
Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen ve 301 madencinin ölümü ile sonuçlanan facianın yankıları sürüyor. Adana Adliyesi önünde bir araya gelip, cübbeleri ile eylem yapan avukatlar, delillerin karartılmasından duyduğu endişeyi dile getirdi, gerçek suç ve suçluların ortaya çıkartılması çağrısında bulundu.
SONER KAN
Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin ölümü ile sonuçlanan faciaya dikkat çekmek için cübbeleri ile eylem yapan avukatlar, delillerin karartılmasından duydukları endişeleri dile getirdi. Avukatlar, gerçek suç ve suçluların ortaya çıkartılmasını istedi.
GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMİ
Adana Adliyesi arka giriş kapısı önünde bir araya gelen Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Adana Şube üyesi avukatlara, Adana Barosu Demokrat Avukatlar Grubu da destek verdi. Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık’ın da katıldığı eylemde avukatlar, ‘Kaza Değil Katliam. Soma İçin Adalet İstiyoruz’ ifadesinin yer aldığı pankart açtı. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı protesto gösterisinde TOMA’lar da Adliye çevresinde konuşlandırıldı.
BU BİR KATLİAMDIR
Burada konuşan ÇHD Adana Şube Başkanı Sefa Aydoğan, Soma’da 301 işçinin ölümü ile sonuçlanan maden faciasını ‘katliam’ olarak nitelendirdi, ardından da gerekli tedbirleri almayan, buna uygun yatırımlar yapmayan işverenlerin, Türk Ceza Kanunu’nda tanımlanan olası kastla birden fazla kişinin ölümüne neden olmak suçundan yargılanıp cezalandırılması çağrısında bulundu.
SAVCILIK AĞIR DAVRANDI
Cumhuriyet Savcılığı’nın, maden sahasında gerekli önlemleri almakta ağır davrandığını savunan Aydoğan, “Olması gereken hukuka uygun davranış; delillerin karartılmasının önüne geçmek ve gerçek suçu ve suçluları ortaya çıkarabilmek için suçun işlendiği yer, yani maden sahası, olay duyulur duyulmaz güvenlik altına alınmalı ve bundan sonraki süreç, kurtarma faaliyetleri de dahil, Cumhuriyet Savcılığı’nca yönetilmeliydi” dedi.
GÖZALTILAR GEÇ OLDU
Ancak böyle olmadığını, gözaltına alınması gerekenlerin de olaydan 5 gün geçtikten sonra gözaltına alındığını dile getiren Aydoğan, Soma’da ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın da aralarında bulunduğu avukatların gözaltına alınmasına da sert tepki gösterdi. Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık da, Soma’da halkın huzursuz olduğu yorumunu yapıp, bölgede alınan üst düzey güvenlik önlemlerine dikkat çekti.
SÜRECİN TAKİPÇİSİYİZ
Çıtırık, “Soma’da yaşananlar, maden işçilerinin kaderi değil, bir iş cinayetidir. Bu cinayet, göz göre göre işlenmiştir. Yaşanan facianın delillerinin karartılmaması, toplumsal vicdanlarda olayın tüm detaylarının ortaya konulması son derece önemli. Burada yargılanması gereken özelleştirme, taşeronlaştırma ve esnek çalışmadır. Adana Barosu olarak, Soma’daki hukuki sürecin her aşamasının takipçisi olacağız” dedi. Konuşmaların ardından avukatlar olaysız bir şekilde dağıldı.