
SATIR ARASI – M.ÖMER ÜNEY
omeruney01@gmail.com
Zeydan Karalar
Çok zor ve meşakkatli bir sürecin ardından Adana Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Seyhan İlçe Belediyesi’ndeki etkileşimli başkanlık dönemi Zeydan Karalar’ı sanayinin beşiği, tarımın, bereketin timsali Adana’nın tümüne belediye başkanı yaptı.
Kolay değil elbet. 2 milyon 265 bin 888 kişinin yaşadığı bir metropol kentin 14 bin 30 kilometrekarelik yüzölçümünün tamamına hizmet götürmek her babayiğidin harcı değil. Hele ki ekonomisinden başlamak üzere yaşamın tüm alanlarına olumlu etki sunmuş tarım ve sanayide gerilemişse, özellikle işsizlikle boğuşan bir şehir hüviyetine bürünmüşse büyükşehirin belediye başkanlığı da ateşten gömlektir bu kentte…
Zaman zaman sayın başkanın borçlardan şikayet ettiğine yönelik eleştiriler yapılır. Ama Zeydan Karalar’ın söylediği şu: “Ben borçlardan şikayet etmiyorum. Adana’nın milli gelirinin, devletten aldığı katkının yanı başımızdaki illerden az olmasından şikayetçiyim. Hemşehrilerimin hakkını korumaya, daha çok hizmet üretmeye yönelik bir refleks gösteriyorum.”
Haksız da değil. Bir kentin belediye başkanı hizmet üretmeye çalışırken elbette ki bütçeye büyük ihtiyaç duyar. Ortada bir haksızlık varsa bunu dile getirmek de en doğal hakkıdır. Aslında tüm Adanalılar bu sözleri iyi irdelemeli. Kentin geçmişten bu yana kronikleşen bir yığın sorunu var. Bu sorunları hafta içinde Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, meclis kürsüsünden de dile getirdi. Tek tek sıralamayacağım ama merkezi idarenin acil olarak el atması gereken bir metro var. Belediyenin gelirlerine ipotek koyan bir sistem. İş, aş, ekmek kapısı olacağı söylenen Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi var. 50 bin kişinin istihdam edileceği açıklanan ancak 15 yıldır çivi dahi çakılmayan bir bölgeden bahsediyoruz. Sadece bu iki sorun çözülmüş olsa inanın belediye de Zeydan Karalar da Adanalılar da derin bir nefes alacak. Her nedense çözmüyorlar! Buna rağmen belediye zarar eden bir kurum olmaktan kurtarılmış.
Zeydan Karalar’ın 3 yıllık hizmet trafiğine de bakmak lazım. Evet doğru; sayın Karalar makyaj belediyeciliği yapmıyor. Gelin görün ki; altyapıda devasa yatırımları göz ardı etmememiz gerekiyor. Yıllardır kent merkezinde, ilçelerde, mahallelerde, köylerde; su baskınları, arıtma, içme suyu sorunu, pis koku yaşamı felç eder bu memlekette. Zeydan Karalar sürecinde ASKİ vasıtasıyla 570 milyon liralık altyapı yatırımı yapılmış.
Bakın 2019 yılında İmamoğlu, Saimbeyli, Karaisalı ilçeleri genelinde ve Ali Hocalı Mahallesi ile Dağlıoğlu Mahallesi’nde su sorununa çözüm getiren içme suyu projeleri tamamlanmış. Akkapı ve Gülbahçesi mahallelerinin altyapı eksiklikleri giderilerek bölge halkının kanalizasyon problemi ortadan kaldırılmış. 2020 yılında Ceyhan, Karataş ve Kozan ilçeleri ile Kıyıboyu Caddesi’nde sürdürülen içme suyu projeleri sonuçlanmış. Yumurtalık halkının sağlıklı suya kavuşmasını sağlamak amacıyla muhtelif mahallelerde yeni içme suyu depoları inşa edilmiş. Mustafa Kemal Paşa Bulvarı, Turgut Özal Bulvarı, Ali Bozdoğanoğlu Bulvarı, Kıbrıs Caddesi, Küçükdikili Mahallesi, Kürkçüler Mahallesi, Güzelyalı Mahallesi ve Ceyhan Büyükmangıt Mahallesi’nde yağmur suyu projeleri hayata geçirilmiş. Yapımına 2011 yılında başlanan ancak bitmeyen Buruk Kolektörü Kanalizasyon Projesi sona ermiş ve 21 mahallenin kanalizasyon sorunu çözülmüş.
Güzelevler, Bey Mahallesi, Karaisalı Belemedik Mahallesi ve Karataş Caddesi’nde sürdürülen içme suyu projeleri tamamlanmış. Sarıçam ve Yüreğir’de yaşanan hızlı yapılaşma ve artan nüfus yoğunluğunun etkisiyle bölgede ikamet eden vatandaşların su problemi yaşamaması için mevcut içme suyu deposuna ek olarak inşa edilen 15 bin ton kapasiteli yeni su deposu bitme aşamasına gelmiş. 19 Mayıs Mahallesi, İncirlik, Yüreğir Polis Okulu kavşağı, Ova Mahallesi, Akdeniz Mahallesi, Levent Mahallesi ve Yavuzlar Kanalı yağmur suyu projeleri hayata geçirilmiş.
Bu işleri yapmak kolay değil elbette!
Yapılan altyapı hizmetlerine bakıldığında Zeydan Karalar’ın işe ne kadar ciddi eğildiğini, Adana’yı geleceğe güvenle taşıma gayretini açıkça görürsünüz.
Öyle ya; temeli sağlam olmayan binalar yıkılmaya mahkumdur.
İyi haftalar olsun…