Gürer: “Önlem alınıyorsa, bu kadar orman yangını niye?”
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Türkiye genelindeki orman yangınlarına dair hazırladığı soru önergesini Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yanıtladı. Gürer, 2024 yılı itibarıyla orman yangınlarının sayısını, bu yangınların hangi illerde ne kadar orman alanına zarar verdiğini ve yangınların çıkış nedenlerine dair detaylı bilgiler istedi. Ayrıca, Türkiye’nin yangınlara müdahalede kullanılan araç kapasitesini, mevcut stratejileri ve gelecekteki önlemleri de sorguladı.
Bakan İbrahim Yumaklı’nın verdiği yanıtlarda, 105 helikopter, 27 uçak ve 14 İHA’nın yangınlarla mücadelede kullanıldığı, 776 gözetleme kulesi, 1.686 arazöz ve 2.655 ilk müdahale aracının mevcut olduğu belirtilmişti. Bakan Yumaklı ayrıca, yıl boyunca yapılan farkındalık çalışmalarının ve Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi’nin (MEUS) etkin kullanıldığını ifade etti.
GÜRER’İN SORU ÖNERGESİ: “YANGINLAR NEREDE, NE KADAR ZARAR VERDİ?”
Gürer’in soru önergesi, Türkiye genelinde orman yangınlarına karşı alınan tedbirleri ve yaşanan tahribatı detaylandırmayı amaçladı. Gürer’in Bakan Yumaklı’ya yönelttiği sorular şu şekilde:
“Türkiye’de 2024 yılında kaç adet orman yangını meydana gelmiştir?
Bu yangınlar sonucunda hangi illerde kaç hektarlık orman alanı zarar görmüştür? Bu zararın illere göre dağılımı nasıldır?
Orman yangınlarının çıkış nedenlerine göre sayısal dağılımı nasıldır?
Türkiye’nin orman yangınlarına müdahalede araç kapasitesi nedir? Hangi tipte ve kaç adet kara ve hava aracı bulunmaktadır?
Türkiye’nin mevcut orman yangınlarını önlemek ve müdahale etmek için stratejileri ve politikaları nelerdir?
Gelecekte orman yangınlarının riskini azaltmak için planlanan önlemler veya yatırımlar nelerdir?”
Gürer’in bu soruları, yangınların çıkış sebeplerinden hangi bölgelerde ne kadar zarar verildiğine kadar birçok kritik sorunu gündeme taşıdı.
BAKAN YUMAKLI: “YANGINLARA KARŞI TÜM ÖNLEMLER ALINDI”
Tarım ve Orman Bakan İbrahim Yumaklı, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorularına verdiği yanıtta, yangınlarla mücadelede kullanılan ekipmanları ve görevlilere ait sayısal verileri açıkladı. Yumaklı, “2024 yılında ülke genelinde 105 adet helikopter, 27 adet uçak ve 14 adet İnsansız Hava Aracı (İHA) orman yangınlarıyla havadan mücadele kapsamında kullanılmak üzere hazırlanmıştır. 184’ü akıllı kule olmak üzere 776 gözetleme kulesi, 1.686 arazöz, 2.655 ilk müdahale aracı ve 831 iş makinesi bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ayrıca orman yangınlarıyla mücadelede 15.500 yangın işçisi, 4.000 teknik personel, 5.500 orman muhafaza memuru ve yaklaşık 130 bin gönüllü bulunduğunu belirtti.
YANGIN RİSKİNİ AZALTMA ÇALIŞMALARI
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, CHP’li Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği yanıtta orman yangınları riskini azaltmak amacıyla alınan önlemler ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yumaklı, “İnsansız Hava Araçları (İHA) yangın tespiti ve yönetiminde kullanılmaya başlanmıştır. Ayrıca, karar destek sistemi ve yangın davranış modeli, yangın riski tespiti ve yönetiminde aktif olarak kullanılmaktadır. İnsansız mobil gözetleme kuleleri inşa edilerek ormanlarımız 7 gün 24 saat kameralar ile izlenmektedir.” dedi.
Yumaklı, yangın riskini azaltmak için yol kenarı bakımlarının yapıldığını ve yıl boyunca halkın bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalara devam edildiğini belirtti. “14.617 köyde 296.464 köylü vatandaşımıza, 34.560 çoban, avcı ve arıcıya, 5.993 okulda 657.483 öğrenciye, yöresel etkinliklerle 164.132 vatandaşa, 259.761 kamu görevlisine ve 24.520 askeri personele orman yangınlarıyla ilgili farkındalık eğitimi verilmiştir.” ifadelerini kullandı.
Bakan Yumaklı ayrıca, yangın önleme tesislerinin yapıldığını ve mevcut tesislerin bakımının tamamlandığını, kamu spotlarının hazırlanarak görsel, yazılı ve sosyal medyada gösterimlerinin yapıldığını vurguladı. “Ormanlarımızın yangınlara ve biyotik zararlılara karşı daha dirençli olması için yanıcı madde azaltımına yönelik teknik çalışmalar ve orman bakımları yapılmıştır. Ülkemiz ormanlarının içerisinde başta yangınla mücadele olmak üzere, üretim, bakım, koruma ve diğer ormancılık faaliyetlerinde kullanılan yaklaşık 230 bin kilometre orman yolunun bakımı yapılmış ve ulaşılabilir hale getirilmiştir.” dedi.
Yumaklı, ayrıca hava ve kara araçlarının yangınlara daha kısa sürede ve daha etkin bir şekilde müdahale edebilmesi için inşa edilen 4.744 havuz ve göletin kullanıma hazır hale getirildiğini, yangınlara müdahale edecek şekilde arazözler, ilk müdahale araçları ve ekiplerin 1.600 farklı noktada konuşlandırıldığını belirtti.
METEOROLOJİK ERKEN UYARI SİSTEMİ
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan MEUS (Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi) hakkında bilgi verdi. Yumaklı, “MEUS sistemi, orman yangınlarının çıkma olasılığının yüksek olduğu bölgelerin günler öncesinden tahmin edilmesine imkan sağlamaktadır. Bu sistem sayesinde, yangın çıkma ihtimalinin fazla olduğu günlerde riskli bölgelerde konuşlu yangınlarla mücadele unsurlarımız teyakkuz durumuna geçirilmekte ve olası orman yangınlarına daha kısa bir zaman periyodunda müdahale edilmektedir.” ifadelerini kullandı.
Bakan Yumaklı, orman yangınlarının miktar ve alan olarak meteorolojik şartların etkisiyle her yıl değişkenlik gösterebildiğini belirtti. MEUS’un başarılı bir şekilde kullanılmasının, yangın riski analizlerinde ve zamanında müdahale süreçlerinde önemli bir rol oynadığını vurguladı.
ORMANLARIMIZ TEHLİKEDE!
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlarının tüm sorulara açık yanıt olmadığını söyledi. Gürer, “Bakan, tüm soruları yanıtlamaktan kaçınmış. Yanan orman alanı, ağaç sayısı, yangın çıkış nedenleri gibi önemli veri sorularını yanıtsız bırakıp daha çok yaptıklarını anlatmış. Yapılanlar da orman yangınlarını bu yıl da önlemeye yetmedi. Binlerce dönüm alanda binlerce ağaç yanmadı, önlenemedi. Önemli orman alanları yok oldu. Orman yangınlarıyla mücadelede çeşitli araç ve ekipmanların kullanılması ve müdahaleyle orman yangınlarını söndürmede alınan sonuçlar Bakan’ın yanıtında yok. 2024 yılında yaşanan orman yangınları, bu bağlamda daha alınması gereken önlemler olduğunu gösteriyor. Bakan Yumaklı’nın verdiği yanıta göre, orman yangınına müdahalede kullanılan araç gereç sayısında düzelme sağlanmış; ayrıca Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi (MEUS) gibi teknolojik çözümler de çalışmalara dahil edilmiş. Ancak, bu teknolojik gelişmelere rağmen ormanlarımızda yangın nedeniyle yaşanan büyük tahribatların devam etmesi, mevcut stratejilere ek yöntemlerin gerekliliğine işaret etmektedir. Yangın riskinin azaltılması için daha köklü ve etkili stratejilere ihtiyaç duyulmaktadır. Binlerce ağacın bu yıl orman yangınlarıyla yok olduğu gerçeği göz ardı edilemez. Bu yıl da orman alanlarının yanması ve belli bölgelerde bu yangınların tekrarlanması ayrıca irdelenmesi gereken bir konudur. Bakan, yangından etkilenen alan ve ağaç sayısını vermemiştir. Yaz boyu yangın görüntüleri medyada haber olarak yer almış ve önemli zararlar oluşmuştur. Yangın çıkış nedenleri dahil sorularımıza açık yanıt verilmesi, sorunun boyutunun görülmesi ve alınması gereken önlemler açısından da yol gösterici olacaktır. Bakan bu konuda sorularımızı yanıtsız bırakmıştır. Bu bağlamda, planlanan yatırımlar ve alınan sonuçlar kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Aynı zamanda, yangınların önlenmesine yönelik çalışmaların uygulanmasında alınan sonuçlarla bu yılki mücadele ile geçen yılların mukayese edilmesi; yangına müdahale, yangın süresi gibi detaylar yapılan çalışmalar açısından önemlidir.” şeklinde konuştu.