DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

ARABULUCULAR, NE KONUŞTU?

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
ARABULUCULAR, NE KONUŞTU?

“Dava Şartı Arabuluculuk Sempozyumu” ATO’da yüksek katılımla gerçekleştirildi

İş ve hukuk dünyasının son günlerde en önemli konusu haline gelen ”Dava Şartı Arabuluculuk ve Uygulamaları” Adana Ticaret Odası, Adana Barosu, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanlığı işbirliğinde, Adana Ticaret Odası’nda bir sempozyumla ele alındı. İş ve hukuk dünyasında heyecan yaratan arabuluculuğun ticari davalarda dava şartı olması nedeniyle düzenlenen sempozyuma, işadamları ve hukukçular çok yoğun ilgi gösterdi. Türkiye’nin önde gelen hukukçularının misafir edildiği sempozyum interaktif ortamda 3 saat sürdü.

Adana Ticaret Odası’nda düzenlenen sempozyuma arabuluculuk konusunda Türkiye’nin önde gelen hukukçuları konuşmacı olarak katıldı. Yargıtay Onursal Başkanı Seyit Çavdar’ın oturum başkanlığını yaptığı sempozyuma Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talat Canbolat, Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Topaloğlu,  Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Daire Başkanı İlker Koçyiğit, Adana Barosu’ndan Avukat Yurdagül Gündoğan ve İstanbul Barosu’ndan Arabulucu Avukat Beyza Sındıraç konuşmacı olarak katıldı. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Umut İlhan Durmuşoğlu, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, Adana Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Ali Çolak, Adana Barosu Başkanı Av. Veli Küçük ve Adana Ticaret Odası Meclis Başkanı İsmail Acı’nın teşrifiyle düzenlenen sempozyum arabulucuk uygulamasına dair çok sayıda soruya açıklık getirdi.

Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Adana Baro Başkanı Veli Küçük, ” Dava Şartı Arabuluculuk 1 Ocak  2019 itibariyle önem kazandı. Yargının yükünün çok fazla olması nedeniyle alternatif çözüm yolları tartışılır hale geldi. Ticari davalarda dava şartı olması dolayısıyla tüm uygulamacıların mutlak suretle hakim olması ve bilmesi gereken bir konudur. Bu uzlaşma sistemi ile isteğimiz, bu süreçten sağlıklı ve doğru bir şekilde yurttaşın adalete erişimine ve hak arayışına katkı sağlamasıdır. Arabuluculuğun ülkemizde yeni gelişmekte olduğunu dikkate aldığımızda uygulamaya dair umutlarımız üst düzeyde” dedi.

Adana Ticaret Odası Meclis Başkanı İsmail Acı ise ” Dünyada ticaret odaları genel itibariyle alternatif uyuşmazlık çözümlerini desteklemektedir. Hatta Milletlerarası Ticaret Odası, Paris, İstanbul Ticaret Odaları gibi birçok kardeş kuruluşumuz bu uygulamaların bizatihi içerisindedir. Biz de Adana Ticaret Odası olarak son 20 yıldır bu süreçleri hem takip ediyoruz, hem de destekliyoruz. Gerçekten de kamu düzeniyle ilgili olmayan konuların adli vaka olarak algılanması ve yalnızca mahkemelerde adalet aramak modern dünyanın gerçekleriyle bağdaşmıyor. Biz iş dünyası olarak en fazla uzun yargılama süreçlerinden şikayetçiyiz. Bir hak arayışının veya bir uyuşmazlığın 3, 5 sene süren davalara mahkum edilmesi ticaretin olağan akışına aykırıdır. Birçok işadamı zaman zaman sırf bu süreçle uğraşmamak için, hakkından kısmen veya tamamen feragat etmektedir. Hızlı, ucuz, erişilebilir ve zamanında sağlanan bir adalet bizim için en öncelikli meseledir. Yabancı yatırımcılar ve sermaye için de Türkiye’de  hukuk alanındaki bu gelişmeler cazibeyi artırmaktadır.   Nitekim Yeni Ekonomi Programında da bu hususa vurgu yapılmaktadır. ” görüşlerini ifade etti.

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Umut İlhan Durmuşoğlu ”İş adamlarımız, avukatlarımız sorunlarını sadece davalarla değil, arabuluculukla çözmeli. Bu hususu deneyenler, bunun meyvelerinin ne kadar tatlı olduğunun farkındalar. İnsanlarımız denemediğin şeyin, bilmediği şeyin korkusunu yaşayabiliyor. Bugün, hem ticaret hukukunda hem de iş hukukunda dava şartı arabuluculuk konusunda en son uygulamalar nedir?  Üzerinde tartışmalı hususlar nedir? Hangi konular da nasıl hareket etmemiz gerektiği hususunda önemli bilgiler edineceğiz. Arabuluculuk sayısındaki açığı hızla kapatmak için,  yazılı ve sözlü sınavlarda başarılı olan ilk arabulucumuz 2013 yılının Kasım ayında, Arabuluculuk Daire Başkanlığının siciline kaydolmuştur. Bu kayıtla birlikte Türkiye’de arabuluculuk resmi anlamda başlamıştır, kısa zamanda hızla gelişen bir süreç yaşıyoruz. Bu süreç hukuk dünyasına yeni bir heyecan getirmiştir. İnşallah hep birlikte arabulucuğu çok daha iyi noktalara taşıyacağız ” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı. Katılımcıların sorularına verilen cevaplarla sempozyum sona erdi.

YORUM YAP

DÖVİZ KURLARI

  • DolarDOLAR
    ALIŞSATIŞFARK
  • EuroEURO
    ALIŞSATIŞFARK
  • SterlinİNG. STERLİNİ
    ALIŞSATIŞFARK
  • FrangİSV. FRANGI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Kanada DolarıKAN. DOLARI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Çeyrek AltınÇEYREK ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • Gram AltınGRAM ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • BitcoinBITCOIN
    FİYATDEĞİŞİM

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış