DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

8 SORUNDA ADANA!

Yayınlanma Tarihi :
8 SORUNDA ADANA!

omer-uney1Adana’da 7’den 77’ye her vatandaşı ilgilendiren problemler pahalıyla mal oluyor. 24 Haziran seçimleri geride kaldı. Cumhurbaşkanı yeniden seçildi. Millet, hükümete tek başına devam etmesi için olmasa da onay verdi.

Dedik ya; seçimler geride kaldı.
Artık icraat zamanı geldi de geçiyor bile…
Özellikle Adana’da çözülmeyi bekleyen yığınla sorun var. Ama biz 8 sorunda Adana’yı özetlemeye çalıştık. İktidarı, muhalefeti fark etmez, Adana’dan seçilen milletvekilleri bir araya gelme ve Adana için çözüm üretme gayretinde olursa memnun olacağız.
Umarım serzenişimize kulak verilir ve bu sorunlara bir an önce çözüm bulunur.
Aciliyet oluşturan konuları ‘Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi, Hafif Raylı Sistem, üretici, TOKİ sorunu, Yumurtalık-Karataş Turizm Teşvik Bölgesi, Sulama birlikleri, hastaneler ve Sarıçam’daki stadyum’ başlıkları altında şöyle özetleyebiliriz:
1-CEYHAN ENERJİ  İHTİSAS ENDÜSTRİ BÖLGESİ
2007 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kurulduğu açıklanan Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’ne 11 yıldan bu yana bir çivi dahi çakılmadı.
2-HAFİF RAYLI SİSTEM ÇIKMAZI
Adana’da 2010 yılından bu yana geçici kabulle çalışan Adana Hafif Raylı Sistem Projesi, milyonlarca dolarlık borcu nedeniyle doğmamış Adanalı çocukları bile borçlandırdı. 2011 yılında Cumhurbaşkanı meydanlardan Adanalılara raylı sistem kamburunu çözeceğini, Ulaştırma Bakanlığı’na devredileceğini, ikinci etap çalışmalarının da bir an önce başlayacağını kaydetmişti.
3-ÜRETİCİLER MAĞDUR
Çukurova, dünyanın en bereketli topraklarına sahip. Çiftçilerimiz, yılda neredeyse 3 ürün üretiyordu. Çiftçi, artık üretemez hale geldi.  Mazot başta olmak üzere maliyet çok yüksek. Sürekli girdi fiyatları artıyor. Ürün ise para etmiyor. Beyaz altın diyarı Çukurova’da üretici beyaz altın pamuktan vazgeçti. Açıklanan taban fiyatlar maliyeti bile karşılamıyor.
4-TOKİ
TOKİ, vatandaşa konut satarken örneğin alt gelir grubuna toplam 50 bin liraya sözleşme imzalatıyor. Her 6 ayda bir ana paraya zam yapıyor. 10 yıllık sözleşmenin sonunda vatandaşın 50 bin liraya imza attığı konut, 80-90 bin liraya mal oluyor. TOKİ, vatandaşa borcu nedeniyle tapusunu vermiyor ama belediyeler bankalar aracılığıyla her yıl düzenli olarak emlak vergisini alıyor.
5-YUMURTALIK-KARATAŞ TURİZM TEŞVİK BÖLGESİ
Adana’nın turizme açılan kapısı Yumurtalık-Karataş sahilleri 2006 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Turizm Teşvik Bölgesi ilan edilmişti. Aradan geçen 12 yıla rağmen Ceyhan’daki enerji bölgesi gibi burası da kaderiyle baş başa bırakıldı. Hiç bir zaman hükümetin gündeminde yer almadı.
5-SULAMA BİRLİKLERİ
Katılımcı sulama yönetiminden vazgeçilmesi ve sulama yönetiminin özelleşmesi halinde çiftçinin kullandığı suyun maliyeti katlanacak. Dünyanın gelişmiş bir çok ülkesinde su yönetimi tartışmasız son tüketici olan çiftçilerin elindedir. Türkiye’deki toplam 378 sulama birliğinde çalışan binlerce personel de geleceğinden endişe etmektedir. Tüm Türkiye’deki gibi Adana’daki Sulama birlikleri meclisleri de görevine devam etmeli ve çiftçimiz su yönetiminde söz sahibi olmalıdır.
7-HASTANELER
Şehir Hastanesi nedeniyle bazı bölgelerdeki devlet ve numune hastaneleri ya kapatıldı ya da sınırlı hizmet veriyor. Yüreğir ve Ceyhan ilçelerindeki hastaneler 2012 yılından bu yana yapılmayı bekliyor.
8-SARIÇAM STADYUMU
Sarıçam’da 2014 yılında temeli atılan stadyumun tamamlanma tarihi halâ net değil. Ara ara konuyla ilgili ‘bitti, bitecek’ şeklinde açıklamalar yapılsa da stadyum inşaatı devam ediyor. Adanalılar, tüm bu sorunların acilen çözülmesini bekliyor.
Adanalılar, artık üvey evlat muamelesi görmek istemiyor.

YORUM YAP