DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

20 MİLYON KADIN İŞ YAŞAMI DIŞINDA KALIYOR!

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
20 MİLYON KADIN İŞ YAŞAMI DIŞINDA KALIYOR!

Türkiye’de günde en az 3 kadının öldürüldüğüne işaret eden CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, “15 yaş üzeri 30 milyon 695 kadın nüfusundan sadece 10 milyon 723 bini işgücüne katılabiliyor” dedi

“20 milyon kadın iş yaşamı dışında kalıyor”

“Türkiye, kadın temsilinde sınıfta kalmıştır”

“Daha özgür ve daha eşit bir dünya oluşturmak mümkün”

ADANA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde tüm kadınları daha eşit ve özgür bir dünya için daha çok mücadeleye çağırdı.

Kadın adının gerek iş yaşamında gerekse sosyal, siyasi, sportif ve kültürel alanda daha çok yer almasının Türkiye’nin çağdaş yarınları adına önemli bir kazanım olacağına dikkat çeken Dr. Şevkin, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, istihdam dışına itilen politikalar, aile içi sorumluluklar, sosyal yaşamdan uzaklaştırılan birçok etkenle mücadele eden kadının Türkiye’de hem ekonomik hem de sosyal özgürlükten yoksun yaşadığına dikkat çekti.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle açıklama yapan CHP’li Dr. Şevkin, Türkiye’de kadının karşısına en büyük sorun olarak ‘şiddet’in çıktığını, ardından işsizlik, eğitimsizlik ve tacizin geldiğini belirtti.

“20 MİLYON KADIN İŞ YAŞAMI DIŞINDA!”

Kadının şiddetten sonra karşı karşıya kaldığı işsizlik sorununun da önlenemediğini kaydeden Dr. Şevkin, Türkiye’de her 10 kadından 7’sinin iş bulamadığını söyledi.

Kadınların istihdama katılım oranının yüzde 29,3 civarında olduğunu, Türkiye’de 20 milyon kadının iş yaşamı dışında kaldığını dile getiren Dr. Şevkin, şunları söyledi:

“Çalışan kadının görev iş yerinde bitmiyor. Kadın hem işte, hem evde çalışıyor. Bu zorluklara rağmen ücret eşitsizliği ile karşı karşıya kalıyor. Kadın, erkeklerle yaptığı aynı işe rağmen daha az ücret alıyor. Erkeklerde  işsizlik oranı yüzde13,2 iken kadınlarda bu oran yüzde 20 seviyesine çıkıyor. 15 yaş üzeri 30 milyon 695 kadın nüfusundan sadece 10 milyon 723 bini işgücüne katılabiliyor. Kadınlarımızın yüzde 34,93’ü  bir işte çalışıyor veya iş arıyor. İşsizlik türlerinin tamamında maalesef kadın adına rastlıyoruz. 15 yaş ve üzeri 19 milyon 972 bin kadın iş gücüne dahil olamıyor. 1 milyon 614 bin kadın iş arıyor. Çalışabilir yaştaki her 100 kadından biri ev kadını ve iş bulma umudu olmadığı için iş aramıyor ve işsiz sayılmıyor. 5 milyon 795 bin olan genç kadınlarımızın (15-24 yaş) yüzde 32’si ne eğitime katılabiliyor ne de iş yerinde çalışabiliyor. Bu sayı 2 milyon 213 bini buluyor.”

Kadınların siyasi, ekonomik, yönetsel temsiliyetinin Türkiye’deki durumuna da değinen Dr. Şevkin, Dünya Ekonomik Forumu’nun küresel cinsiyet eşitliği raporuna göre kadın erkek eşitliği sırlamasında 149 ülke arasında Türkiye 130. sırada yer aldığını, Parlamentolararası Birlik (IPU) verilerine göre ise kadınların temsili açısından dünya ortalamasının yüzde 14.5 iken Avrupa ortalamasının yüzde 16.8, Türkiye ortalamasının ise yüzde 4.4’te kaldığına dikkat çekti. Dr. Şevkin, “Bu veriler gösteriyor ki: Türkiye kadınların temsili açısından sınıfta kalmıştır” dedi.

“KAZANIMLARDAN ASLA VAZGEÇİLEMEZ”

Anayasanın 10. maddesinin devletin cinsiyet eşitliğini sağlamakla yükümlü olduğunu hükmettiğini hatırlatan CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, Medeni Kanun’un kadın erkek fırsat eşitliği, resmi nikah, tek eşle evlilik, miras, boşanma, tanıklık hakkı ve kadına istediği mesleği seçme hakkını verdiğini, bu kazanımlardan asla vazgeçilemeyeceğini vurguladı.

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATIR”
Kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddetten arınmış bir Avrupa oluşturmak için yapılan İstanbul Sözleşmesi’nin kadınlar için son derece önem taşıdığını ancak Türkiye’de imzalanmasına adının da ‘İstanbul’ olmasına rağmen uygulanmadığına dikkat çeken Dr. Şevkin, “kadınları şiddette karşı korumak, kadına yönelik her türlü ve ev içi şiddeti önlemek, kovuşturmak ve tamamen sona erdirmek” amacını taşıyan İstanbul Sözleşmesi’nin hayata geçmesi gerektiğini vurguladı.

Günde en az 3 kadının öldürüldüğü Türkiye’de kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetin tahammül edilemez bir hal aldığını söyleyen Dr. Şevkin, “11 Mayıs 2011’de imzaya açılan ve 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe giren kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesine dönük ‘İstanbul Sözleşmesi’ hükümlerinin yaşam bulması gerekmektedir. Çeşitli hafifletici sebepler gösterilerek cezai indirim veya meşrulaştırma kabul edilemez” diye konuştu.

NELER YAPILABİLİR?

Türkiye’de aileden başlayarak, tüm birimlerde cinsiyet eşitliğine dayalı eğitim seferberliği başlatılmasının önemine işaret eden Dr. Şevkin, şöyle konuştu:

“Kabine, kadın erkek fırsat eşitliğinin sağlanması, kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüzlerin sonlanması, suçluların hak ettikleri cezayı almalarına dönük müeyyidelerin uygulanmasını, mağdurların haklarının aranmasına yönelik var olan yasaların hayata geçirilmesini sağlamalıdır. Kadınların siyasete katılımı, eşit temsili için imzaladığı uluslararası sözleşmeler hayata geçirilmelidir. Belediyelerin, kadın hakları eşitlik politikaları geliştirmeleri, kadın danışma/dayanışma merkezleri, cinsel şiddet kriz merkez birimleri oluşturmaları, kreşler ve kadın destek birimlerini hayata geçirmesi büyük önem arzetmektedir.”

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, daha eşit ve daha özgür bir dünya oluşturmanın mümkün olduğunu sözlerine ekleyerek, “Tüm erkekleri kadınlarla omuz omuza, yan yana kadın hakları için mücadeleye çağırıyorum” diye konuştu.

YORUM YAP

DÖVİZ KURLARI

  • DolarDOLAR
    ALIŞSATIŞFARK
  • EuroEURO
    ALIŞSATIŞFARK
  • SterlinİNG. STERLİNİ
    ALIŞSATIŞFARK
  • FrangİSV. FRANGI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Kanada DolarıKAN. DOLARI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Çeyrek AltınÇEYREK ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • Gram AltınGRAM ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • BitcoinBITCOIN
    FİYATDEĞİŞİM

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış