Adana Sanayi Odası, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile iş birliği içerisinde yürütülen Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) finansal destek sağladığı Mesleki Eğitim Merkezi Teknik Destek Projesi’ni Kapanış Toplantısı gerçekleştirildi.
Adana Sanayi Odası Sakıp Sabancı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen kapanış toplantısına Adana Sanayi Odası Meclis Başkanı İsrafil Uçurum, Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, EBRD Ankara Ofis Başkanı Mehmet Üvez, Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ergül Halisçelik, Adana İl Milli Eğitim Şube Müdürü Murat Yüksel, UNDP Türkiye Kırsal Kalkınma Projeleri Koordinatörü Güray Balaban ve çok sayıda ilgili katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, “Adana Mesleki Eğitim Merkezi Teknik Destek Projesi’ni başarılı bir şekilde tamamladık. Proje kapsamında Gaz altı Kaynakçılık, Elektrik Ark Kaynakçılık, CNC Torna ve CNC Freze Operatörlüğü alanlarında, yüzde 15’i kadın olmak üzere toplamda 87 kişiyi Mesleki Eğitim yetkinliklerini geliştirdik ve bölgemizdeki firmalarımızda istihdamını sağladık. Bu eğitimlerden Gaz Altı kaynakçılığı eğitimi metaverse platformunda verdiği dijital eğitimle bir ilk olma özelliği taşıyor.” dedi
Proje sonucunda Adana Sanayi Odası İnsan Kaynakları ve Teknik Kapasitesi artırıldığını belirten Kıvanç, “Tüm Sanayi Sektörlerine yönelik Eğitmenler, Mavi Yaka Personel, Meslek Lisesi Öğrencilerine yönelik online olarak gerçekleştirilen 2 panel ile sektöre yeni bakış açıları kazandırdık. 2 gün süren Mesleki Eğitimde Yenilikçi Yaklaşımlar Hekathonu düzenledik. Ama bunların dışında bizim için en önemlisi 4 Ayrı sektörde 9 Yeterlilik alanında Adaso Belgelendirme Kuruluşu faaliyete geçirildi ve belgelendirme hizmet süreçlerine başlandı.” dedi. Adana Mesleki Eğitim Merkezi Teknik Destek Projesi’nin başarısıyla Adana sanayisinin sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayacağını belirten Başkan Kıvanç, projenin devamlılığını ve benzer projelerde iş birliğini umut ettiğini dile getirdi.
Başarılı bir projenin tüm paydaşlar ile birlikte imza atıldığını belirten UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “Projemizin çok değerli bir anlamı daha var. İlk defa Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı arasında finansal anlaşma olma özelliğini de taşıyor. Bu nedenle de çok önemli. Mesleki eğitimin aslında yerel ekonomi üzerinde de genel anlamda büyük bir katkısı var. Ancak bunun yanı sıra kişilerin hayatlarını idame ettirebildikleri açısından da çok önemli. Mesleki eğitim aslında denklemin iyi bir şekilde dengeli bir şekilde kurulmasına da yardımcı olan bir araç. ADASO ve EBRD iş birliğiyle Adana’da Kobilerin kalifiye elaman ihtiyacını karşılamak için yürüttüğümüz girişim tamamlandı. 7 Farklı tamamında düzenlenen uygulamalı mesleki eğitim programları sonunda, eğitim alan öğrencilerin yüzde 96’sı istihdam edildi.” dedi.
Projenin çok uzun bir hazırlık süreci olduğunu belirten EBRD Ankara Ofis Başkanı Mehmet Üvez, “Yani Adana’yı tanıyorduk. İyi bir partnerimiz olduğunu biliyorduk. Çünkü kalkınma projelerinde en önemli şey belki ülkemizde ve diğer ülkelerde, gerçekten finansmanın teknik yardımın yanı sıra işleri, projeleri gerçekleştirebileceğimiz iyi bir ortağımızın olması. Bu anlamda Adana Sanayi Odası’na çok teşekkür ederim. Gerçekten başladığımız noktada vardığımız nokta arasında Mesleki Eğitim Merkezi projesi çok farklı bir noktaya geldi.” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından UNDP Türkiye Kırsal Kalkınma Projeleri Koordinatörü Güray Balaban ve Adana Sanayi Odası Mesleki Eğitim Birim Sorumlusu Çiğdem Yüzgeç tarafından katılımcılara Proje sunumu gerçekleştirildi.
Etkinlikte, proje kapsamında eğitim alan katılımcıların elde ettikleri kazanımları içeren duygusal anekdotlar ve başarı hikayeleri paylaşıldı. Katılımcılar, aldıkları mesleki eğitimin kendilerine sağladığı fırsatlar ve iş dünyasındaki başarıları hakkında izleyicilere bilgi verdi.
Etkinlikte ayrıca, sanal gerçeklik (VR) teknolojisi kullanılarak mesleki eğitim sürecinin nasıl daha etkili hale getirilebileceğini gösteren bir gösterim de yapıldı. Bazı katılımcılara özel VR gözlükleri takılarak, kaynak yapımı konusundaki eğitimlerin sanal ortamda nasıl gerçekleştirildiği interaktif bir şekilde anlatıldı.