DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

AŞIRI SICAKLARIN YOL AÇTIĞI 5 ÖNEMLİ HASTALIK

Yayınlanma Tarihi :
AŞIRI SICAKLARIN YOL AÇTIĞI 5 ÖNEMLİ HASTALIK

AŞIRI SICAKLARIN YOL AÇTIĞI 5 ÖNEMLİ HASTALIK

 

Yazın dışarda geçirilen zamanın artması insanlara daha fazla sosyalleşme ve bunun sonucunda da daha eğlenceli anların kapısını açıyor. Ancak socak havalar dikkatli olunmaz ise başta yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve çocuklar için istenmeyen sonuçları da beraberinde getirebiliyor.

Yaz aylarının getirisi olan yüksek sıcaklıklar insanları sadece bunaltmakla kalmıyor, aynı zamanda kimi sağlık sorunlarına da yol açabiliyor. Özellikle bu sene art arda yaşanan sıcak hava dalgalarının insan sağlığını tehlikeye atacak seviyelere ulaştığını kaydeden Medline Adana Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meriç Zeydan, yüksek sıcaklıkların en çok yol açtığı sağlık sorunlarını ve alınabilecek önlemleri anlattı.

 

 

Kalp krizi riskine dikkat

Yazın sadece idrar ile değil terleme yoluyla da sıvı kaybı yaşarız. Sıcak ve bunaltıcı günlerde kalbimiz, vücudumuzu soğutan temel mekanizma olan terlemeyi başlatmak için normalden daha fazla kan pompalamak zorunda kalır. Bu durum hipertansiyonu ve damar sertliği olanlar ve bu hastalıklar ile ilgili ilaç kullananlar için inme, ritm bozuklukları ve kalp krizi riskini artırır. İleri yaştaki bireylerde ise atardamarlarda artan plak yükü nedeniyle damarlar daha sert bir yapıya dönüşürken susama hissinde de bir azalma olur.

Ne yapılabilir?

 

  • Susamayı beklemeden günde en az 2,5-3 litre su tüketin
  • Sıcaklığın en yüksek olduğu 11 ila 16 saatleri arasında mümkün ise dışarıya çıkmayın
  • Açık renkli ve pamuklu kıyafetler giyinin
  • Öğünlerinizde hafif yiyeceklerle aşırıya kaçmadan beslenin

 

Diyabet hastaları etkileniyor

Yaz sıcaklarında yaşanan yoğun terleme ile birlikte aşırı miktarda sıvı ve vücut için elzem olan eloktrolit kaybı olur. Bunun yanı sıra kontrol altında olmayan şeker de vücutta susuzluğa yol açar. Bu nedenle diyabet hastalarının sıcakta çok fazla kalmamaları ve yaz boyunca belli aralıklarla şeker ölçümü yaptırmaları gerekir.

 

Neler yapılabilir?

 

  • Şeker hastasıysanız sıcak havalarda fazla efor harcamayın
  • Bol su ve şekersiz içecekler tüketin
  • Yazın bolca bulunan kavun-karpuz, şeftali gibi glisemik indeksi yüksek gıdalardan uzak durun

 

 

Böbrekler alarm veriyor

 

Böbrekler metabolizmadaki zararlı atıkları (üre, kreatinin, ürik asit vb.) su ile seyrelterek filtre ederler ve idrar şeklinde dışarı atarlar. Ancak günlük ihtiyaçtan daha az miktarda sıvı alan bireylerde idrar akımı yavaşlayacağı için taşların yanı sıra idrar yolu iltihaplarının da oluşması kolaylaşır. Kimi zaman oldukça ağrılı olabilen böbrek taşları ise tedavi edilmediği takdirde böbrek kaybına bile sebep olabilir. Bunu önlemek için bol miktarda sıvı tüketmek gerekir. Ayrıca normal şartlarda yetişkin bir birey günde 6-7 kere idrara çıkmalıdır.

 

 

 

Ne yapılabilir?

 

  • Eşlik eden herhangi bir hastalığınız yoksa (örneğin kalp yetmezliği, siroz) su tüketiminizi idrar renginiz açık sarı veya soluk sarı renkte olacak şekilde artırın
  • İdrar söktürücü (diüretik) etkisi olan meşrubat, çay-kahve tüketiminizi sınırlandırın

 


Cilt kanseri riski artıyor

Güneşin başta vücudumuzun ihtiyacı olan D vitaminini sağlamak gibi birçok yararı bulunuyor. Ancak yaydığı UV ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için mutlaka tedbir alınması gerekiyor. Çünkü UV ışınlarının cilt üzerinde uzun ve kısa vadeli olmak üzere birçok etkisi görülüyor. Bunlar ağrılı yanıklardan lekelere, su toplayan yerlerdeki ölü derinin soyulması ile vücudun enfeksiyonlara açık hale gelmesinden kırışıklıklara hatta kanser oluşumuna yol açması şeklinde oluyor.

Ne yapılabilir?

 

  • Gündüz 11-16 saatleri arasında güneşin zararlı ışınlara doğrudan maruz kalmayın
  • Yüksek koruma faktörlü kremler kullanın
  • Merdiven altı satılan ve UV koruması olmayan gözlükleri kullanmayın

 

 

Beyin fonksiyonları yavaşlıyor

 

Yapılan son araştırmalar bize beyin fonksiyonlarının aşırı sıcaklık havalarda yavaşladığını gösteriyor. Bunun sonucunda düşünmenin zorlaşması ve muhakeme ile ilgili sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bunun yanı sıra sıcaklar, kan ile beyin arasındaki bariyerin aradan kalkması riskini artırarak beyinde protein ve iyon birikmesine, sonrasında da iltihaplanmaya yol açabiliyor. Aşırı sıcaklar ruh sağlığını da olumsuz etkileyerek anksiyete bozuklukları ve uyku düzensizliklerine yol açabiliyor. Ayrıca sıcaklar ve yüksek nem oranları migren ataklarını tetikliyor.

 

Neler yapılabilir?

 

  • Serin ve klimalı ortamları tercih edin
  • Gün içerisinde bol su ve sıvı tüketin
  • Dışarıya çıkarken şapka takın veya şemsiye kullanın

YORUM YAP