TESK Yönetim Kurulu Üyesi, Adana ESOB ve Adana Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Kazım Barışık, Adana’dan yoğun kar yağışı alan il ve ilçelere gidecek şoförlere, araçlarına kış lastiği takmaları uyarısında bulundu.
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, kış mevsimi nedeniyle karayollarında araç kayması sonucu yaşanan trafik kazalarını en aza indirmek için 54 ilde Kış Lastiği Denetim Programı başlattığını belirten Başkan Barışık, merkezden de takip edilen denetimlerin il merkezinde en az iki noktada, ilçe merkezlerinde ise en az bir noktada günde 2 saat süre ile yapılacağını söyledi.
Adana’da ticari araçlarda kış lastiği takma zorunluluğu olmadığını, ancak kışın sert hissedildiği Pozantı ve Tufanbeyli gibi ilçelere gidecek özel ve ticari araçlarda kış lastiği takma zorunluluğu aranacağını Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nden öğrendiklerini belirten Barışık “Örneğin Adana’dan Mersin’e giden bir taksi aracı kış lastiği takmazken, Konya, Niğde, Nevşehir gibi yoğun kar yağışı alan illere gidecek taksi araçları kış lastiği takmak zorundadır. Uygulamalarda mevzuat hükümlerine uygun lastik kullanmadığı tespit edilenlere, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 30/1-a maddesine göre 77 lira İdari Para Cezası kesilecek, ikinci kez yakalanan araçlar ise trafikten men edilecektir. Sürücülerimiz, kurallara uyarak mağdur duruma düşmesinler” dedi.
Barışık, ayrıca Emniyet bürokratlarının, belirtilen il ve ilçelerde Kış lastiği için rutin denetimlerin devam edeceğini belirttiklerini, denetimlerde nelere dikkat edildiğini de şöyle sıraladı:
“1. Kış lastiği; üzerinde M+S işareti bulunan ve 7 °C’nin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu arttırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastik türüdür. Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği olarak değerlendirilecektir.
2. Özellikle kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlarda başta kış lastiği olmak üzere, kar lastiği, lastik diş derinlikleri, hava basıncı ile patinaj zinciri, çekme halatı, takoz gibi avadanlıkların araçların teknik yapısına uygun olarak bulundurulması ve kullanılır durumda olması kış mevsimi süresince aranacaktır.
3. Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin kış lastiği olması gerekmektedir.
4. Kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastikleri ile yarı römork ve römorkları çeken çekicilerdeki tahrikli dingiller üzerindeki lastiklerin (çeker lastikleri) kış lastiği olması zorunludur.
5. Kamyon, çekici, tanker, otobüs türü araçların lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti; minibüs, otomobil ve kamyonet türü araçların lastiklerinin yanaklarında ise (M+S) işareti veya (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti veya sadece kartanesi (snowflake) işareti aranacaktır.
6. Seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin de kış lastiği olması zorunludur.
7. Yapılan denetimlerde aynı dingil üzerinde içte yer alan lastiklerde (M+S) işaretinin okunamaması halinde sırt deseninin kış lastiğine uygunluğu kontrol edilecektir.
8. Lastiklerin kaplama yapılarak kullanılması halinde lastik omuzlarında (M+S) işareti olsa dahi sırt deseninin kış lastiğine uygun olması zorunludur”