Ankara Escortları

DOLAR32,2333% 0.04
EURO35,1895% 0.16
STERLIN41,1588% 0.24
FRANG35,7757% 0.21
ALTIN2.470,87% 0,12
BITCOIN66.427,777.763

AVUKATLARIN TİYATROSU

Yayınlanma Tarihi :
AVUKATLARIN TİYATROSU

barotiyatro2011 yılında kurulan Adana Barosu Tiyatro Topluluğu, Bulgar Yazar Stanislav Stratiev’in en başarılı oyunlarından biri olarak gösterilen “Deri Ceket” adlı oyununu sahnede başarıyla sergileyerek bir kez daha büyük alkış topladı.

Adana Büyükşehir Belediye Tiyatro Salonu’nda sahnelenen oyunun Yönetmeliğini N. Fırat Demirağ yaptı. 2 Perdelik oyun, salonu dolduran avukatlar tarafından ilgiyle izlendi. Oyunda,  bir yandan bürokratik işleyişin karmaşıklığına karşı koymaya çalışan gerçekçi bir akademisyenin başına gelen trajikomik durum anlatılırken, diğer yandan da var olan bürokratik yapı içinde toplumsal ve bireysel yozlaşma eleştiriliyor.

Adana Baro Başkanı Avukat Mengücek Gazi Çıtırık ve Adana Barosu Yönetim Kurulu Üyeleri, oyun sonunda sahneye çıktı ve rol alan oyuncuları teker teker kutladılar.

Baro Başkanı Avukat Çıtırık, sahnede izleyicilere hitaben yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Sergilenen oyunda emek harcayan tüm meslektaşlarımı yürekten kutlarım. Her geçen gün daha da bir aşama kaydeden tiyatro topluluğumuzun her bir üyesi, döktükleri terlerin karşılığı olarak bütün övgüleri  son damlalarına kadar hak etmektedir. Bakın, Namık Kemal tiyatro için ne diyor: “Tiyatro aşka benzer. İnsanı hazin hazin ağlatır. Ama verdiği acının gücünde bir başka tat bulunur. Tiyatro evrene benzer insanı doya doya götürür. Ama yansıttığı tuhaflıklar, gülerken ağlamak için istekler doğurur”

Türk Edebiyatının önemli isimlerinden Sabahattin Kudrettin Aksal: “Tiyatro sanatın tümü gibi okuldur. Eğitir, geliştirir insanı dünyasının  sınırlarını genişletir.”

Bugün Türkiye üzülerek söylemek gerekirse; sanatın içine tükürülenlerin yönettiği bir Türkiye durumunda. Anayasasında sosyal devlet yazmasına rağmen ve Anayasanın 69. Maddesine göre, devletin sanatı, sanatçıyı koruyup gözetip gerekli destekleri vereceğini belirtmiş olmasına rağmen bugün TÜSAK adlı bir yasa tasarısı ile sanatın kimler tarafından nasıl yapılacağını, biçiminden içeriğine kadar Kültür Bakanın önerisi ile 11 kişinin iki dudağının arasına bırakılmak istenmektedir. Bugün 65 yıllık Devlet Tiyatroları, Opera, Bale ve Güzel Sanatlar gibi deneyimleri ile önemli kurumların hepsi teker teker kapatılmak istenmektedir. Sanatın özgürlüğü ve kurumların özerkliği siyasi iktidarın iki dudağı arasına bırakılmak istenmektedir. Biz o dönemde de sahip çıktık, şimdi de sahip çıkıyoruz.  Ülkemizde yürütülmekte olan bu TÜSAK yasa tasarısının geri çekilmesini istiyoruz. Ucuz ve ulaşılabilir ve nitelikli sanat ürünlerine insanların erişebilme hakkı en doğal hakkıdır. Bu hakların ‘ben istedim olacak’ çalışmalarla elde edileceği ortadadır. Devlet ve bürokrasi mefhumunun sıkıntılarını yaşayan insanlarız. Her gün nelerini görüyoruz. Karanlık güçlerden geçilse de bile her zaman ümidimizi ve azmimizi devam ettirmek zorundayız. Ülkemizde tiyatro perdeleri asla kapanmamalı. Kapanmaması için Adana Barosu ve Türkiye’nin diğer kurumlarıyla sanatın ve sanatçının yanında mücadele edeceğimizi belirtiyorum”

Oyunun yönetmeni N. Fırat Demirağ da, “Candan, yürekten ve tamamen zeka dolu cümleleriniz için teşekkür ediyorum. Bir Türk sanatçısı olarak, bir devlet tiyatrosu sanatçısı olarak bizlere yürek veriyor, dayanma gücü veriyor. İyiki sizler varsınız, iyiki sizlerle buluşuyoruz. Çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Baro Başkanı Avukat Mengücek Gazi Çıtırık, oyun yönetmeni N. Fırat Demirağ’a, Baro Genel Sekreterimiz Avukat Veli Küçük, Kültür ve Sanat Komisyonu Başkanı Avukat Uğur Aydıngül’e ve Baro Yönetim Kurulu Üyesi Avukat A. Faruk Ulaş da, en küçük oyuncu Kutay Çağlar’a çiçek verdiler.

Rol alan oyuncular

Memurlar: Çağla Çınar, Deniz Çakır Burcu Bahar Ecevit, Dilek Bal, Pelin Genç

Hastabakıcı : Dilara Özuğur

Dilbilimci: Namık Kemal Tüylüce

Dilbilimcinin arkadaşları: Uğur Aydıngül, Murat Şahin

Asansördeki Adam: Altuğ Polat

Asansördeki Adamın oğlu-Berber-Memur: Mustafa Onur Kutlay

Asansörde kalan Adamın Karısı: Ezgi Göksel

Mirço : Kutay Çağlar

Koyun Kırkan Memur-Ocaktan Sorumlu Memur: Ahmet Gani Küçük

Evsahibesi : Tuba Kastal

Memur-Berber: Yılmaz Özkral

Doktor: Sefa Aydoğan

Program fuaye salonunda verilen kokteylin ardından sona erdi.

YORUM YAP