DOLAR34,9739% 0.16
EURO36,7420% 0.28
STERLIN44,1241% -0.32
FRANG39,1821% 0.1
ALTIN2.975,32% -1,03
BITCOIN101.682,491.733

“ASLA TAVİZ VERMEYİZ”

Yayınlanma Tarihi :
“ASLA TAVİZ VERMEYİZ”

turk_is_baskanlarTürk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, kıdem tazminatı tartışmalarıyla ilgili “Önümüze 29 gün 5 saat dahi getirseler biz böyle bir işin içerisinde olmayız” dedi.

Türk-İş Başkanlar zirvesi Adana’da toplandı. ‘Türk-İş başkanlar toplantısı ve İş-İş güvenliği’ eğitim semineri Adana Büyük Sürmeli Oteli’nde Türk-İş 4. Bölge Temsilciliğinin ev sahipliğinde gerçekleşti.

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş’un da katıldığı toplantıda konuşan Türk-İş Genel Başkanı Atalay, kıdem tazminatı ve taşeron işçi çalıştırılması konusunda açıklamalarda bulundu.

Türk-İş olarak iki genel kurul kararları olduğunu dile getiren Ergün Atalay, “Kırmızı çizgilerimiz var. 5 yıl önce de 10 yıl önce de 2 buçuk ay önce de aynı noktadayız, hiç kımıldamıyoruz. Kıpırdamamız gereken bir şey varsa, işçinin, ülkenin lehine, işçinin hayrına bir şey varsa tabii ki oturur, konuşur, müzakere ederiz. Ama zaman, zaman bazı kesimlere bazı konuları anlatmakta zorluk çekiyoruz” diye konuştu.

Kıdem tazminatı konusunda açıklamalarda bulunan Atalay, şunları kaydetti:

“Özellikle son 10 yıldır bu konu bir kere çıkıyor, bir sürü işçimiz emekli oluyor. Çalışanlarla ilgili kıdem tazminatı hakkını doldurmuş, şu anda işyerinde 1 gün dahi çalışsa hiçbiri ile ilgili bir sıkıntı, problem yok. Bir gün dahi işte olanlarla ilgili Allah muhafaza bir sıkıntı olursa biz ne o koltukta bir dakika otururuz, bırakın Türk-İş’i Ankara’nın önünden geçmeyiz. Çalışma hayatında olmayan, Türk-İş’in üyesi olmayan arkadaşlarla ilgili kamuoyunun olduğu gibi bizim de kaygılarımız, sıkıntılarımız var. Ama biz Türk-İş olarak çalışma hayatında olmayanların geleceği ile ilgili olumsuz bir kararın altına ne evet deriz ne imza atarız. Biz 30 gün üzerinden kıdem tazminatı alıyoruz, bununla ilgili önümüze 29 gün 5 saat dahi getirseler biz böyle bir işin içerisinde olmayız. Çalışma hayatında olmayan, iş yerinde olmayan veya taşeronda çalışan kardeşlerimizin hak gasbının altına ne evet deriz, ne imza atarız. Ama bazı kesimler ‘böyle deme’ diyor. Nasıl demeyeceğim. Kıdem tazminatı konusunda 1 gün dahi çalışan arkadaşlarımızla ilgili hiçbir sıkıntı yok.”

Taşeron Sistemi Bela Oldu

Atalay, taşeron işçi çalıştırılmasının çeyrek asırdır bu ülkenin sorunu olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“90’lı yılların başında her iş yerinde bir elin parmakları kadar da olsa taşeron var. Ama o zaman tabandaydı, bu hükümet zamanında tavan yaptı. Yani o zamandan bu yana hangi hükümet geldiyse taşeronla çalışmaya devam etti. Şimdi öyle bir noktada ki güvenlikte, sağlıkta, karayolunda, demiryollarında var daha ileriye gidin. Adana’daki Beden Terbiyesi İl Müdürlüğünde ortalama 50 antrenör varsa bunların en az 25’i taşeron işçisi. Taşeronda antrenör olur mu? Her branşta, yüzmede, masa tenisinde, atletizmde taşeron işçi var. O kadar bu işin çivisi çıktı. Geldiğimiz noktada ülkenin başına bela oldu. Bu bir ayıp, bu ayıbı Türk-İş olarak her ortamda dile getirmeye devam ediyoruz. Türkiye bu ayıptan kurtulmalı, bu ayıbı bu noktaya getirenler bunu temizlemeli.”

Atalay, çalışanların sorunlarının her zaman olacağını belirterek, görevlerinin bu sorunlara çözüm bularak, işçilerin sıkıntılarını en aza indirmek olduğunu söyledi.

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ise, konuşmasında Türk-İş Konfederasyonu’nun iş dünyasında ayrı bir yere ve öneme sahip olduğunu söyledi. Türk-İş yönetimini bir kez daha hayırlı olsun temennisinde bulunan Vali Coş, “İşçi ve işveren dünyasında sizlerin büyük katkısı ve emeği var. Bu bağlamda önemli işler yapıldı. Bundan sonra da yapılacağına inanıyorum. Bu toplantının gerçekleştirilmesinde katkısı olanlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Türkiye Yol-İŞ Sendikası Genel Başkanı ve Türk-İş Genel mali Sekreteri Ramazan Ağar da yaptığı konuşmada işyerlerinde örgütlenmede yaşanan sıkıntılara değindi. 20 yıl öncesine kadar Türkiye’de 12 milyon sendikalı işçi varken, şuan bu rakamın 1 milyon civarında olduğuna dikkat çeken Ağar, “Türkiye’nin her alanda çağ atlamasını istiyorsak örgütlenmenin önünü açmalıyız” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Sosyal Güvenlik Danışmanı Celal Tozan, ‘İş Sağlığı, Meslek Hastalıkları ve Genel sağlık Sigortaları Uygulamaları’, Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sendikalarda Toplu Sözleşme Dairesi Şube Müdürü Hicret Bozoklu ‘E-devlet uygulamaları’, ‘Çalışma hayatının güncel sorunlarının iş kanunu çerçevesinde değerlendirilmesi’ konusunda Gaye Burcu Yıldız, ‘Türkiye’de İş Sağlığı-Güvenliği ve 6331 Sayılı iş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na Sendikal yaklaşım’ konularında ise, Türk-İş Eğitim Uzmanı Özcan Karabulut, sunum yaptı.

YORUM YAP