DOLAR38,0066% 0.43
EURO41,3578% 0.82
STERLIN49,1545% 0.41
FRANG43,0085% 0.34
ALTIN3.687,10% 0,21
BITCOIN86.811,333.239

KUŞLAR ÜŞÜMEYECEK…

Yayınlanma Tarihi :
KUŞLAR ÜŞÜMEYECEK…

kus_evi_1Aladağ Kaymakamlığı İle Adana Orman Bölge Müdürlüğü İşbirliğinde “KUŞLAR ÜŞÜMESİN”  projesi kapsamında ormana 2000 adet kuş kafesi asıldı. Programa Aladağ Kaymakamı sayın Tamer Kılıç Adana Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, belediye başkanı Yusuf Baş, ilçe Jandarma Komutanı Ünal Güder, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş,  Kamu Kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, Köy Muhtarları, Aladağ Halkı, Öğretmen ve Öğrenciler Katıldılar. Programda konuşan Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer kuşların doğadaki önemine vurgu yaptı. Bu amaçla Aladağ da 2000 kuşa yuva yaptıklarını ifade etti.

Aladağ Kaymakamı Sayın Tamer Kılıç ise  “Doğada kuşların önemli bir yeri vardır. Doğal dengenin devamında kuşlar büyük bir rol oynarlar. Dünyanın her tarafında rastlanan kuşların birçoğu böceklerle, birçoğu da tohum ve meyvelerle beslenirler. Ayrıca Hızla üreyen böcekleri, böcek yumurta ve tırtıllarını obur olan kuşlar yiyerek üremelerini önler ve dengeyi sağlarlar hastalıkların yayılmasını önlerler. Birçok kuş yediği meyvelerin sert tohumlarını gagaları uzaklara taşıyarak bu bitkilerin yayılmasını sağlarlar. Nihayet av kuşlarından, düzenli ve kontrollü şekilde avlandıkları takdirde bir protein kaynağı olarak insanlar yararlanır. Böylece kuşlar doğal denge zinciri içinde önemli bir halkayı oluştururlar.

Ayrıca kuşların doğada birçok tehlikeyle karşılaştıklarını söyleyen Aladağ Kaymakamı Sayın Tamer Kılıç, Kuşların kendilerine, yumurta ve yavrularına musallat olan yırtıcı kuşlar, etobur memeliler, yılanlar, fareler onların tabii düşmanlarıdır. Çok soğuk geçen kışlar, şiddetli yağışlar, dolu, kalın kar örtüsü, seller, orman ve fundalık yangınları kuşları tehdit eden doğal afetlerdir. Tabii düşmanların ve doğal afetlerin verdiği zararlar doğal denge içinde zamanla onarılır. Fakat bunların dışında insanoğlunun yarattığı tehlikeler birçok kuş neslinin dünya üzerinden kalkmasına neden olmaktadır. Tarım alanları kazanmak amacıyla birçok sulak sahanın kurutulması su kuşlarının yaşama ortamlarını ortadan kaldırır ve onları yok olma ile karşı karşıya getirir. Nitekim Amik gölünün kurutulması ile çok nadir olan Yılanboyun Kuşunun nesli ortadan kalkmıştır. Tarsus’taki Aynaz bataklığının kurutulmasıyla da yine nadir bir tür olan Saz Horozunun nesli tehlikeye düşmüştür” dedi. Aladağ Kaymakamı Tamer Kılıç, Bu projenin Aladağ ‘da gerçekleştirilmesinden dolayı Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer’e teşekkür etti ve programın ardından öğrencilerle birlikte kuş kafesleri ormana bırakıldı.

YORUM YAP