DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

MOR SOKAK VE MOR CEPKEN FARKINDALIK ÇALIŞMASI

Yayınlanma Tarihi :
MOR SOKAK VE MOR CEPKEN FARKINDALIK ÇALIŞMASI

Yörük kültüründe başlık parası gibi bir kavram yoktur.

Kızlar gönül verdikleri ve sevdikleri ile evlenirlerdi.

“Evlilik malda, davarda değil; sevdadadır” diye bir Yörük sözü bile var.

“Mor Cepken” evlilikte yeri, zamanı geldiğinde, darda kalan yörük kadının erkeğine karşı kullandığı bir boşanma özgürlüğünün simgesidir. Evli yörük kadının hakları, Mor Cepken Töresi ile korunurmuş! Kadın ihanete uğrarsa, kötü muamele görürse, ağır bir haksızlığa uğrarsa, çeyizindeki Mor Cepkeni giyip obanın görünür bir yerine otururmuş! Bunun anlamı “Ben ihanete uğradım, ya da kötü muamele gördüm veya ağır haksızlığa uğradım! Kocamı boşadım! anlamına gelen bildik bir iletiymiş!…Yörük  kadınının Mor Cepkeni giydiği görülür veya duyulursa obanın bilge kadınları Mor Cepkenli kadının yanında olurlarmış! Kocasının insan içine çıkmaya yüzü kalmazmış! Yanılır ortaya çıkarsa, ona selam verilmez, selamı alınmaz, konuşulmaz; acıksa aş, ekmek verilmezmiş! Toplumun dışladığı, yapayalnız bir insana dönüşüyor mor cepken giyen kadının kocası.

Efe yeleğidir cepken, efenin kadını da olur erkeği de.

Efelik cinsiyet meselesi değil; yürek işi, cesaret işidir.

Mor Cepken Yörük kadınlarına tanınmış yüce bir halk,

Aynı zamanda birey olmanın bir simgesidir.

 

25 Kasım (Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü)- Adana Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çukurova Şubesi ve Üniversite öğrencileriyle birlikte pilot bölge olarak seçilen eski bilinen adıyla Metro Sineması Sokağında, Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Farkındalık oluşturmak amacıyla bir araya gelinerek etkinlik düzenlendi.

Daha öncesinde Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Daire Başkanı Ayten DOLANÇAY ve ilgili Stk’larla birlikte Metro Sineması Sokağı esnafları tek tek gezilerek, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Gününün önemi ve Mor Cepken’in hikayesi anlatıldı. Esnafların desteklemeleri sonucunda, “Bu işletme ŞİDDETE HAYIR diyor ve “Şiddete maruz kaldığında, yanındayız!” yazılı ve üzerinde ulaşılabilecek telefon numaralarını belirten stickerler yapıştırıldı.

25 Kasım 2024 tarihinde ise Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Personeli, ÇYDD Derneği yöneticileri ve üyeleri aynı zamanda üniversite öğrencileri ile birlikte “Mor Cepken ve Mor Yelekler” giyilerek Mor Cepken nedir? anlatan ve Kadın Daireye ait “Kadına Yönelik şiddetle Mücadele” broşürleri, herhangi bir şiddet anında ulaşabilecekleri kurumların adresleri belirtildi.

YORUM YAP