
Kent sorunları nasıl çözülür?
Adana, öteden beri sorunlar yumağıyla boğuşuyor. Zaman zaman kentin sorunlarının çözümüne dair çeşitli kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, yerel yönetimler çalışma yapsa da kronikleşen dertlere ne yazık ki derman olunamıyor.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu, 29 Mart 2009 yerel seçimleri öncesinde “Adana Kent Sorunları Raporu” yayınlamıştı.
***
Raporda özetle; Adana‘nın temel sorunları şu şekilde sıralanmıştı:
- Adana‘da katılımcı ve demokratik yerel yönetim anlayışı eksiktir.
- Plansız şehirleşme ve denetimsizlik yıllardır devam etmektedir.
- Kaçak yapılaşma yaygındır ve imar değişiklikleri ve afları bu durumu özendirmektedir.
- Tarım arazileri amaç dışı kullanılmakta, yapılaşmaya ve rant hesaplarına feda edilmektedir.
- Çağdaş bir altyapı eksikliği bulunmaktadır.
- Ulaşımı düzenleyecek bir “Ulaşım Master Planı”
- Kent içi trafik sorunludur, yayaların güvenliği öncelikli değildir.
- Kamu yararı gözetilmeyen kentsel dönüşüm projeleri uygulanmaktadır.
- Adana kent kimliği yitirilmektedir.
- Adana çevre ve atık sorunları yaşamaktadır.
- Adana‘da enerjinin etkin kullanılmasında sorunlar yaşanmaktadır.
***
Aradan 12 yıl geçmiş. Geriye dönüp baktığınızda anılan bu sorunların devam ettiğini söylemek mümkün. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın TMMOB raporunda yer alan temel sorunların çözümü için büyük uğraş verdiğini biliyoruz. Adana Büyükşehir Belediyesi bünyesinde özellikle altyapıda önemli çalışmalar yapıldığını, kent merkezinde ve ilçelerdeki bir çok sorunun çözüldüğünü söylemek mümkün. Ulaşım sorununun çözümü için de ön alındığına tanık olduk. Fizibilite raporları hazırlanan ve 10 aydır bekleyen “Hafif Raylı Sistem”in 2. etabı Cumhurbaşkanlığı makamınca onaylanırsa ve bir an evvel işbaşı yapılırsa büyük bir eksiklik de giderilmiş olacak. Elbette ki tüm bunlar yeterli değil. Adanalı daha iyisini hem de sonuna kadar hak ediyor. Adana özelindeki bir çok sorunun (tarım arazileri, kentsel dönüşüm, enerji, atık vb.) merkezi idare tarafından çözülmesi gerekiyor.
Hatırlıyorum ki; TMMOB Adana iKK üyelerirıin özveriyle hazırladığı “Adana Kent Sorunları Raporu” yeni bir yerel yönetim seçimi öncesinde “Başka bir Adana için” olumlu adımların atılmasına yardımcı olmak için hazırlanmıştı.
Yerel yönetimler, 12 yıl önceki raporu arşivin tozlu raflarından çıkarıp önlerine koymalı. Adana Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde bu kentin sorunlarının asgariye indirgenmesi için birlikte ve samimi bir mücadeleye girmeli…
Çünkü başka Adana yok!