ile gün boyu süren Deprem Çalıştay’ı gerçekleştirildi.

Hilton Oteli’nde gerçekleşen çalıştaya Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin ve Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ilgili oda başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler, siyasiler ve Adanalılar katıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, fay yasası ve afet yasasının çıkarılması, Afet Bakanlığı’nın kurulması yönünde verdikleri mücadeleyi anlattı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 6 Şubat 2023 günü saat 04:47’de yıkılan bir binanın başında olduğunu ve o anı asla unutmayacağını dile getirdi. Küçük bir kızın kendisine, enkaz altındaki babasını kurtarması için haykırdığını ama saniyeler içinde un ufak olan binada bunu başarmanın mümkün olmadığını söyledi.

Büyükşehir ekiplerinin deprem günü derhal araçlarla, vinç, kepçe, kamyon ve gerekli ekipmanlarla yıkılan binaların bulunduğu noktalara intikal ettiğini belirten Başkan Zeydan Karalar, ilk dakikalarda panik halinde trafiğe çıkılmasının, enkazlara gidiş süresini uzattığını ve büyük sorun yarattığını anlatarak, trafik yerine toplanma alanlarına çıkılmasının önemine değindi.

 

 

ADANA’NIN STRATEJİK KONUMU BİR KEZ DAHA ORTAYA ÇIKTI

Depremde Adana’nın ne denli stratejik öneme sahip bir kent olduğunun bir kez daha anlaşıldığının altını çizen Başkan Zeydan Karalar, Adana’nın yurtiçi ve yurtdışı için tam kapasiteli bir lojistik üs haline geldiğini kaydetti. Başkan Zeydan Karalar, “Depremde Adana’nın olağanüstü bir merkez olduğunu bir kez daha gördük. Yurtdışından yurtiçinden gelen tüm yardımlar, arama kurtarma ekipleri Adana Havalimanı’na geldiler ve onları biz hızlıca depremin yıktığı şehirlere taşıdık. Bizim havalimanımız stratejik öneme sahiptir ve asla kapatılmamalıdır” dedi.

HER AŞAMADA DENETLEME ŞART

İnşaatların her aşamada denetlenmesi gerektiğini belirten Başkan Zeydan Karalar, yetkisi olan kurum ve kuruluşların birlikte kanunlara uygun ve titiz çalışması halinde sonuç alınabileceğini aktardı.

Adana’yı depreme dirençli kent haline getirmekte kararlı olduklarını bir kez daha vurgulayan Başkan Zeydan Karalar, “Mikro Bölgeleme Projesi” ile depreme dayanıklı kent inşasında önemli bir mesafe kat edileceğini aktardı.

BİLİM VE FEN MÜRŞİT ALINMALI

Bilim ve fenden uzaklaşmanın felaket getireceğine de dikkat çeken Başkan Zeydan Karalar, “Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün; “Bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin” sözünü hatırlatarak, liyakatin, yurttaşlık bilincinin ve ülkeye gönülden bağlılığın önemine vurgu yaptı.

Başkan Zeydan Karalar ayrıca, depremle birlikte sivil toplum kuruluşlarının ve meslek odalarının öneminin bir kez daha anlaşıldığını ifade etti.

Seyhan Belediye başkanlığı döneminde, projesine uygun yapılmayan çok sayıda binaya ruhsat vermediklerini anlatan Başkan Zeydan Karalar, Büyükşehir’de de kanunların verdiği yetkiler çerçevesinde titiz davrandıklarını bildirdi.

DEPREMİN BİNALARA ETKİSİ

İki oturum şeklinde gerçekleşen çalıştayın birinci oturumunda; Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Binici, TED Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güney Özcebe, T-Rupt Teknoloji A.Ş Başmodelleyici Prof. Dr. Sinan Akkar, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Yapı ve Deprem Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper İlki ve İMO Geoteknik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Laman tarafından “Risk: Depremin Binalara Olan Etkisi” anlatıldı.

JEOLOJİK VE ÇEVRESEL OLARAK İNCELEME

Çalıştayın ikinci oturumda, Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ülvi Can Ünlügenç, Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisi ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Dr. Baran Bozoğlu ve ABD İllinois Üniversitesi İnşaat ve Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Tuğçe Başer; “Tehlike: Jeolojik ve Çevresel Olarak İnceleme” konuları ele alındı.

YORUM YAP