Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Ukrayna’da yaşanan Çernobil nükleer felaketinin 28. Yıldönümü nedeniyle Adana’da eylem yaptı.
Adana Atatürk Caddesi Abidin Dino Parkı’nda toplanan Nükleer Karşıtı Platform üyeler “Nükleer Santral İstemiyoruz” ve “Başka Bir Dünya Başka Bir Enerji Mümkün. Nükleer Santrale hayır” pankartları açtı. Adana Nükleer Santral Karşıtı Platform adına açıklama Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Ahmet Karagöz tarafından okundu. Karagöz, nükleer santral konusunun çoktandır bir enerji sorunu olmaktan çıkıp demokrasi mücadelesinin önemli bir parçası haline geldiğine dikkat çeti, “Konu artık sadece enerji uzmanlarının, bilim insanlarının konusu olmaktan çıktı ve bütün dünya halklarının konuştuğu, dahası korktuğu, olmasın dediği bir konu haline geldi.” dedi.
DOĞA TAHRİBATA UĞRUYOR
Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Ahmet Karagöz şöyle konuştu:
“Akademik bir tartışma değil söz konusu olan; insanlar ölüyor, zehirleniyor, sakat kalıyor, yüzyıllardır yaşadıkları yurtlarını terk etmek zorunda kalıyor, nesiller boyu süren genetik bozulmalar meydana geliyor, doğa binlerce yıl sürecek tahribata uğruyor. İtalyan Halkı bu yüzden nükleersiz devam etme kararı verdi. İsviçreliler bu yüzden yapımı devam eden nükleer santralin açılmamasına karar verdiler. Alman Halkının isteğine uyan hükümetleri bu yüzden yakın zaman içinde bütün nükleer santrallerini kapatmaya karar verdi.
28 YIL ÖNCESİNİ UNUTMADIK
Nükleer enerji gizliliği ve kirliliği içinde barındırır. 1986 yılında yaşanan Çernobil felaketinin tam sonuçları hiçbir zaman açıklanmadı. Fukuşima nükleer felaketinin üzerinden üç yıl geçti. 160 bine yakın insan üç yıldır radyoaktiviteye maruz kalmış evlerinden uzakta yaşıyor. Milyonlarca ton radyoaktif su okyanusa karıştı, karışmaya da devam ediyor. Milyonlarca ton atık tahliye bekliyor. Japonya Çevre Bakanlığınca, Fukuşima nükleer santralinin tamamen sökülmesinin 40-50 yılı bulacağı ve maliyetinin ise 900 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilmektedir. (1.000 megavatlık bir nükleer santral ünitesinin kurulum masrafının ortalama 5 milyar dolar olduğunu hatırlayın!) 2010 yılında elektrik ihtiyacının yüzde 30’unu nükleer santrallerden sağlayan Japonya’da bugün bir tek nükleer reaktör bile çalışmıyor. Nükleer enerjiye bir kez bulaştınız mı adeta bin yıl lanetleniyorsunuz. Bizim gibi nükleere hiç bulaşmamış ülkeler aslında çok şanslı.
AKKUYU’YA İZİN VERMEYECEĞİZ
Gerek Mersin – Akkuyu, gerekse Sinop’ta nükleer santral kuracak olan Rus ve Japon firmalar Çernobil ve Fukuşima felaketlerinin sorumlusu olan firmalardır. Burada hem yapanlar, hem de yaptıranlar açısından açık bir yüzsüzlük ve utanmazlık vardır.
Yaşananlar nükleer santral inadının sadece bilime ve gerçeklere değil, aynı zamanda demokrasiye de aykırı olduğunu ortaya koyuyor. İktidar zehirlenmesi içinde olanlara bunu anlatmayı görev biliyoruz.
Bütün ülkeler nükleerden vazgeçerken, ondan nasıl kurtulacaklarını hesaplarken, AKP Hükümeti’nin nükleer santral konusunda inatla sürdürdüğü bu gözü kara, tehlikeli, hukuksuz ve ülkemizin geleceği ile kumar oynayan tutumu sonuç vermeyecektir.
Bugün 26 Nisan 1986’da yaşanmış, geçmiş bir acıyı anmıyoruz; hala süren ve daha nesillerce sürecek bir felakete ve hala değişmeyen bir zihniyete isyanımızı seslendiriyoruz. Yaşamımızı, havamızı, suyumuzu, toprağımızı, tüm canlıları, yüzyıllar boyunca radyasyonla zehirlemeye devam edecek olan Çernobil katliamının 28. yılında nükleere karşı; yaşamımızı, kültürümüzü yok eden sözümona “proje”lere karşı; yağma, talan, rant ve sömürüye karşı doğayı ve yaşamı savunmak için herkesi birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz.”
Abidin Dino Parkı’ndaki Nükleer Karşıtı Eyleme, Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Mak, Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, HDP Seyhan belediye Meclisi Üyesi Leyla Uyar, Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Ahmet Karagöz, NKP Üyeleri ile vatandaşlar destek verdi. Protestocular, “Nükleere İnat, Yaşasın Hayat!” sloganları da attı. Bu arada,Adana Umut Sahnesi’den Şahin Kelleci bir nükleer santral sahibini canlandıran bir skeç sahneledi ve katılanların büyük beğenisini topladı.